fbpx

Pravni strokovnjak Jaklič napovedal kandidaturo za ustavnega sodnika, prav tako se poteguje za najvplivnejšega pravnika v državi

Klemen Jaklič Foto: STA

“Dal soglasje k predlogu za kandidaturo za ustavnega sodnika. Skupaj z vašo podporo nastavimo ogledalo še enkrat, dvakrat, stokrat, če bo treba,” je na družbenem omrežju Twitter naznanil svojo kandidaturo dvojni doktor prava s Harvarda in Oxforda Klemen Jaklič. Kot pravi, se bo za pravno državo boril še naprej, kljub fiasku, ki si ga je v postopku kandidature za sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu privoščila vladajoča večina in predsednik Borut Pahor. 

Spomnimo, da je Klemen Jaklič že bil kandidat za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice in je v celotni zgodbi vselej dominiral kot najbolj usposobljen ter izobražen kandidat, vendar pri glasovanju v Državnem zboru ni dobil zadostne večine, saj se je kot pravnik izpostavil v primeru Patria, vladajoča elita pa ga je zato takoj označila za “janšista”, saj po njihovem za Janeza Janšo ne bi smel veljati katalog človekovih pravic, kot to velja za ostale državljane. Že vrhunski pravni strokovnjak in nekdanji sodnik na ESČP Boštjan M. Zupančič je takrat dejal, da se je Jaklič po “nepotrebnem izpostavljal”, kar pa več pove o državi, v kateri živimo, kot pa o samem kandidatu. Dolžnost vrhunskih pravnih strokovnjakov je pač ta, da se javno izpostavijo, ko je to v družbi nujno potrebno, ne glede na to, za koga gre, kar je nenazadnje v nedavnem intervjuju potrdila tudi strokovnjakinja za evropsko pravo in nekdanja generalna pravobranilka na sodišču Evropske unije Verica Trstenjak.

Da se Jaklič ne bo vdal, je bilo znano že takoj po krivičnem glasovanju v Državnem zboru, ko je razočaranje mnogih demokratov označil za nepotrebno paniko, poskus kandidature pa je označil “šele za ogrevanje”.

Oktobra je potekel mandat ustavnemu sodniku Miroslavu Mozetiču, novembra pa poteče sodnici Marti Klampfer. Namesto njiju sta že bila imenovana Marko Šorli in Špelca Mežnar. Marca in aprila prihodnje leto pa mandat poteče Jasni Pogačar, Janu Zobcu, Mitji Deisingerju in Ernestu Petriču.

V teku je izbor za najvplivnejšega pravnika
Že šestnajsto leto zapored poteka izbor najvplivnejših pravnikov. Med deset najvplivnejših pravnic in pravnikov se bodo uvrstili tisti, ki bodo prejeli največ veljavnih glasov, ki bodo objavljeni v sredo,
23. novembra 2016, na portalu IUS-INFO. Izbor je organiziran predvsem zato, da bi poudarili pomen pravne stroke in njen vpliv na družbeno dogajanje v Sloveniji.

Klemen Jaklič, ki je letos že četrtič na lestvici za pridobitev naziva najvplivnejšega pravnika v Sloveniji, je pridobil kar dva doktorska naziva, in sicer na oxfordski univerzi v Angliji leta 2008 ter na Harvardu, ameriški zasebni univerzi s sedežem v Cambridgeu, leta 2011. Od leta 2008 deluje kot harvardski predavatelj in deluje na področju človekovih pravic, evropskega prava, teorije pravičnosti, etike, ustavnega prava in globalne pravičnosti. Za svoja profesionalna predavanja ga je Harvard že večkrat nagradil. Njegovo sedanje raziskovalno področje se nanaša na evropsko ustavo in prihodnjemu razvoju ideje demokracije v kontekstu globalnega pomena. Napisal je že nekaj knjig, od tega je avtor del Constitutional Pluralism in the EU  in Democracy’s Third Coming: Europe as a Route to Humanity’s Third Historic Stage of Democracy​, za katero mu je Harvard leta 2011 podelil Mancinijevo nagrado za najboljše delo na področju evropskega prava in evropske pravne miselnosti.​

Med  letošnjimi finalisti so še: dr. Marko Pavliha, dr. Verica Trstenjak, dr. Neža Kogovšek Šalamon, dr. Andraž Teršek, mag. Roman Završek, dr. Vesna Kranjc, dr. Špelca Mežnar, dr. Jadranka Sovdat, dr. Marijan Kocbek, ddr. Klemen Jaklič, mag. Senka Šifkovič Vrbica, dr. Nataša Pirc Musar, dr. Miro Cerar, Vlasta Nussdorfer, dr. Ana Božič Penko, dr. Matej Avbelj, dr. Marijan Pavčnik, mag. Matevž Krivic, Jan Zobec in dr. Vasilka Sancin.

Za svojega kandidata lahko glasujete na naslednjih povezavah:

Spomnimo pa lahko še, da je lansko leto portal TAX-FIN-LEX nagradil tudi najuglednejše strokovnjake s področij davkov, financ in prava. To so postali Marian Wakounig, Marjan Odar in Klemen Jaklič. Za ožji izbor je glasovalo kar 27.000 uporabnikov omenjenega portala.

K. Ž.