fbpx

Pomagajmo ljudem, ki so dobili krivične kazni zaradi sočutja do koroških dečkov!

Vika Jelen

Usoda koroških dečkov je zgodba, ki jo poznamo vsi. V njej pa je veliko trpljenja in bolečine. Za vse vpletene, pa tudi za tiste, ki so iz sočutja do ugrabljenih vnučkov, babice in dedka želeli pomagati na svoj način.

Ljudem, ki so objavili ime domnevne rejnice, pri kateri naj bi se zadrževala koroška dečka, je sodišče v manj kot 24 urah, v bliskoviti akciji naložilo več tisoč evrov kazni, dodatnih tisoč evrov pa za vsak nadaljnji dan objave na Twitter ali Facebook računu. Med kaznovanimi zaradi sočutja je tudi Vika Jelen, upokojenka z manj kot 400 evri pokojnine. Na Twitter profilu je razkrila, da mora v 15 dneh plačati nekaj manj kot 1.400 evrov kazni.

https://twitter.com/pikapoka_jelen/status/1054664596395560960

Objavila pa je tudi številko TRR: SI56 6100 0001 8957 445 Delavska hranilnica, in pripisala: Srčna hvala.

Ob sočutnem odzivu prijateljev z družbenih omrežij bo gospe Viki gotovo lažje pri srcu, pa tudi krivično kazen bo lažje plačala. Kaj pa naša najmlajša jetnika? Kako dolgo bo trajala njuna nočna mora nasilne ločitve od babice in dedka?

Kdaj je dovoljen skrajni ukrep odvzema otroka?
Skrajni ukrep odvzema otrok v spremstvu policije je po zakonu dovoljen samo v primeru, ko gre za hude zlorabe, surovo ravnanje, trpinčenje ali hudo zanemarjanje in sicer vedno v največjo korist otrok. Pri nasilni ugrabitvi koroških dečkov ni bil izpolnjen niti en zakonski pogoj.

Če bi na CSD Velenje res ugotovili, da stari starši niso primerni rejniki, bi moral postopek namestitve v novo okolje izpeljati na bolj človeški način in otroka počasi pripravljati na spremembe. Potem ko sta koroška dečka izgubila najpomembnejše bitje v svojem življenju – mamico, sta imela še babico in dedka, ki sta bila zanju ob hudi izgubi edino varno zavetje, kar potrjuje njihovo prvo ganljivo srečanje tri mesece po brutalnem odvzemu, ko je vnuček ob slovesu vprašal: “Babi, a gremo zdaj domov?”

Primer koroških dečkov pa je znova odprl tudi vprašanje, zakaj stari starši nimajo nobenega mesta v družinski zakonodaji, na kar smo v Gibanju za otroke in Odboru za varstvo pravic koroških dečkov že večkrat zaman opozarjali. Kako lahko Gabi Čačinovič Vogrinčič nepooblaščeno obiskuje ujeta otroka in po TV razglaša, kako jima je dobro, ter s tem javnosti meče pesek v oči, sočutni ljudje pa bi morali biti tiho? Medtem pa ima lahko oče morilec še vedno roditeljsko pravico in zahteva, da sta otroka prisilno v rejniški družini, babica in dedek, ki sta njuna kri in ju imata rada, pa imata manj besede kot zagrizena levičarka gabi Čačinovič Vogrinčič?! Vse se vrača, vse se plača, pravi rek. Krivično kazen bomo plačali, odgovornim za ugrabitev nemočnih otrok pa mora račun izstaviti narod.

Pomoč Viki Jelen: TRR: SI56 6100 0001 8957 445 Delavska hranilnica, s pripisom: plačilo krivične kazni.
        

Franci Donko