fbpx

Aleš Primc: “Slovenija ne potrebuje fašista za predsednika državnega zbora”

Foto: Nova24TV

Predsednik Državnega zbora RS po mnenju Odbora 2014 misli, da lahko dela, kar hoče. “Ne spoštuje ustave in zakona. Državljanke in državljane imenuje ulica. Pobijanje ljudi je zanj naravno pravo,” so prepričani vztrajniki. “To je tudi protest proti elitam, ki nas brezvestno in brezsramno kradejo dan za dnem,”  trdi Aleš Primc.

Pred parlamentom na Trgu republike v Ljubljani je potekal protestni shod, namen katerega je bil opozoriti na dejanja predsednika državnega zbora Milana Brgleza, ki se je odločil, da ne bo razpisal datuma zbiranja podpisov za pobude referendumov. Njegovo odločitev je nato potrdil tudi predsednik Pahor, ki pa se je naslonil na pravna mnenja strokovnjakov, ki so predhodno že svetovali tudi Milanu Brglezu.

Sindikat delavcev migrantov je vložil kar šest referendumskih pobud. Milan Brglez se je danes odločil, da bo še naprej kršil ustavne pravice državljanov in ne bo razpisal datumov za začetek zbiranja podpisov drugega svežnja referendumskih pobud. 

“Brglez zlorablja svojo funkcijo, ne spoštuje ne zakona in ne ustave. To je fašizem in mi ne želimo fašista za predsednika državnega zbora. Ko se začne diktatura, se začnejo težave v družbi, zdravstvu in pravnem sistemu. V Sloveniji imamo podivjano vlado,”  je povedal Aleš Primc. 

“Tukaj ni nobene pravne dileme. Vsak človek, ki razume pomen slovenskih besed, ne more dvomiti, kaj bi moral storiti predsednik državnega zbora – to je: razpisati referendum,” je v govoru pred parlamentu povedal Primc in znova poudaril, da gre pri dejanjih predsednika državnega zbora za najnižji fašizem. Dodal je še, da bi bil zelo zaskrbljen, vendar ni, ker ve, da se vlade, ki začnejo vladati s takšnimi ukrepi, bojijo.

Njegovemu mnenju so se pridružili tudi udeleženci shoda. “To, kar je naredil predsednik državnega zbora Milan Brglez, da je kršil ustavo, pravico do referenduma, ki je ena izmed osnovnih pravic, se mi zdi čisti absurd. Zgrožena sem in zaskrblejna, kaj še bo. Vlada si jemlje preveč pravic,” je povedala ena izmed protestnic, njeno mnenje pa je dopolnil eden izmed protestnikov, ki je prepričan, da je v Sloveniji premalo domovinskega duha, saj sicer takšnih posegov v pravice državljanov ne bi tolerirali.

Na protestu se je pojavila tudi peščica provokatorjev, ki je nosila napis “Stop janšizmu, svoboda narodu,” a ni bilo videti, da bi dosegli svoj verjetni namen, torej izzvali verbalni spopad.

“Spoštovanje svobode ima neposreden vpliv na to, kako bomo živeli”
Prizadevanje za svobodo in človekove pravice je po mnenju Primca hkrati tudi prizadevanje za to, da bomo solidno živeli. “Države, v katerih ni spoštovanja človekovih pravic in svobode, so države, v katerih ljudje živijo slabo in v revščini,” je še dodal. Spoštovanje ustave ter človekovih pravic in svoboščin ima po njegovem neposreden vpliv na to, kako bomo živeli.

Shod je spremlja tudi kulturni program, v katerem so sodelovali dramski igralec Bine Matoh, pesnik in zgodovinar Boris Golec ter pevca Jožica Svete in Janez Umek.

Brglez samovoljno v kršenje ustave
Predsednik DZ Milan Brglez se je  samovoljno odločil, da ustavne pravice določene skupine državljanov ne bo spoštoval – in ne bo določil roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov, ki so jih aprila vložili člani Sindikata delavcev migrantov Slovenije.

Delavci migranti z vlaganjem podpisov v DZ že mesece opozarjajo na ignoranco vlade do njihovega stanja, ko po pošti prejemajo položnice z enormimi zneski, izračunanimi na podlagi razlike v obdavčitvi med Slovenijo in Avstrijo. Brglez pa je ta teden sporočil, da pravice ljudstva ne bo spoštoval.

N. K., Ž. K.