fbpx

Pravnica Vera Mejak: “Vsa čast Radonjiću! In naj se poberejo iz sodnije tisti, ki njemu zdaj očitajo, da je kršil ne vem, kateri kodeks, in ne vem, katero etiko!”

Vera Mejak (Foto: Demokracija)

Na Radiu Ognjišče je gostovala ugledna pravnica Vera Mejak, ki je med drugim izrazila posebno razočaranje nad zapravljanjem Šarčeve vlade in slabim stanjem na področju policije in vojske ter jasno povedala, da Šarec ni evropski format politika, pač pa gre za format lokalnega politika. Kritična je bila tudi do načrtov skrajne Levice glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in do napadov na sodnika Radonjića, ki je povedal, pod kakšnimi pritiski se je znašel glede zadeve Novič.

Na Radiu Ognjišče je tokrat gostovala Vera Mejak, ki je uvodoma komentirala, da jo je vlada Marjana Šarca najbolj presenetila prav pri zapravljanju: “Ker sem finančnica, vedno pogledam, naj bo to naša vlada ali kakšna druga, kakšna je njena finančna kondicija, koliko je nagnjena k zapravljanju in koliko k varčevanju.” Pri tem je izpostavila, da je bil lansko leto ob prvem sedemmesečju zabeležen presežek, letos pa v enakem obdobju kar 28-milijonski primanjkljaj, pri čemer je bilo največ zapravljanja usmerjenega k plačam, nič pa ni bilo narejenega na področju pokojnin. Pri tem je razočarana, da minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ob tem ni povzdignil glasu.

Mejakova kritična tudi do kadrovskih rošad na področju policije in vojske
Naslednji vidik, ki jo je razočaral, je področje policije in obrambe, pri čemer je bila najbolj kritična do kadrovskih rošad, še posebej do zamenjave Mihe Škerbinca z Alenko Ermenc, ki ob obisku visokih predstavnikov zveze Nato ni bila niti pripravljena stopiti pred novinarje, kritična pa je bila tudi do dela ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja: “V trenutku, ko bi morali s kompletno usposobljeno vojsko, kolikor je imamo, in s policijo varovati mejo, jih ni, namesto tega imamo kadrovske rošade.” Po njenih besedah je vrh vseh neumnosti namera Poklukarja, da bi uvedli skupne policijske patrulje na slovensko-avstrijski meji, kar bi pomenilo, da bi migrante dejansko zadrževali pri nas, namesto da bi varovali svojo mejo.

Foto: M. Š. L.

Šarec po mnenju Mejakove ni evropski format politika
Po besedah Mejakove so številni ljudje iz njenega kraja, ki na delo odhajajo v Kamnik, o Šarčevem županovanju imeli povedati le dobro, a po njenem mnenju ne gre za predsednika vlade evropskega formata: “On je format politika za občinski nivo. Zelo prijeten, zelo dovzeten za predloge in ideje ljudi, vendar na nivoju krajevnih skupnosti Tuhinjske doline, Kamnika in še malo proti Komendi.” Neokusno se ji zdi, da se na Veseljaku še kar vrtijo posnetki njegovega lika Serpentinška. “Malo ima ambicije biti avtokrat, kar je sicer zelo dobro, vendar ne v tej razvajeni, s socialističnim samoupravljanjem prepojeni Sloveniji. Ne bodo ga dobro sprejeli tisti okrog njega, ki jim bo ukazoval,” je še povedala o Šarčevem delu. Prav pri generaciji, ki je obiskovala šole v času socializma, ko so bili tudi že vsi učitelji socialisti, miselnost socialističnega samoupravljanja najbolj vztraja. “Tega ne govorim kot očitek, pač pa kot dejstvo,” je poudarila in dodala, da se je takrat kadrovalo po partijskem ključu.

Foto: STA

Mejakova kritična do skrajne Levice in prepočasne privatizacije
“Samo poglejte Levico v parlamentu, kakšne kozle strelja! Ukinili bi dodatno zdravstveno zavarovanje, ne vprašajo pa se, od kod bo zdravstvo dobilo denar, ki bo izpadel, če se ukine ta prispevek. Nekdo ga bo moral dobiti oziroma plačati,” je bila kritična do dela in idej skrajne Levice. Kritična je bila tudi do premalo odločne privatizacije, državno premoženje pa se je spremenilo v pipice za ljudi s samoupravnim miselnim dometom in to se ne bo spremenilo, dokler bomo tako volili: “Prodati! V Španiji, ko se prodaja državno lastnino, ladje ali kaj drugega, se to prodaja na licitaciji.” V Španiji licitacije izvaja sodišče, po mnenju Mejakove pa imamo tudi veliko preveč stavb v Mariboru. Kot finančna strokovnjakinja je bila kritična tudi do sklada, kateremu je bila prodana Nova kreditna banka Maribor.

Vsa čast Radonjiću
Kritična je bila tudi do napada na sodnika Zvjezdana Radonjića po njegovem mnenju ob razglasitvi sodbe v primeru Milka Noviča. Sprašuje se, kako si sodni svet sploh upa okarati in ošteti sodnika, ki si upa povedati stvari po resnici, ob dogajanju pa jo je sram, da je pravnica in da je delala prav na tem sodišču. Mlada generacija pravnikov je po njenem mnenju opremljena z očali in naušniki, kot sporne profesorje pa je navedla nedemokratičnega Ljuba Bavcona in ustavnega pravnika Mira Cerarja, ki je ignoriral odločbo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol: “Taka struktura profesorjev ne more vzgojiti dobrih pravnikov in sodnikov.” Naša napaka je bila po njenem mnenju neizvedena lustracija: “Vsa čast gospodu Radonjiću! In naj se poberejo iz sodnije tisti, ki njemu zdaj očitajo, da je kršil ne vem, kateri kodeks, in ne vem, katero etiko!”

Rok Krajnc