Predsednik republike Pahor se je članom družine Hudnik opravičil, da je trajalo vse do danes, da so si povrnili čast in dostojanstvo

Marija Veronika Hudnik ter Alojz Hudnik pri predsedniku Pahorju. (Foto: Nebojša Tejić)

Na sprejem je predsednik republike povabil člane družine Hudnik in gospoda Petra Hribarja, ki je družini pomagal v prizadevanjih za rehabilitacijo in spoštljiv pokop pokojnih sorodnikov po več kot 70 letih. Pred leti je predsednik republike Borut Pahor odkril spominsko obeležje Kseniji in Radu Hribar na gradu Strmol.

Novembra 1942 je bilo umorjenih deset članov družine Hudnik, eden pa tik pred koncem vojne. Preživela sta le najmlajša člana, takrat otroka, brat Alojz in sestra Marija Veronika.

V letu 2015 je arheološka ekipa pod vodstvom mag. Draška Josipoviča na severozahodni strani hriba Jazbina oziroma pod zaselkom Zibel pri Babni Gori v Polhograjskih dolomitih odkrila posmrtne ostanke desetih članov družine Hudnik. Po več kot 70 letih sta se preživela brat in sestra odločila najdene posmrtne ostanke sorodnikov prekopati in jih prenesti na domače pokopališče.

Po vojni je bil leta 1946 Alojzij Hudnik, oče Alojza in Marije Veronike, razglašen za narodnega izdajalca in obsojen na smrt z likvidacijo, njegovo premoženje pa je bilo zaseženo. S sklepom Okrožnega sodišča v Ljubljani z dne 24. januarja 2018 je bil v celoti rehabilitiran.

Demokracija

 • montyamp

  In mladiči morilcev nam danes vladajo .
  Zato gre vse v maloro .
  Vsi na volitve , volimo SDS .
  Komunisti so v 100 letih uničili 3 države , SHS-YU-SLO

  • janez cepec

   kumunajzar je biu tud dosmrtni predsednim SDS, pa precej članstva te združbe. koko nej poj volmo to golazn

   • xtc

    So ti Begnah spet tablete pozabil dat?

    • janez cepec

     jest jih ne rabem, teb pa ne pomagajo. probi z butnskalo, sam, de nauš škarpe razjebu, ke si bel trde glave

   • etrusk

    Ali ni ta njegov naslov –janez cepec- resnično na pravem mestu, ime za pravega cepca.

 • pajot

  Zdaj se ta kreatura od Pahorja dela,da je Willy Brandt. Stanovnik je še živ,on bi se moral opravičit.

 • janez cepec

  sicer je lepo, de se je opraviču za neki kar ni kriv, res je de so umor zagrešl komunajzarji, katerih član je Babika tud biu, bi blo pa lepo, če bi se Maneken opraviču za use napake, pizdarije in slab utis , kjih je naredu za časa predsedovanja vladi RS. uhka bi tud odstopu, če že na Dob ne gre

  • francelj3

   Ni bil samo član, bil je generalni sekretar KPS.

   • janez cepec

    eeee, wrong, tle si se pa mau zajebu. biu je predsednik združene liste socialnih demokratov, naslednice KP, ni biu pa nuben sekreter partije. to j’ biu pa Kučko

    • francelj3

     Joj, kakšen cepec si. In kaj za vraga je bil predsednik združene liste socialnih demokratov (ali kakor so si pač komiji rekli tisti teden) drugega kot generalni sekretar KPS pod imenom tistega tedna? Ime so si zamenjali pa že tolikokrat, da brez arhivov tega sploh ni mogoče prešteti.

     • janez cepec

      Pahor ni biu nkol generalni sekreter KPS, ko je biu predsednik, se je partija preimenovala u združeno listo. kapiš? verjetn ne, ker si idijot

  • xtc

   Umor so zagrešili komunisti,katerih naslednica je SD in na katerih vrednote se sklicuje celotna levica SLO torej pobijanje,ropanje,klanje,kraja in zločin-so vrednote SLO levice.
   Prava levica bo šele tista,ki se bo temu odrekla in gradila na drugih vrednotah.

 • baubau

  Čast in dostojanstvo so -za razliko od njihovih morilcev in vseh tistih v tem narodu ,ki jim molče pa tudi kričeče stojijo ob strani- Hudnikovi in njihovi somučenci ves čas imeli!!!

 • xtc

  Pahor je hinavec,a se vsaj trudi pred javnostjo nekako omiliti porazno zgodovinsko sliko SLO levice sklicuječe se na “zločinske vrednote” NOB.
  Realno vse te reahabilitacije od Rožmana in še koga,ki ni imel nikakršnih zločinov-razen da ni maral komunistov in da je imel premoženje in je bil podjeten,kažejo,da je komunistična drhal,zavedne Slovence razglašala za izdajalce,čeprav so največji izdajalci naroda ravno oni.
  Nadalje je treba te morilce javno razgaliti in objaviti priimke in imena še živeče pa pred sodišča kot to Nemci delajo z SS ovci.
  In nenazadnje so tu še odškodnine,ki bi morale biti dosojene morilcem,če še živijo ,če ne živijo več pa bi morale biti le te prenesena na penzijski sklad gošarjev in tam iz sklada z obrestni izterjane.,kot tudi odškodnina za odvzeto premoženje.

 • tramal

  Komunajzerji še bodo dobili pravično kazen,pa lahko še ne vem kako zanikajo Boga.Upam da so te morilce celo življenje preganjale te nedolžne žrtve vsaj v sanjah.

 • herman

  Kdaj se je na enak civiliziran način slovenskim žrtvam nacifašizma opravičil kakšen predstavnik ali potomec domobranskih kolaborantov?

  • janez cepec

   ne boš doživu, oni še vedbo mislejo, de so bli na taprau stran, pa de so vojsko dubl, pa če cela Evropa misle in pove, de temu ni tako.

  • tomaz_oberkrainer

   pubec sej ti je jasno da so komunjare začele klat’ (elito, kmete, obrtnike, izobražence ipd.) po SLO preden so v določ. regijah sploh nastale najprej vaške straže in kasneje Domobrani?

 • garfi

  VOLITVE 3. JUNIJ – NUJNA NAPOTNICA !!!
  BANDITI “levica” SO UNIČILI IN IZROPALI ZDRAVSTVO !!!
  3x-8x so povečali čakalne vrste IN LJUDJE ZARADI TEGA UMIRAJO-evtanazija po leviČĆarsko !!!
  DOVOLJ “VLADAJO” 20 LET NA 50 PODLAGE !!!
  DOL S SMRTNO NEVARNIMI šarec-sd-smc-desus-l-bratušek-sloga-itd !!!
  GOR SlovenskeDomoljubneStranke !!!

  • tomaz_oberkrainer

   se bojim da bojo JJ-ju 1 tedn pred volitvami spet vrgli bombico; afero ali kakorkoli že

 • Aton

  Tako se je začenjala komunistična revolucija, sovraštvo in poboji (danes jih zamenjujejo granitne kocke).

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!