Srečno novo leto tudi pravoslavnim

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, so ob polnoči vstopili v novo leto. Po popisu prebivalstva iz leta 2002 je pravoslavcev v Sloveniji okoli 45.000.

Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v Sloveniji ni bilo, so pa novoletne zabave pripravili nekateri gostinci, ki so gostom ob polnoči postregli s tradicionalnimi novoletnimi sarmami. V Srbiji so pravoslavno novo leto pričakali pred hramom sv. Save v Beogradu, eni največjih pravoslavnih cerkev v regiji, kjer je ob polnoči nebo razsvetlil ognjemet.

Nekatere pravoslavne cerkve so skozi zgodovino sprejele t. i. Milankovićev koledar, ki se ujema z gregorijanskim. Med njimi so grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše cerkve. Te so novo leto praznovale v istem času kot mi.

Bregović v Nišu, Joksimović v Kosovski Mitrovici
Z ognjemeti in koncerti so novo leto pričakali tudi v nekaterih drugih mestih, med drugim na Trgu svobode v Novem Sadu, kjer je nastopil priljubljen bosansko-srbski pevec Goran Bregović, in v Nišu. V Kosovski Mitrovici pa so v novo leto vstopili ob glasbi Željka Joksimovića.

Zabave z živo glasbo so se dolgo v jutro odvijale tudi v restavracijah, hotelih in klubih, ki so za to noč običajno dodobra zasedeni.

V. V. , STA