fbpx

Poljsko veleposlaništvo z dejstvi nad časnik Delo. Delo: Vaš odgovor je žaljiv

Foto: Google street view

Na Delu nimajo radi Združenih držav in Nata. Veliko raje imajo Rusijo. To so sedaj spoznali tudi na poljskem veleposlaništvu. Potem ko je Boris Jež v Delu objavil svojo redno kolumno z naslovom Konjeniški častniki na Maginotovi liniji, se je med v. d. odgovornega urednika Dela Gregorjem Knafelcem in poljskim veleposlanikom Pawlom Czerwinskim vnela huda polemika. 

In kaj je Jež zapisal v sporni kolumni? Nič, kar nismo v Sloveniji slišali že ničkolikokrat. Kritika Nata, Poljakov, neoliberalnega kapitalizma, orožarskih lobijev in podobno. Tokrat v obliki kritike nedavne vojaške vaje na Poljskem in Pribaltiku, ki so jo po njegovem “scoprali politiki, ki jim zmanjkuje zamisli, kako se ‘pokončno’ izvleči iz konflikta z Rusijo”.

Nato je vojaško vajo poimenoval z imenom Anakonda. Lahko bi jo tudi Gologlavi orel, a le-ta Ježu verjetno ne bi nudil tolikšne inspiracije. “Tokrat so se v Natu domislili kače, ki jim na koncu utegne izbljuvati še kaj hujšega od telička,” je zapisal. Jež se sprašuje, le kaj ima Nato z ruskim posredovanjem v Ukrajini in aneksijo Krima. Huduje se nad politiki zahodnega zavezništva, ki nas po njegovem mnenju vse bolj vlečejo v vnovično hladno vojno z Rusijo, hkrati pa si želijo polastiti sibirskih naravnih resursov.

Boris Jež se je v kolumni obregnil tudi ob, sicer popolnoma upravičeno, shizofreno slovensko zunanjo politiko, ki bi rada sedela na najmanj dveh stolih. “Tu je naša zunanja politika nekaj posebnega. V poljskih in pribaltskih močvirjih bomo Anakondi žrtvovali sto naših vojakov, zunanji minister pa z Lavrovom srka vodko. Inteligentno,” je sarkastično in pravilno pripomnil.

Poljakom, ki mejijo na Rusijo, Ježeva izvajanja seveda niso prav nič smešna. “Priznam, težko razumem, zakaj se Delovi novinarji ne morejo vzdržati žaljivih izrazov, kadar koli pišejo o Poljski,”  je v uradnem pismu Delu nad manirami novinarjev in sodelavcev potarnal poljski veleposlanik Pawel Czerwinski.  Ježa je opomnil, da ima Poljska suvereno pravico, da na svojem suverenem ozemlju izvaja, kar se ji zdi primerno, in da poskrbi za svojo varnost tako, kot ve in zna.

“Naj spomnim, da Rusija že leta organizira vojaške vaje v neposredni soseščini Poljske in baltskih držav. Med taktične predpostavke teh vaj sta med drugim sodila atomski napad na Varšavo in masovni letalski napad na Švedsko. Pred kratkim so se v bližini Litve, Latvije in Estonije zgodili manevri, v katerih je bilo udeleženih 90 tisoč vojakov, kar je trikrat več kot število vseh udeležencev vaje Anakonda 2016. Ne preseneča torej, da Nato reagira na te zaskrbljujoče signale in organizira vaje na ozemlju svojih držav članic. Do tega ima enako pravico kot Rusija na svojem ozemlju,” je zapisal veleposlanik.

Verjetno najbolj bizaren del Ježeve kolumne je njen zaključek. Čudaški finale, v katerem Poljsko, žrtev druge svetovne vojne, in Nato primerja z nacisti. “In ne nazadnje, zame kot Poljaka je zaključni del tega tendenčnega članka izrazito žaljiv zaradi primerjanja Nata – in s tem njegovih držav članic – z nacisti, ki so napadli Stalingrad med 2. svetovno vojno. Gospoda Ježa bi rad spomnil, da so zgodovinske izkušnje povsem nasprotne – leta 1939 je sovjetska Rusija skupaj s hitlerjevsko Nemčijo napadla Poljsko,” ga je podučil.

Gregor Knafelc: Popravka ne bom objavil
Vršilec dolžnosti odgovornega urednika Dela se je povsem nepresenetljivo odločil, da popravka ne bo objavil. Z argumentom, da je preveč žaljiv. Pri tem je navedel dele uradnega pisma iz veleposlaništva, ki se običajnemu bralcu verjetno ne zdijo prav nič žaljivi, pač pa gola dejstva.

Ž. K.