fbpx

Postojnski župan Igor Marentič ekstremno nažgan za volanom

Župan Postojne Igor Marentič. (Foto: STA)

Je primer župana Postojne Igorja Marentiča zanikanje truda vseh, ki poskušajo mlade učiti za boljši jutri? Postojnski župan Igor Marentič se je vpisal na črn seznam politikov, ki so za volan sedli močno pijani. Tri tedne je o dogodku molčal, zdaj je incident le priznal. Zgodilo se ne bo nič, saj mu je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje po odločitvi sodnice vrnjeno. Pričakuje lahko najvišjo kazen 1.200 evrov in 16 kazenskih točk. O odstopu seveda ne razmišlja, le zakaj bi …

Pred tedni je v javnost prišla informacija, da so 17. januarja med nadzorom prometa Marentiča močno vinjenega med kratko vožnjo domov presenetili policisti. Župan se je vračal z odprtja športnih prostorov v Postojni, ki so le dober kilometer od njegovega doma. V krvi je imel kar 1,73 promila alkohola. V tem času so Marentiču že vrnili vozniško dovoljenje. Sodnica je po njegovih besedah upoštevala dejstvo, da je bil to njegov prvi prometni prekršek v 20 letih. Župan dogodek obžaluje. Medtem so v Zavodu Varna pot zgroženi, saj menijo, da takšna odločitev sodišča pomeni zanikanje zdravniške in psihološke stroke ter truda vseh, ki poskušajo mlade učiti za boljši jutri.

Dolg seznam pijanih politikov za volanom
No, ni se zgodilo prvič, da so policisti v stanju alkoholne omame zalotili slovenskega politika. Med drugim so februarja 2016 obravnavali primer, ko je kranjski župan Boštjan Trilar pod vplivom alkohola povzročil prometno nesrečo, pozneje pa odklonil test alkoholiziranosti, zaradi česar so ga pridržali. Odmeven je bil tudi primer nekdanjega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša. Tega so policisti pijanega za volanom zasačili decembra 2010, ko se je s službenim vozilom vračal s službene zabave, in ga pridržali do streznitve. Nekaj dni pozneje je Gjerkeš odstopil s svojega položaja.

Nekdanji minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. (Foto: STA)

S kraja nesreče bežali pred policisti …
A to še zdaleč ni vse. Poslanec Peter Vilfan je na prehodu za pešce, sicer z dovoljeno mejo alkohola v krivi, v Ljubljani zbil in huje poškodoval pešca (84), prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je pijan sedel za volan in v Luciji peljal mimo policistov, ki so ga poskušali ustaviti, nekdanji poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti ni hotel podpisati izsledkov akotesta, slovenska veleposlanica Nataša Vodušek je med službovanjem v Sarajevu pijana sedla za volan, prevozila rdečo luč, se zaletela in pobegnila s kraja nesreče …

Peter Vilfan (foto: STA)

Napihala podobno kot župan, a vozniško jima bodo odvzeli
Pretekli teden oz. na pustni torek so si dali duška tudi »navadni« smrtniki. Gorenjski policisti so obravnavali dva voznika, ki sta bila po navedbah policije »ekstremno pijana«. V Tržiču je zdravnik prijavil, naj na cesti pomagajo vozniku, ki mu je postalo slabo. Alkotest je pokazal kar 1,74 mg/l. Na gorenjski avtocesti je preizkus alkoholiziranosti pokazal 1,25 mg/l, voznik pa je ob ustavljanju policije povzročil še prometno nesrečo z materialno škodo, saj je med manevriranjem na počivališču trčil v odbojno ograjo. V nasprotju s postojnskim županom bosta oba ostala brez vozniškega dovoljenja.

Škandal24