fbpx

Predsednik DZ Brglez zavestno v kršitev zakonov. Smo na pragu diktature?

Foto: STA

Predsednik DZ Milan Brglez se je samovoljno odločil, da ne bo spoštoval ustavne pravice določene skupine državljanov. Odločil se je namreč, da ne bo določil roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov, ki so jih aprila vložili člani Sindikata delavcev migrantov Slovenije.

Delavci migranti z vlaganjem podpisov v DZ že mesece opozarjajo na ignoranco vlade do njihovega stanja, ko po pošti prejemajo enormne zneske razlike v obdavčitvi med Slovenijo in Avstrijo. Brglez pa je danes sporočil, da ne bo spoštoval pravice ljudstva, razloge pa naj bi pojasnil na jutrišnji novinarski konferenci. Predsednik sindikata Martin Ivec je dejal, da je Brglez s to potezo odvzel ljudstvu ustavno pravico in v bistvu zadnjo pravico pri soodločanju o državni ureditvi.

Emerik Neumeister, predstavnik sindikata, je spomnil, da kot dnevni migranti vsak dan občutijo krivičen zakon o dohodnini, ki je bil sprejet leta 2005. Kot je dejal za STA, je Mateja Vraničar Erman, državna sekretarka na finančnem ministrstvu, na zadnjem sestanku ubila še zadnje upanje za konstruktivni dogovor, saj je zavrnila prav vse predloge sindikata.

Martin Ivec je opomnil, da kot predsednik sindikata ni bil nikoli povabljen na sestanke ali informativne oddaje, v katerih so novinarji in predstavniki ministrstva razglabljali o utemeljenosti njihovih pobud. Niti ni imel možnosti podati uradne izjave, sedaj pa bo kršena še njihova ustavna pravica.
Predstavniki delavcev migrantov so prejšnji ponedeljek v DZ vložili referendumske pobude za tri zakone, ki jih je DZ sprejel na aprilski seji, nato pa v četrtek še za tri. Kot so pojasnili, DZ po njihovem mnenju sprejema dvoumne zakone, zato nameravajo vsakega preučiti in presoditi, ali je v škodo državljanov.

Spomnimo. Delavci migranti že več mesecev opozarjajo na neskladje zakona z evropskimi standardi. Premier Miro Cerar je v začetku aprila popolnoma ignoriral njihov problem, ni bil pripravljen na pogovore ali sodelovanje – na pisma in pobude se ni niti odzval. Člani sindikata, ki so sprva delovali pod okriljem Civilne iniciative Apače, so v DZ najprej vložili podpise za dva referenduma – o mednarodni zaščiti in medijih, a so zahteve umaknili, ko se je Cerar le omehčal in pristal na sestanek s predstavniki več kot 15 tisoč prebivalcev Slovenije, ki delajo v Avstriji. Ker iz Cerarjevih obljub ni bilo popolnoma nič, so se delavci migranti odločili vložiti nove pobude. Tokrat jim bo uveljavljanje ljudske volje – ki je njihova ustavna pravica – očitno preprečil še predsednik DZ Milan Brglez.

A. D., STA