fbpx

Pred tremi leti je mufti napovedal, da bo večina Slovencev čez 20 let muslimanov – Se s to vlado utegne zlovešči scenarij celo uresničiti?

Mufti Nedžad Grabus je pred tremi leti v Odmevih na Televiziji Slovenija izrekel zlovešče preroške besede, da bodo čez 20 let Slovenci večinoma muslimanske veroizpovedi. Foto: Nova24TV.

Minila so skoraj tri leta od zloveščega nastopa muftija Nedžada Grabusa v večerni informativni oddaji Odmevi na RTV Slovenija, ko je ta Slavku Bobovniku v živo pred vesoljno Slovenijo dejal, da bodo Slovenci čez 20 let večinoma del muslimanske skupnosti. Izsek posnetka še vedno lahko najdete na YouTubu, ta neposredna grožnja z islamizacijo Slovenije pa nikoli ni doživela epiloga, niti se nihče na nacionalki Slovencem, ki plačujejo prispevek, ni opravičil, ker jim je na državni televiziji nekdo grozil z invazivno vero. Bilo je seveda na vrhuncu migrantske krize, jeseni leta 2015; tri leta pozneje, ko je dotok ilegalnih migrantov v Slovenijo spet v velikem porastu in ko jih želi vlada Mira Cerarja v odhodu, ki bo skupaj z Marjanom Šarcem pravzaprav vladala še naprej, namestiti kar na idilični lokaciji na Debelem rtiču.

“Ne bomo dovolili tega, da nam vedno govorijo, da smo vsi enakopravni pred zakonom. Ko pa pridemo mi in poskušamo doseči določene pravice, potem čakamo več kot 40 let na to. Veliko je primerov in mislim, če hočemo graditi resne družbene odnose, potem moramo govoriti tudi o tem, kakšni so problemi, s katerimi se soočajo tudi mlajši ljudje, ki imajo slovensko identiteto in so muslimani. Mi smo starejša generacija. Govorim o tem, da ta center in vse, za kar smo si prizadevali, smo si zaradi slovenskih državljanov, ki bodo čez, recimo, 20 let večina muslimanske oziroma islamske skupnosti v Sloveniji. In zato je zelo pomembno za širšo družbo, da razume, za kaj sploh gre, ko govorimo o islamskem kulturnem centru in naši identiteti v Slovenji,” je v povzetku intervjuja mufti Grabus povedal Slavku Bobovniku.

Čeprav so spletni komentatorji besede muftija označili za skrajno neprimerne, je vodja islamske skupnosti v Sloveniji, ki se je ob prevzemu te vloge zaklel, da bo poskrbel, da v Ljubljani končno zraste džamija (kar mu je ob pomoči Zorana Jankovića nazadnje tudi uspelo), za nagrado očitno dobil še več prostora v medijih nacionalnega servisa.

Grabus je v nekem intervjuju za MMC, ko je nacionalka promovirala islamski praznik ramazan, dejal, da želijo slovenski javnosti jasno povedati, da je poslanstvo Islamske skupnosti razvijati odnose in zaupanje med ljudmi, da živijo v slogi, miru in medsebojnem spoštovanju. “Da bi se to razvilo, je potrebno usklajeno in odgovorno delovanje vseh pomembnih dejavnikov v družbi. V Sloveniji se je v nekaterih medijih znatno povečal antimuslimanski oziroma islamofobični diskurz. Ta ideološka matrica obstaja že dlje časa, na javni sceni se menjujejo samo liki, ki so njeni predstavniki. Pozivamo odgovorne, da se resno lotijo tega vprašanja, ker eno sovraštvo vedno rojeva drugo sovraštvo,” je muslimane v vlogo žrtev postavljal mufti.

V Ljubljani pospešeno raste džamija, za katero se je mufti posebej zavzel, da bo dokončana v njegovem “mandatu”. (Foto: STA)

Posnetki v imenu “religije miru” na Twitterju spet strašijo Evropejce
A posnetki iz islamskega sveta, ki so v teh dneh spet preplavili tvitosfero, kažejo popolnoma drugačen obraz “religije miru”. Siljenje v otroške poroke, bičanja grešnikov in grešnic, ki ne želijo spoštovati šeriatskega prava, praktično do smrti, so v državah muslimanskega sveta, kot so denimo Savdska Arabija, Iran, Afganistan ali Pakistan, stalnica.

Vseeno pa branitelji muslimanov vztrajajo, da so slednji žrtve, in portale, kot je Nova24TV, ki opozarjajo tudi na drugo plat zgodbe, označujejo za hujskače. Takšen je denimo portal Fokuspokus Marka Crnkoviča, na katerem je avtor Boris Vezjak jeseni leta 2015 jasno obsojal vse, ki so opozarjali na nevarnost islamizacije Evrope, in muslimane predstavljal kot žrtve. “Žalostno, da morajo žrtve same — muslimani — opozarjati na fanatično širjenje strahov, stigmatizacijo in sejanje odpora,” je takrat zapisal. Kdo ve, ali mu je tri leta pozneje, po seriji terorističnih napadov po Evropi, že kaj žal. In kako žal mu utegne biti čez 20 let, če se muftijeve besede uresničijo.

T. F.