fbpx

Preberite si 10 izjav Cheja Guevare, ki se jih ne bi sramoval niti Hitler

Foto: STA

Imel je vzdevek mesar iz La Cabañe, saj je lastnoročno ubijal ujetnike, bil je velik rasist, hkrati pa je preganjal homoseksualce. Che Guevara je kljub temu velik vzor za slovenske levičarje in zagovornike pravic LGBT. Poslanec Združene levice Miha Kordiš nosi njegove majice celo v prostorih Državnega zbora.

Revolucionar Ernesto Che Guevara je bil za razliko od splošnega prepričanja zelo okruten človek, ki je lastnoročno pobijal ljudi. Prvi znan primer je iz leta 1957, ko je ubil soborca, ki je vanj posumil, da je ovaduh. Brez kakršnekoli slabe vesti je v svoj dnevnik zapisal: “Metek kalibra 0,32 sem mu poslal v desno hemisfero njegovih možganov, krogla pa mu je izstopila pri levi senčni strani … njegove stvari sedaj pripadajo meni.”

Po osvojitvi oblasti na Kubi je Che takoj zasnoval komplekse koncentracijskih taborišč, med drugim pa je postal upravitelj najbolj zloglasnega in krutega od njih, kjer se je zanj tudi prijel vzdevek “mesar iz Cabañe”. V tem taborišču smrti so pristali pripadniki nekdanjega režima, kristjani in celo mladoletni otroci, Che pa je zanje dal ukaz, da jih je potrebno brez milosti pobiti. Revolucionarno disciplino in sadizem je pričakoval tudi od vseh podrejenih.

Ernesto Lynch, bolj poznan pod revolucionarnim imenom Che Guevara, je bil ključna osebnost v kubanski revoluciji, prav tako pa je poskušal zanetiti revolucije v nekaj državah južne Amerike. Leta 1967 so ga v Boliviji ubile vojaške enote pod vodstvom CIE. Nato je bil več desetletij idol študentskih gibanj z zahoda, predvsem zaradi nekaj antimaterialističnih citatov iz njegovih knjižnih del ter ene popularne fotografije, ki je postala zelo močan marketinški simbol na majicah in drugih proizvodih. 

Brutalnega, rasističnega in genocidnega posnemovalca Che Guevare imamo Slovenci tudi v državnem zboru. (foto: STA)

Posnemovalca brutalnega in rasističnega Cheja Guevare imamo Slovenci tudi v Državnem zboru. (foto: STA)

Komunistični ubijalski stroj
V resnici pa je bil Che Guevara vse drugo kot romantični borec za svobodo, še manj pa nedolžni revolucionar, saj je v mnogih primerih kar sam ubijal zajete ljudi. Po revoluciji na Kubi je sprožil krut pregon homoseksualcev, se norčeval iz temnopoltih, zatrl politično opozicijo, popolnoma omejil svobodo tiska in govora ter povsem uničil kubansko gospodarstvo.

Poglejte si spodnje pretresljive citate, za katere bi sicer mislili, da pripadajo prej Adolfu Hitlerju kot Cheju Guevari:

1. Mladi morajo prenehati spoštovati vladne ukaze. Namesto tega se morajo osredotočiti na študij, delo in vojno delovanje.

2. Mladi ljudje se morajo naučiti misliti in delati kot kolektiv. Narobe je razmišljati kot posameznik.

3. Zmaga socializma je vredna milijone žrtev.

4. Ukiniti moramo vse časopise. Revolucija ni mogoča pri svobodi tiska.

5. Da postaviš ljudi pred strelski vod, ne potrebuješ nobenih dokazov za sojenje. Ti sodni procesi so arhaična buržujska dediščina. To je revolucija. In revolucija mora postati ledeni ubijalski stroj s čistim sovraštvom.

6. Sovraštvo je središčni element naše borbe. Tako divje sovraštvo človeško bitje sili preko njegovih naravnih meja ter iz nejga naredi hladnokrvni stroj za ubijanje. Takšni morajo biti naši vojaki;

7. Črnci, ta veličastni primerek afriške rase, ki je obdržal rasno čistočo s pomanjkanjem umivanja, danes zavračajo čiščenje teritorija s strani druge sorte sužnjev: Portugalcev.

8. Črnec je len in zaspan, svoj denar zapravlja za neumnosti in pijačo. Evropejec izvira iz tradicije dela in varčevanja, ki sta ga pripeljala v ta del Amerike in ga žene še naprej;

9. V desno hemisfero njegovih možganov sem ustrelil kroglo kalibra 0,32, ki je izstopila na levi senčni strani. Nekaj trenutkov je stokal, zatem pa je umrl.

10. Priznam, oče, da sem v tem trenutku odkril, da mi je ubijanje všeč.

M. P.