Pranje možganov z jugonostalgijo: Dijaki ljubljanske gimnazije po poteh komunistične Jugoslavije

Foto: Youtube/Google street view

Tonetu Krkoviču je na ljubljanskih gimnazijah prepovedano govoriti o slovenski osamosvojitvi, medtem pa profesorji na Gimnaziji Ledina raje organizirajo jugonostalgično ekskurzijo po poteh nekdanje Jugoslavije. Starši dijakov so ogorčeni.

Bosna in Hercegovina: zgodovina, revolucija, kulinarika, narava se glasi ime edine strokovne ekskurzije, ki jo organizirajo profesorji geografije in zgodovine na Gimnaziji Ledina. V štirih dneh bodo dijaki spoznali številne partizanske bitke, saj bodo med drugim obiskali tudi Jajce, kjer je po njihovih podatkih 29. novembra potekal 2. kongres AVNOJ-a, na katerem je bila ustanovljena “tretja Jugoslavija”.

Bitka na Kozari
Prvi postanek poti bodo naredili v taborišču Jasenovac, nato pa bodo potovanje nadaljevali na Kozaro, kjer bodo izvedeli vse o bitki, ki je tam potekala leta 1942. Obiskali bodo tudi Travnik in dijakom razložili, zakaj so ta kraj poimenovali tudi “evropski Istanbul”. Pot bodo nadaljevali v Jajce in kasneje v Sarajevo, ustavili pa se bodo tudi v Jablanici in se podučili še o bitki na Neretvi med 2. svetovno vojno. V Srebrenico, kjer se so dobrih 50 let kasneje bosanski Srbi pobili 8000 dečkov in mož, dijakov ne bodo peljali.

Ravnatelj: Vsebine ekskurzije so v skladu z učnimi načrti
Starši dijakov 3. letnika so nas opozorili, da je to edina strokovna ekskurzija, ki jo šola organizira, vendar na gimnaziji zatrjujejo drugače. “V tem šolskem letu smo oziroma bomo na Gimnaziji Ledina izvedli 10 strokovnih ekskurzij,” je pojasnil ravnatelj Roman Vogrinc. Ob tem je dodal, da imajo vse ekskurzije v programu strokovne vsebine, vezane na učne načrte oziroma maturitetni katalog.

N. K.