fbpx

Pozor! V jajcih odkrili insekticid fipronil, ki se uporablja za uničevanje in zatiranje uši, bolh in drugih žuželk

Foto: iStock

V dveh vzorcih jajc nosilcev živilske dejavnosti so našli prisotnost fipronila, poroča Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Fipronil je insekticid, ki ima širok spekter delovanja in se uporablja za uničevanje in zatiranje uši, bolh, moljev in drugih žuželk. Znotraj Evropske unije je sicer njegova uporaba dovoljena le v fitofarmacevtskih sredstvih, vendar v Sloveniji od leta 2004 ne beležimo niti enega sredstva s to snovjo. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje je na podlagi analiznega izvida sporočil, da jajca, pri katerih je bila ugotovljena prisotnost fipronila, ne predstavljajo akutnega tveganja za zdravje ljudi, ki bi jih zaužili. Uporaba fipronila je dovoljena v biocidnih izdelkih za zatiranja mrčesa, mravelj in zajedavcev, uporablja pa se tudi kot veterinarsko zdravilo za zatiranje zajedavcev in bolh pri hišnih živalih, ne pa tudi pri živalih, ki jih uporabljamo pri prehrani ljudi.

Dolgotrajna izpostavljenost pri poskusnih živalih pokazala škodljive učinke na jetrih in ščitnici
Za poskusne živali je fipronil akutno strupen po zaužitju, vdihavanju in stiku s kožo. Toksikološke študije fipronila pa so tudi pokazale, da ta sicer ne draži kože ali oči in ne povzroča alergij po stiku s kožo, pri enkratni ali pogosti izpostavljenosti insekticidu pa vpliva na živčevje psov, kuncev, podgan in miši. Pri tem je treba dodati, da so bili vplivi na živčevje vidni tudi pri mladičih podgan, ki so bile breje med izpostavljenostjo insekticidu, je pa dejstvo, da učinki izginejo po končani izpostavljenosti. Škodljivi učinki na jetrih in ščitnici poskusnih živali se pokažejo po dolgotrajni izpostavljenosti fipronilu, na podlagi študij pa sklepamo, da fipronil ne povzroča raka in ni mutagen.

Foto: iStock

Med znaki akutne zastrupitve s fipronilom pri ljudeh so glavobol, omotica, bruhanje, tesnoba,  slabost in mravljinčenje ter krči v delih telesa. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin navaja, da so bili pri večini zastrupljenih znaki akutne zastrupitve v obliki blagega in prehodnega značaja.

Pojav škodljivih učinkov na zdravje ljudi zaradi uživanja jajc s prisotnostjo fipronila je najbolj obširno ocenil Nemški inštitut za vrednotenje tveganja in na podlagi najvišje izmerjene količine fipronila v jajcih in piščančjem mesu v Evropi ugotovil, da pri odraslih osebah občasno uživanje onesnaženih jajc in piščančjega mesa ne predstavlja tveganja za pojav škodljivih učinkov, tveganje pa se lahko pojavi pri otrocih.

Nina Žoher