fbpx

Predstojnik Inštituta za anatomijo prodajal trupla?

Foto: EPA

Vodja Inštituta za anatomijo Dean Ravnik naj bi brez soglasja Medicinske fakultete preprodajal trupla in njihove dele, zato je dobil izredno odpoved delovnega razmerja. To je sedaj že tretja hujša zdravstvena afera v mandatu ministrice Kolarjeve. 

Ravnika so odpustili po 23-letnem vodenju inštituta in 4 leta pred upokojitvijo. Medicinsko fakulteto v Ljubljani so o sumih nepravilnosti obvestili s Finančne uprave RS, potem ko so inšpektorji pregledovali račune, ki so se nanašali na trupla in njihove organe, poroča Delo.

Posloval mimo fakultete?
Izdani računi naj bi po neuradnih informacijah imeli v glavi logotip Medicinske fakultete, ki pa o dejanjih ni vedela nič, prav tako pa ni prejela nakazanega denarja. Predstojnik inštituta Ravnik naj bi dekanu fakultete Dušanu Šuputu tudi priznal nekatere nepravilnosti pri pisanju računov. “Ravnik je mislil, da bo dobil le opomin, a imajo njegova dejanja kazensko razsežnost,” je dejal dekan Šuput za Delo.

Ravnik je odstopil z mesta predstojnika inštituta, proti njemu pa so sprožili postopek prenehanja delovnega razmerja, ki se je pred kratkim končal z izrednim prenehanjem delovnega razmerja.

V svojem odzivu je Ravnik že pojasnil, da so v času njegovega vodenja na inštitutu vedno delali v skladu z medicinsko etiko in deontologijo, domnevno zlorabo trupel pa je označil za absurd. Senat fakultete ga je z odpovedjo seznanil že na njihovi seji, a o dogajanju na inštitutu niso razpravljali.

Serijski umori v slovenskem zdravstvu
Primer Ravnik je zgolj eden izmed številnih znanilcev, da je slovenski javni zdravstveni sistem v hudi krizi. Pred njim je slovensko javnost močno razburil zdravnik Ivan Radan, ki naj bi na Nevrološki kliniki povsem svobodno evtanaziral paciente s prevelikimi dozami kalija. Po mnenju kriminalistov je šlo za serijske umore, ki jih vodstvo klinike ni pravočasno opazilo. V normalnih in urejenih državah bi zaradi enega samega takega primera poleg vseh predstojnikov odstopil tudi zdravstveni minister.

Foto: STA

Foto: STA

Ministrica ne zna reševati problemov
Za komentar v zvezi z dogajanjem v zdravstvu smo vprašali nekdanjega ministra za zdravje Andreja Bručana, ki kljub nekaterim aferam na tem področju še vedno zaupa v sistem in zdravnike. Po njegovem mnenju ne gre za probleme v zdravstvu na splošno, temveč za odnose znotraj posameznih klinik in med posameznimi ljudmi na vodilnih mestih. Na vprašanje glede odgovornosti ministrice je dejal, da “direktno ni odgovorna za vse težave, saj jih je podedovala že od prej, vendar bi jih morala znati reševati na političen način, česar pa očitno ne zna.” Najbolj nenavadno se mu zdi, da Kolarjeva in Cerar nimata enakega stališča pri imenovanju Baričiča za direktorja kliničnega centra. “Če predsednik vlade ne da podpore ministrici pri tako pomembnem vprašanju, kot je imenovanje generalnega direktorja UKC, mora ministrica odstopiti.”

M. P.