fbpx

“Politični analitik” Maksuti odkrito hujska k politizaciji policije!

Alem Maksuti (Foto: STA)

Alema Maksutija na POP TV in RTV Slovenija radi predstavljajo kot nevtralnega političnega analitika, čeprav je ta vse prej kot to. To med drugim dokazuje nedavni odziv, ki si ga je ta privoščil v zvezi s pritiski na policijo, ki sta jih razkrila tako ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar kot tudi v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Namesto, da bi vmešavanje politike v delo policije najostreje obsodil, si je privoščil čisto pravo hujskanje k politizaciji.

“Ne vem, za kaj točno gre v sporu Golob–Bobnar, ampak zapomnite si eno. Dediščino Janeza Janše se lahko zamenja le politično! Nobeno spoštovanje zakona za vsako ceno. Ker pravne metode dajejo legitimnost in podaljšujejo agonijo. Poglejte samo, kaj se dogaja na RTVS,” je v zvezi z napetostmi, ki vladajo na relaciji Robert Golob–Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav komentiral Alem Maksuti.

Maksuti je s svojo izjavo dokazal, da se mu ne zdi pomembno dosledno spoštovati zakonov, še posebej ne takrat, ko mu to ni povšeči. Kot kaže so mu še kako blizu avtokratični elementi vladavine, ki jih v vsem svojem sijaju kaže sedanja oblast. S tem daje prav brez slabe vesti vedeti, da so interesi njihovih v ospredju, toliko seveda o “spoštovanju” najvišjega zakona v državi, Ustave, ki narekuje, da smo vsi enaki ne glede na spol, starost, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Čeprav takšno delovanje, ko se ne spoštuje ustave, vseh veljavnih zakonov, ne spoštuje človekovih pravic, določil pravne države itd., nima prav nič skupnega z demokracijo, se Maksutiju očitno zdi to povsem “demokratično” in sprejemljivo. Zanimivo pa je, da Maksuti v resnici s svojim zapisom priznava, da Golobova vlada trenutno ne spoštuje zakona. Zapisal je namreč jasno: “Nobeno spoštovanje zakona za vsako ceno”. 

Vir: Twitter

V tem primeru nedvomno gre za nevarno komunikacijo, ki ima po besedah dipl. inž. računalništva Tomaža Štiha najčistejši primer kaznivega dejanja. Ne le po 279. členu Kazenskega zakonika (t.i. sovražni govor), ampak po 37. členu Kazenskega zakonika (napeljevanje h kaznivemu dejanju). “Imamo tarčo, t. j. ciljno skupino, na podlagi političnega prepričanja in imamo direkten poziv h kršitvi njihovih pravic”.

Ko cilj opravičuje sredstva
Za Maksutija cilj očitno opravičuje sredstva. Še posebej zato, ker je pred tem vladala desnosredinska vlada, na čelu katere je bil predsednik stranke SDS Janez Janša, ki ga Maksuti več kot očitno ne prebavlja. Zato v revanšizmu vidi rešitev, da ne bi slučajno kdo od kadrov, ki niso goreče lojalni tej oblasti, so pa strokovnjaki, ostali na svojih pozicijah. Kot kaže si resnično ne želi, da bi naša država zadihala s polnimi pljuči. S tem, ko se namreč nekoga, ki je strokovnjak za neko delo, deli na naše in vaše, se v resnici ne zasleduje interesa, ki je v dobrobit države kot celote. Brez neodvisnega organa nedvomno ne moremo govoriti o demokratični državi, zato je naravnost bizarno, da se nekdo, ki se ima za intelektualca in se v medijih predstavlja kot politični analitik, zavzema za nedopusten poseg politike tam, kjer le-tej nedvomno ni mesta. Najbrž si ne želimo, da bi neka oblast obračunavala z drugače mislečimi tako, da bi jih zapirala. Vse to čisto preveč spominja na pretekli režim, za katerega smo upali, da bo ostal le del preteklosti. Kot kaže pa bi ga nekateri imeli nazaj. Drugače si ni mogoče razlagati tovrstnega hujskanja.

Tovrstni izpad pa za Maksutija glede na njegovo preteklo komunikacijo na družabnih omrežjih, kjer ta brez vsakih zavor kritizira drugače misleče, niti ne predstavlja tolikšnega presenečenja. Konec koncev politolog ljudi označuje z žaljivkami, kot so “imbicil”, “debil” in “budala”. Da pa tako osebo vabijo v studio in jo predstavljajo kot neodvisnega strokovnjaka, pa je višek vseh viškov.

Sara Kovač