Poslovil se je Miki Muster, a njegove slikanice in stripi bodo živeli večno

Miki Muster (Foto: STA)

V 93. letu starosti je v ponedeljek popoldne umrl eden najboljših slovenskih ustvarjalcev in risarjev slikanic, stripov ter filmskih risank, poroča časnik Delo. Novico so potrdili v centru starejših Notranje Gorice, kjer je Prešernov nagrajenec iz leta 2015 in oče stripovskih junakov Lakotnika, Zvitorepca in Trdonje prebival zadnja leta.

Miki Muster velja po zaslugi več kot 40 zgodb o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku za osrednjega predstavnika slovenskega stripa. “Mustrovi stripi vsebujejo spoj precizne obrisne linije, stilizacijo in realistični perfekcionizem, zanesljivo kompozicijo, pregledno kadriranje, brezhibno animacijo likov, stripovsko dinamiko, scenaristično inventivnost in tekoče dialoge,” je pisalo v utemeljitvi Prešernove nagrade. S svojimi risbami je Muster opremil tudi številne slikanice.

Kot je ob prejemu nagrade povedal za STA, je bil deloholik. Delal je lahko tudi 16 ur na dan. “A v resnici mi nikoli ni bilo treba delati, saj risanja nisem razumel kot delo. Risal sem zase in se pri tem zabaval.”

V Murski Soboti rojeni Muster je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani iz kiparstva. Študij je vpisal, ker v Sloveniji ni imel možnosti delati tistega, kar si je želel. “Kiparstvo je bolj risarsko kot slikarstvo. In tako sem študiral in čakal na priložnost, da bi lahko začel delati tisto, kar sem si želel že kot otrok – risani film,” je povedal v pogovoru. V letih 1955-73 je bil ilustrator pri Slovenskem poročevalcu oziroma Delu, nato je ustvarjal kot svobodni umetnik. Prvi slovenski risani film Puščica je leta 1960 režiral in animiral za Viba film, sledila sta Kurirček Nejček in Zimska zgodba. Posnel je številne animirane reklamne spote, od katerih so mnogi postali legendarni. Leta 1973 se je odselil v Nemčijo, kjer je animiral like drugih mojstrov. Po letu 1990 je začel risati politične karikature. Nekaj časa je bil karikaturist pri Magu in pozneje pri Reporterju.

Foto: STA

Na področju risanega filma je bil samouk. “Sam sem moral ugotoviti, kako animacija deluje. Deset let sem eksperimentiral s pripomočki, ki sem jih imel tedaj na razpolago, da sem ugotovil, kako se liki premikajo. Moral sem biti tudi zelo racionalen, kar se mi je pozneje obrestovalo. Pozneje sem bil petkrat hitrejši kot moji kolegi animatorji. Nihče ni mogel verjeti, da naredim desetminutni film v dveh mesecih. Tam so bile ekipe po pet ali šest ljudi, pa so tak film delali pol leta, jaz pa sem vedno delal vse popolnoma sam,” je povedal.

Izbori Mustrovih stripov in ilustracij so bili predstavljeni na več razstavah. V letu prejema najpomembnejše slovenske nagrade za umetnost so bila njegova dela v ospredju knjižnega sejma v Leipzigu, istega leta mu je veliko retrospektivo posvetil Muzej sodobne umetnosti Metelkova, kjer je bil na ogled izbor iz njegovega obsežnega opusa s področij stripa, slikanic, risank, reklam in karikature.

C. Š.

 • dob

  Hvala za vse, Miki Muster!

 • althar

  Počivaj v miru, Miki! V naših srcih in spominu boš ostal večno.

 • Soave

  Oooooooooo ? Velikega Mojstra ni več. R. I. P.
  Mojstra naše in naših otrok mladosti !
  Kakšno srečo smo imeli, da smo ga poznali .

 • Antišiptar

  Miki, legenda! Ironija je hotela, da sem te spoznal v situaciji, ko sem se na smrt zastrupil z gobami. Ker sem bil nebogljen, zdolgočasen, so mi prinesli tvoj strip o dogodivščinah Lakotnika, Trdonje in Zvitorepca ter Gulikože. Od takrat naprej ga ni bilo tvojega stripa, ki ga ne bi vsaj 10krat prebral! In če bi danes prevetril situacijo, bi se zavestno šeenkrat odločil za skoraj smrtno zastrupitev, samo da bi spet spoznal tvoje stripe! V zadnjem času sem tudi spoznal tvoje mišljenje, ko si znal na svoj hudomušen način tej rdeči drhali pokazati, kam spada! Miki, ti si desc bil, in boš! Pravi Slovenec, in ne smrdljiv rdečkar. Zato šeenkrat, hvala ti in počivaj v miru! Edino tega, ko si si zaželel, da se rdeča izdajalska drhal končno spere iz slovenske zemlje, ti za tabo v grob ne bomo mogli prinesti. Ti pa obljubim, da gremo Slovenci v nove zmage proti tebi tako osovraženi rdeči komunistični drhali, in obljubim vam, očetje mojega naroda, da bomo tudi Slovenci nekega dne to drhal iztrebili. Počivaj v miru!

 • Jan Kovalski

  Njegov strip v nadaljevanki o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku je bil na zadnji strani časopisa in je bila prva stvar, ki se je prebrala.
  Njegovi stripi in slikanice pa bodo živeli večno samo ob pogoju, če bodo Slovenci preživeli!
  Pogoj za to pa je ustavitev invazivne migracije s področja bivše Jugoslavije in muslimanskega sveta!

  • Peter

   Uf, to je bil pa TT, če me spomin ne vara…
   Je bil pa nekaj časa tedensko izhajal prav poseben snopič (kakšna butasta beseda, pa nimamo boljše), ki se je imenoval Zvitorpec in v katerem je bilo nekaj tujih stripov in pa Mikijeve mojstrovine.

   • pajot

    spomin te ne vara. bil je TT,tedenska tribuna imenovan.. Miki,počivaj v miru.

 • Olga_10

  No, pa je šel po gobe en volilni glas za SDS! A ni mogu počakat še en mesec, nesramnež!

  • totex39

   Vi takih umetnikov ne boste imeli nikoli, ker za vas so važni zločinci.

  • Miro

   ja sej same take pa mate…..+85

  • Franc Šink

   Mater si nesramna.

  • Peter

   Na koga ste ponosni pa na levi? Sami režimski klovni, ala tof, hribar in podobno…

 • Ryuk

  Tudi na mojih policah so njegova dela. Počivaj v miru.

 • Peter

  Ponosen in pokončen Slovenec in velik umetnik.

  Naj ti bo lahka zemlja slovenska.

 • Peter

  btw, njegove podobe indijank so legendarne…

 • totex39

  Lahko smo srečni, da smo ga imeli, kajti on je bil fenomen in res pravi umetnik našega časa. Hvala Miki in počivaj v miru, mi te bomo pa imeli večno v spominu, kajti tvoja dela ne bodo umrla.

 • Franc Šink

  Na Nizozemskem mi je nekdo rekel: Bodi ponosen na svojega rojaka Miki Mustra.In to že par desetletij nazaj.In bil sem!

 • Joža

  Božji mir s teboj Miki Muster, lepšal si nam socialistično mladost v komunistični Jugi. Škoda, da si umrl te dni in ne po volitvah, da bi imeli en glas več še od tebe.

 • xtc

  Telo je minljivo a duh in dela ostajajo.
  Srečno do snidenja spet,tam nekje……………

 • montyamp

  Res škoda .
  Kaj pa čaka žvepleni pritlikavec ???

  • Osti jarej

   …njega se matilda zvesto ogiba

  • pajot

   Najbrž kaliber 22,ali pa kaj večjega.

 • lado

  MIKI MUSTER SLOVENEC;HVALA !!!!!! POČIVAJ V MIRU POKONČNI ,ZAVEDNI SLOVENEC !!!! UPAM ,DA SE TUDI MI ZBUDIMO ,KER NAM TEČE “VODA V GRLO” !!!! ŠE ENKRAT HVALA !!!!

 • Jan Kovalski

  https://pbs.twimg.com/media/DcrMzNMW4AIxyCg?format=jpg&name=360×360

  Ljubljanski Babo s tožbo proti Miki Musterju ni uspel.

  • Mojca pokraculja

   Bravo Miki Muster ! Kritičen do zadnjega.
   In velika zahvala za vse prelepe risanke in like.

 • Osti jarej

  mojster zvitorepca,trdonje,lakotnika….naj ti tam,kamor si šel ,lepo….

 • Jan Kovalski

  Libertarec
  @Libertarec
  Umrl je Miki Muster. Njegov Zvitorepec ostaja najboljši slovenski strip.

  Ob zadnji priložnosti medije spomnimo, da je naš najboljši stripar leta 1973 odšel v Nemčijo zaradi uvedbe progresivnega davka na dohodek. In da mu je bilo pomembno, da se to ve.

  • Peter

   Ja, osrednji mediji so modro zamolčali njegovo politično usmerjenost.
   Me zanima, če jo bodo tudi takrat, ko bo umrla velika slovenska plagiatorka Ceca Makarović, no.

 • Caetano

  Naj umetnik in borec za umetniško svobodo počiva v miru!

 • stajerc5

  Mislim, da si imata z Jezekom Milcinskim kar veliko za povedati, ko se srecata!
  …vsak teden sem komaj cakal na par novih slikic v TT-ju, jih zrezoval in hranil zelo dolgo!
  Jaz- bizgec, sem jih enkrat pri selitvi spregledal, na veliko zalost!
  Pravi borec za nas Slovence se je poslovil, pozabil ga ne bom nikoli!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!