fbpx

Predsednik Pahor z zlatim redom za zasluge počastil pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak, posebno odlikovanje tudi Darku Brleku

Foto: sta

Predsednik Borut Pahor je z zlatim redom za zasluge odlikoval pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak za življenjsko delo in izjemen opus na področju slovenske in svetovne glasbene poustvarjalnosti. Posebej je počastil tudi glasbenika ter umetniškega vodjo in direktorja Festivala Ljubljana Darka Brleka, saj ga je odlikoval z redom za zasluge.

Častna članica Slovenske filharmonije in izjemna pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak je zlati red za zasluge prejela za življenjsko delo, saj je ena najuspešnejših koncertnih pianistov v svetovnem merilu. Izjemno nadarjenost je pokazala že kot majhna punčka, za kar je poskrbela žalostna usoda sosedov njene družine. Namreč, leta 1943 so družino, ki je stanovala nasproti Tomšičevih, odpeljali v taborišče, ostal pa je le klavir, ki ga je odpeljana družina pred tem zaupala prav družini male Dubravke. Usedla se je za klavir in že dve leti pozneje, pri rosnih petih letih, imela svoj prvi koncert. Nato je šla njena kariera samo še strmo navzgor – ko je štela 17 let, je že diplomirala na znameniti newyorški glasbeni šoli Julliard, na državnem tekmovanju pa je bila izbrana za največji glasbeni talent ZDA. Debitirala je v znameniti Carnegie Hall z orkestrom Newyorške filharmonije, piše STA in dodaja, da se je nato izpopolnjevala pri legendarnem pianistu Arthurju Rubinsteinu.

Njeno življenje so zaznamovale črno-bele tipke, a njena kariera še zdaleč ni le črno-bela. Ta traja namreč že 70 let, zaznamovalo jo je več kot 4.000 nastopov po celem svetu, ob tem pa je poskrbela tudi za promocijo Slovenije, saj nikoli ne pozabi v svoj repertoar vključiti katerega izmed vrhunskih slovenskih skladateljev. In ko smo že pri številkah: pri največjih svetovnih založbah je posnela več kot 90 zgoščenk in prejela številne nagrade, a ena ima v njenem srcu še prav poseben prostor: zlata medalja Mozartovega tekmovanja v Bruslju leta 1967. Borut Pahor ob tem ni pozabil niti na njeno vzgajanje več rodov uveljavljenih slovenskih pianistov in pedagogov na Akademiji za glasbo v Ljubljani, s čimer je pomembno prispevala k razvoju slovenskega pianizma in glasbene poustvarjalnosti. Ogromno pa o njenem talentu pove opis poznavalcev glasbene umetnosti, ki jo označujejo za pianistko nebeške vizije in herojske moči.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je vročil državni odlikovanji zlati red za zasluge pianistki Dubravki Tomšič Srebotnjak in red za zasluge glasbenemu menedžerju Darku Brleku. (Foto: STA)

Predsednik Republike Slovenije pa je  z redom za zasluge odlikoval za prispevek k slovenski kulturi ter zasluge za programsko odličnost in mednarodno odmevnost kulturno-umetniških prireditev v Ljubljani in Sloveniji Darka Brleka, umetniškega vodjo in direktorja Festivala Ljubljana. Mednarodni poletni festival v Ljubljani je najstarejši festival v Sloveniji in že 65 let tudi največji festival v regiji, piše STA, ki dodaja, da njegovi začetki segajo v leto 1952, prelomnico v njegovi zgodovini pa predstavlja 40. mednarodni poletni festival leta 1992 kot prvi v samostojni Sloveniji. Ravno v povojnem obdobju je mesto umetniškega vodje prevzel Brlek, ki je uvedel številne novosti, obenem pa začel načrtno krepiti sodelovanje z Evropskim združenjem festivalov. Pri tem združenju s sedežem v Bruslju, ki združuje sto največjih evropskih festivalov, je bil od leta 1997 podpredsednik, od leta 2005 pa predsednik. Brlek je tudi eden od ustanoviteljev Evropske hiše za kulturo v Bruslju.

“Veliko povedo tudi številčni podatki. Danes Festival Ljubljana izvede več kot 200 prireditev letno, ki jih obišče približno 100.000 obiskovalcev. V letu 2017 je na poletnem festivalu sodelovalo približno 4.000 umetnikov iz več kot 30 držav, kar je največ doslej,” je zapisano v utemeljitvi, zakaj red za zasluge prejme prav Brlek.

“V uspehu Festivala Ljubljana so vtkani izjemen umetniški čut, vrhunsko znanje in vztrajno prizadevanje Darka Brleka, ki je oktobra 2017 praznoval 25-letnico uspešnega vodenja festivala. Njegovi uspehi so bistveno sooblikovali kakovostno kulturno-umetniško življenje Slovenije in pomembno prispevali k njenemu ugledu v mednarodnem prostoru,” šenajdemo še v utemeljitvi predsednika Pahorja.

M. S.