Pravoslavni verniki so vstopili v novo leto

Foto: STA

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, so ob polnoči vstopili v novo leto. Organiziranih javnih prireditev v Sloveniji ob tem ni bilo, so pa novoletne zabave pripravili posamezni gostinci, ki so gostom ob polnoči postregli s tradicionalnimi novoletnimi sarmami.

V Srbiji so podobno kot vsako leto do zdaj pravoslavno novo leto pričakali pred hramom sv. Save v Beogradu, eni največjih pravoslavnih cerkva v regiji, kjer je ob polnoči nebo razsvetlil ognjemet. Z ognjemeti in s koncerti so novo leto pričakali tudi v nekaterih drugih srbskih mestih, med drugim v Čačku, kjer je igrala Riblja čorba, v Nišu, kjer je zapela Marija Šerifović, bučno je bilo tudi v Kosovski Mitrovici.

Pravoslavni verniki uporabljajo julijanski koledar
Velik del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim koledarjem, zaostaja za 13 dni. So pa nekatere pravoslavne cerkve skozi zgodovino sprejele t. i. Milankovićev koledar, ki se ujema z gregorijanskim. Med njimi so grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše cerkve. Te so novo leto praznovale v istem času kot mi.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45.000 ljudi.

A. R., STA

 • RATATA

  Neka srećno žive u novoj godini celu godinu.
  Njihovi boljševiki so svoj kalendar kalibrirali (naštimali) po “našem” in so že z “našimi” komunajzarji vstopili 2017.
  Razdvojen narod, kot naš.

 • Caetano

  Naj jim bo srečno novo leto. Nekaj duhovnega glasbe iz Hagie Sofie, ki so jo Otomani po zavzetju Konstantinopla spremenili v mošejo.

  https://www.youtube.com/watch?v=lobgieX4rKg

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!