Predsednica DZ je obiskala poplavljena območja za slavnostno priložnost

Slovesnega odprtja mostu čez Mežo se je udeležil cvetober poslank Gibanja Svoboda. (Vir: Ambasada Češke republike v Sloveniji)

V ponedeljek so slovesno odprli začasni most čez Mežo v Črni na Koroškem. Slovesnosti se je udeležila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v spremstvu poslank in Pavla Sladkýja, namestnika vodje misije Češke republike v Sloveniji. Začasni most so namreč zgradili vojaki Republike Češke kot pomoč prizadetim v poplavah. To je bilo verjetno prvo pojavljanje predsednice državnega zbora na terenu, odkar so številne vasi in mesta prizadele uničujoče poplave. Priložnost, da tudi sama poprime za lopato, kot je storil predsednik SDS Janez Janša, še vedno kliče, dela je na pretek. 

Spomnimo, vodja opozicije je ob začetku poplav skupaj z drugimi poslanci in člani stranke poprijel za delo. Škoda je bila namreč ogromna, prizadeta območja pa so potrebovala vsak par rok, ki je bil na voljo. Še bolj kot opravljeno delo je bila pomoč predsednika SDS pomembna zaradi zgleda, ki ga je dal. Potem ko je za lopato prijel Janša, si preostali niso več mogli privoščiti, da bi ostali doma.

Nekateri pa zgledu kljub temu niso sledili. Ko je Urška Klakočar Zupančič zamudila sejo sveta za nacionalno varnost, je pojasnila: “Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi ob 11. uri se žal ne bom mogla udeležiti zaradi nesreče v ožji družini, ki terja bolnišnično zdravljenje.” Kasneje se ni odpravila na teren kot nekateri poslanski kolegi. Se pa zato udeležuje slovesnih priložnosti, kakršna je bila v ponedeljek.

Klakočar Zupančičeva je sicer na uradnem odprtju zahvalila češkim vojakom za pomoč pri odpravljanju posledic uničujočih poplav, Sladký pa jo je seznanil z napredkom pri izgradnji preostalih dveh začasnih mostov, ki jih bo v češka vojska v prihodnje zgradila v Sloveniji.

Ž. K.