fbpx

Popravek: Varnost v splošni novogoriški bolnišnici na psu: Grožnje z nožem, kraja zdravil in kraje iz torbic ter garderob zaposlenih

Foto: SP dr. Franca Derganca“ Nova Gorica

Dne 20. 9. 2017 smo na portalu Nova24TV objavili članek z naslovom Varnost v splošni novogoriški bolnišnici na psu: Grožnje z nožem, kraja zdravil in kraje iz torbic ter garderob zaposlenih. V nadaljevanju v celoti objavljamo popravek oz. prikaz nasprotnih dejstev:

“Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek: »Varnost v splošni novogoriški bolnišnici na psu: Grožnje z nožem, kraja zdravil in kraje iz torbic ter garderob zaposlenih”, objavljen 20. 9. 2017, ob 4.00 uri:

Nekatera dejstva in okoliščine v zvezi z dogodkom nimajo nobenega temelja v realnosti, druga so močno izkrivljena v smeri potenciranja izrednega in vsekakor zelo neprijetnega dogodka za namen prikaza nesposobnosti, nezmožnosti oziroma pomanjkanja volje vodstva bolnišnice, da zaščiti zaposlene in paciente.

Iz uvoda prispevka izhaja, da se je pisec prispevka potem, ko naj bi se nanj obrnili zaskrbljeni zaposleni, obrnil na vodstvo bolnišnice in povprašal, čemu kljub incidentu ne ukrepajo in poostrijo varnost pacientov in zaposlenih. Pisec prispevka je vprašanja na bolnišnico res naslovnil 19.9.2017 ob 17.29 uri, torej po končanem delovnem dnevu, prispevek pa objavil 20.9.2017, ob 4.00 uri. Bolnišnica je na vprašanja odgovorila 20.9.2017 ob 14.05 uri, torej v manj kot 24 urah, četudi je rok za odgovor po ZMed 7 delovnih dni, njen odgovor v prispevku ni omenjen.

Ne drži, da bi mlajši moški pristopil k sprejemnem pultu v bolnišnici, ko so bili v bližini pacienti, ki so čakali na pregled, med njimi tudi mamice z otroki, ki so zaradi situacije padli v hud šok. V času, ko je povzročitelj prišel v prostore Urgentnega centra, sta bila tam dva pacienta, ni pa bilo  mamic z otroki, ki bi padli v hud šok. Tudi ne držijo trditve, da naj bi varnostnik v bolnišnici situacijo poslabšal s tem, ko naj bi moškega odpeljal v CIT, kjer je ležal njegov domnevni brat. Vsekakor varnostnik moškega ni odpeljal na oddelek, res pa je, da je moškemu kljub posredovanju varnostnika in zaposlenih uspelo priti do osebe, ki jo je iskal. Prav tako ne drži, da naj bi moški na oddelku nož prislonil na telo enega od zdravnikov. Na oddelku v času njegovega prihoda namreč ni bil prisoten noben zdravnik.

Ni res, da naj bi vodstvo bolnišnice dogodek poskušalo pomesti pod predprogo. Zaposleni so bili po interni e-pošti seznanjeni z dogodkom. Pojasnjeno jim je bilo, da bolnišnica skupaj s policijo vodi preiskavo dogodka, in bo v najkrajšem času naredila vse, da se kaj podobnega ne bi več zgodilo. V bolnišnici so bili dan po dogodku že odrejeni dodatni varnostni ukrepi, angažiran je bil dodatni varnostnik s pooblastili za uporabo prisilnih sredstev. Sicer tudi ne drži, da so nadzorne kamere v bolnišnici zelo redke oziroma jih sploh ni. Videonadzor v bolnišnici se izvaja, posnetki so ob incidentih predani policiji za namen preiskave morebitnih kaznivih dejanj. Za izjavo o varčevanju, ki da je pripeljalo do velike napake z zamenjavo cevi s kisikom s smejalnim plinom, ki je terjala smrtne žrtve, ni jasno, kdo naj bi jo izrekel in v kakšnem kontekstu, vsekakor pa ni v nobeni povezavi dogodkom. Do njega niso pripeljali ne ukrepi varčevanja ne katere druge opustitve na strani bolnišnice. Tako izrednega dogodka namreč ni mogoče vnaprej predvideti, tudi ne povsem preprečiti. Kot že navedeno je bolnišnica potem, ko se je pokazalo, da je tveganje zanj relativno veliko, že zagotovila dodatne varnostne ukrepe, ki bodo pripomogli k zagotavljanju varnosti pacientov in zaposlenih.

Glede navedb o tem, da se pri stavbi očesne ambulante že več let zadržujejo odvisniki, kar naj bi bilo povezano s poškodbami avtomobilov, pa tudi različnimi krajami, ter moteče za obiskovalce in paciente, bolnišnica poudarja, da mora biti zaradi narave svojih storitev odprta in dostopna vsem. Posledično dostopa do območja, kjer se nahaja, in kjer se nahaja tudi stavba občine ter prost prehod v center, ni mogoče pa tudi ni primerno omejevati. Da bi zmanjšali tveganje kraj in poškodovanj tujih stvari bolnišnica redno sodeluje z redarstvom in policijo.”

Splošna bolnišnica “Dr. Franca Derganca” Nova Gorica,
zanjo po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & partnerji, o.p., d.o.o.

[Besedilo je objavljeno v izvorni obliki in ni lektorirano.]

Uredništvo Nova24TV