fbpx

Predsednik republike Pahor se je članom družine Hudnik opravičil, da je trajalo vse do danes, da so si povrnili čast in dostojanstvo

Marija Veronika Hudnik ter Alojz Hudnik pri predsedniku Pahorju. (Foto: Nebojša Tejić)

Na sprejem je predsednik republike povabil člane družine Hudnik in gospoda Petra Hribarja, ki je družini pomagal v prizadevanjih za rehabilitacijo in spoštljiv pokop pokojnih sorodnikov po več kot 70 letih. Pred leti je predsednik republike Borut Pahor odkril spominsko obeležje Kseniji in Radu Hribar na gradu Strmol.

Novembra 1942 je bilo umorjenih deset članov družine Hudnik, eden pa tik pred koncem vojne. Preživela sta le najmlajša člana, takrat otroka, brat Alojz in sestra Marija Veronika.

V letu 2015 je arheološka ekipa pod vodstvom mag. Draška Josipoviča na severozahodni strani hriba Jazbina oziroma pod zaselkom Zibel pri Babni Gori v Polhograjskih dolomitih odkrila posmrtne ostanke desetih članov družine Hudnik. Po več kot 70 letih sta se preživela brat in sestra odločila najdene posmrtne ostanke sorodnikov prekopati in jih prenesti na domače pokopališče.

Po vojni je bil leta 1946 Alojzij Hudnik, oče Alojza in Marije Veronike, razglašen za narodnega izdajalca in obsojen na smrt z likvidacijo, njegovo premoženje pa je bilo zaseženo. S sklepom Okrožnega sodišča v Ljubljani z dne 24. januarja 2018 je bil v celoti rehabilitiran.

Demokracija