fbpx

Pozor: Kako bo zdaj ob ukrepih Avstrije potekalo prečkanje meje

Foto: epa

Avstrija na meji s Slovenijo začasno blokira schengen in uvaja mejne kontrole za vse, ki želijo prečkati mejo. A pozor, čez mejo nas ne bodo spustili tako lahko kot migrante – veljaven, neponarejen osebni dokument in največ 10 tisoč evrov gotovine sta le dve izmed omejitev za vse, ki bomo po novem prečkali mejo. Se nam spet obetajo časi ”švercanja” blaga čez mejo?

Slovenija je v schengensko območje vstopila decembra leta 2007, s čimer smo odpravili nadzor na notranjih kopenskih in morskih mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. To pomeni, da smo lahko te meje prečkali, ne da bi se morali pri tem ustaviti, pokazati dokumente ali karkoli prijavljati. Avstrija pa, kot smo že poročali, zaradi migrantske krize blokira schengenski režim ter na slovensko-avstrijski meji ponovno uvaja kontrolo.

Za prečkanje meje potrebujete osebno izkaznico ali potni list
Z Avstrijo si delimo 318 kilometrov meje in ponovna uvedba mejne kontrole bo imela nedvomno učinke tudi na prebivalce. Čeprav več tisoč migrantov dnevno prečka mejo brez ali pa s ponarejenimi potnimi listi, tak režim za nas žal ne bo veljal. Na meji bomo morali spet pokazati osebni dokument – potni list, osebno izkaznico ali pa obmejno prepustnico. Ker sta tako Avstrija kot Slovenija še vedno v Evropski uniji, ostajajo pravila o tem, kaj lahko nesemo čez mejo enaka, a pozor: sedaj bodo na meji dejansko postavljeni kontrolorji, ki bodo nadzirali prehod meje. Koliko česa lahko torej nesemo čez mejo?

Čez mejo največ 10 litrov žganja
Skladno s pravili Evropske unije lahko v posamezno državo EU nesemo tobačne izdelke in alkoholne pijače, namenjene osebni uporabi. Sem torej spada do 800 cigaret, do 400 cigarilosov, 200 cigar in 1 kilogram tobaka. Od alkoholnih pijač lahko s seboj peljemo 10 litrov žganih pijač, 90 litrov vina in 110 litrov piva.

S seboj lahko nesete manj denarja kot migranti
Čeprav so pri marsikaterem nezakonitem migrantu našli tudi od 50 tisoč do 300 tisoč evrov gotovine, to za navadne državljane pri legalnem prečkanju meje ne bo dovoljeno. Brez prijave lahko v Avstrijo nesete 10 tisoč evrov gotovine oziroma enakovreden znesek v drugi valuti.

Preverjali bodo tudi potne liste vaših ljubljenčkov
Poleg vseh potnikov pa nikar ne pozabite, da boste morali potni list pokazati tudi za vaše hišne ljubljenčke, ki bodo potovali z vami. Vse hišne živali potrebujejo namreč veljavni evropski potni list za živali, ki ga dobite pri veterinarju, prav tako pa morajo biti označene z mikročipom ali jasno tetovirno številko.

Zaradi begunske krize se članice schengenskega območja vse bolj odločajo za vnovično uvedbo nadzora na notranjih mejah EU. Trenutno kontrole izvaja sedem članic schengna – zaradi navala migrantov dokumente na mejah preverjajo Avstrija, Danska, Švedska, Nemčija, Norveška in Malta, zaradi terorističnih napadov v Parizu pa še Francija, pa piše STA.

Maruša Gorišek