fbpx

Pregled tedenskega dogajanja na Twitterju: “V policijski državi te po krivi ovadbi, medijski in politični likvidaciji po sedmih letih oprostijo.”

(Foto: iStock/STA)

Spoštovane bralke, spoštovani bralci. Tudi v tem tednu smo za vas izbrali najbolj udarne in brane tvite. Za nas jih je izbrala in komentirala novinarka Demokracije Petra Janša.

“Kole in nože prinesite s seboj!”

Začnimo pregled tedenskega dogajanja na Twitterju malce drugače, in sicer s šokantnim tvitom Boštjana M. Zupančiča (@bmz9453), ki ga je neverjetno hitro umaknil s spletišča: “Kole in nože prinesite s seboj!” Tako se je nekdanji sodnik, ki je še nedavno delil pravico na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP), odzval na vabilo Igorja Gošteta (@IgorEtv), odgovornega urednika lokalne televizije ETV. Gošte je namreč vabil tviteraše na predstavitev knjige Slavka Kmetiča in Gašperja Blažiča “Stavka, ki je iztirila režim”. Gošte mu je na Twitterju razložil, da gre za “kulturni dogodek” in “ne boj” in ga prosil za razlago: “Zakaj kole in nože? Pri nas smo kulturni.” Odgovora ni bilo. Tudi javnega (!) opravičila ne. Samo umik tvita. Mimogrede, omenjeni svinjski tvit je bil posebno všeč NSi-jevcu Janezu Pogorelcu (@JanezPogorelec), ki sicer vztrajno ‘drži štango’ pravosodnemu ministru in mu svojo (pre)grobo naklonjenost izkazuje s sovražnimi tviti do Janeza Janše. Kako ne, če pa tudi njegov strankarski kolega, ki je zadolžen za gospodarstvo, služi več sto tisoč evrov na račun poslov z Vrhovnim sodiščem RS, njegova žena pa je po opravljenih ‘rabotih’ napredovala v predsednico sodišča v Ilirski Bistrici.

Sicer pa, kaj točno je zmotilo Boštjana M. Zupančiča ob napovedani predstavitvi knjige, ne vemo. Dopuščamo možnost, da mu je njegov tesni prijatelj in varovanec, trenutno pa tudi delodajalec na pravosodnem ministrstvu Goran Klemenčič, podaril kakšno od slavnih električnih cigaret in se mu je pod vplivom le teh malce ‘strgalo’, da je zapisal nekaj tako ostudno grozljivega. Verjetno moraš biti pod vplivom tudi, da balkanskemu bojevniku dosodiš denarno odškodnino v višini 12.000 evrov za trpinčenje v priporu na Povšetovi, medtem ko obstajajo resnične žrtve (komunističnega) režima pred vrati Evropskega sodišča človekovih pravic (ESČP), saj jim apriori zavračajo vse pritožbe že v t. i. slovenski pisarni omenjenega sodišča. Tam služi evre tudi Katarina Zidar, sestra bolj slavne Nine Zidar Klemenčič, soproge pravosodnega ministra.

O slednji malce kasneje. Vrnimo se zdaj k Boštjanu M. Zupančiču, ki je postal znan širši javnosti v Vzhodni Evropi kot takratni predsednik senata ESČP v primeru Kononov proti Latviji in sicer zaradi velike blamaže, ko je oprostil vojnega zločinca Kononova, ki je s svojo komunistično partizansko enoto leta 1944 v latvijski vasi Mazie-Bati zverinsko pobil več civilistov. Boštjan M. Zupančič in še trije sodniki v senatu (glasovanje 4:3) so presodili, da so bili ubiti civilisti pač kolaboracionisti, umor žensk v vasi pa da je že zastaral. Veliki senat ESČP je sodbo po pritožbi Latvije raztrgal. Slovenski mediji za razliko od evropskih o primeru potem, ko je bila sodba pod predsednikovanjem Boštjana M. Zupančiča na velikem senatu preklicana, praktično niso poročali.

Skrb zbujajoč pa je ob vsem tem tudi podatek, ki ga je prek Twitterja sporočil novinar Aleksander Kolednik‏ (@A_Kolednik): “Slovenija je še vedno evropska prvakinja v kršenju človekovih pravic http://siol.net/novice/slovenija/slovenija-zaradi-slabega-sistema-in-neznanja-sodnikov-placala-ze-vec-sto-milijonov-evrov-437571.” Verjetno bi Boštjan M.  Zupančič danes ponovil izjavo iz leta 2015, in sicer, da gre le za statistiko in da Slovenije nihče ne vidi kot velike kršiteljice.

“Glej, glej našega Superhika. Vpliv ministrovih hlapov na družinske finance.”

In ko smo že pri Zidar Klemenčičevi. Odlična tviterašica Anamarija Novak (@AnamarijaN0vak) je opozorila na podatke, ki jih pokaže nekdanji Supervizor oziroma Erar. Ob grafu, iz katerega je razvidno, da so se odvetnici Nini Zidar Klemenčič izjemo povečali prihodki iz naslova proračunskih sredstev prav v mandatu vlade njenega soproga, je tvitnila: “Izjemno ugoden vpliv mandata @vladaRS na poslovanje odvetnice Nine Zidar Klemenčič (soproge ministra za pravosodje) z državnimi subjekti!” 576.935 evrov je ministrova soproga uspela zaslužiti od decembra 2005 do danes, od tega kar 463.419 evrov v obdobju Cerarjeve vlade. Anamarija Novak‏ (@AnamarijaN0vak) je še dodala: “@vladaRS da bi pa grafi čisto ponoreli (mi pravijo poznavalci), če bi vključili se “konjsko mešetarjenje”, ki poteka preko društev, klubov”. Rebeka Kovač‏ (@KovacRebeka) je preprosto ugotovila: “@AnamarijaN0vak @vladaRS Nekateri ljudje so pogoltni na denar. Toliko na splošno. Tisti pa, ki poznate pogoltneže, pa veste, koliko je ura.” Predsednik SDS Janez Janša (@JJansaSDS) je ob tem le pripisal: “Glej, glej našega Superhika. Vpliv ministrovih hlapov na družinske finance.” Anamarija Novak‏ (@AnamarijaN0vak) je prvaku opozicije odgovorila: “@JJansaSDS prosto po Lermontovu (in Alanu Fordu) – Junak našega časa. Superheroj, ki jemlje revnim in daje bogatim!” V pogovor se je vključil tudi nekdanji župan Maribora Franc Kangler‏ (@KanglerFranc), ki je opozoril: “Mene pa buzerirajo na SDT, zakaj sem leta 2010 hčerki nakazal 500€. Ja v celem letu samo 500€!” Neznana znana tviterašica AvecMARINE (@cikibucka) je svetovala: “@JJansaSDS sledi denarnim tokovom pa maš  narjeno komi udbo familijarno mrežo….sam našim..Dolančev naš človk..  ga nagradijo da obstanemo.” Vane Gošnik‏ (@VaneGosnik) pa je cinično pripomnil: “@JJansaSDS Izjemno, legalno, nekoruptivno, pošteno, podjetno etc.”

Če bi živeli v normalni, demokratično razviti državi, bi ob takšnih ugotovitvah kriminalisti že trkali na vrata družine Zidar Klemenčič, a se seveda ne bo zgodilo nič, saj je njim dovoljeno vse. Je pa teden zaznamovala neka druga obširna kriminalistična preiskava, povezana s tajkunskim mogotcem Stojanom Petričem. Kaj so hoteli vladajoči s tem zamegliti, lahko ponovno ugibamo, Anamarija Novak‏ (@AnamarijaN0vak) je ob tem le pomenljivo opozorila: “Ulica govori, da se S Petriču piše slabo tudi zato, ker ima E Svetlik na svoji strani celo pravosodje. Pardon, soprogo ministra za pravosodje!” Pomenljivo.

“V policijski državi te po krivi ovadbi,medijski in politični likvidaciji (JJ celo zaprejo) po sedmih letih oprostijo.”

Sicer pa so tedensko dogajanje na Twitterju zaznamovale različne seje v državnem zboru. Med drugim tudi seja Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ki jo vodi poslanka SDS Eva Irgl. Tema so bile kršitve človekovih pravic ob poseganju v zasebnost na internetu. Pri tem so navzoči najdlje obravnavali primer Ornig in vdiranje v elektronsko pošto, Facebook račune ter drugo elektronsko komunikacijo. Dejan Ornig je bil navzoč na seji in je z nekaj dejstvi osvetlil ozadje afere. Avtorica prispevka (@petra_jansa), ki ga berete, je posnetek seje pozorno poslušala in tvitala opažanja. “Dejan #Ornig od 38:45 minute dalje… “Policiji je to smešno. Meni ni.” Tudi meni ni,” je menila in pripela povezavo na sejo (http://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-komisije-za-peticije-ter-za-clovekove-pravice-in-enake-moznosti/174460794). Nekdanji notranji minister in sedanji poslanec SDS je bil na seji najbolj glasen in jasen. Sedanjo ministrico za notranje zadeve je (na 1:06:20 posnetka) prijazno opozoril: “Ministrica, trenutno policija vodi vas in ne vi policije.” Dr. Vinko Gorenak je nadaljeval: “Če sem imel kdaj težavo, sem imel težavo z vrhom kriminalistične policije.” Opozoril je tudi, da “smo (država, op.p.) bili leta 2001 in 2002 v nevarnem položaju. (…) Ker se je vodstvo policije postavilo nad vodstvo ministrstva.”

Avtorica tega zapisa (@petra_jansa) je nizala tvite:

“Gorenak: Če sem imel kdaj težavo, sem imel težavo z vrhom kriminalistične policije. Gorenak: ’92 sem našel pol kg zlata v kriminal. policiji v Kopru. Zraven pa listki, kupili smo malo prisluškovalnih naprav, pa malo mamil…

Gorenak: L. 2013 13 kg zlata in zlatih izdelkov. Od kod se je to vzelo? L. 2000 300.000 nemških mark. Ali pa še več. Premerov kolikor hočete.

Gorenak: Ljudje se vsedejo skupaj in rečejo ‘Koga bomo zjebal?’

Gorenak: Ker ščitite dve osebi, nočete dati pravilnika. #KNOVS #tajnipolicijskipredpisi

Gorenak: Sistem je ‘zjebu’ dva kriminalista in sistem skuša spraviti na kolena njega (#Ornig).

Gorenak: Lahko pričakujem obisk (kriminalistov, op.p.) ob šestih zjutraj katerega od naslednjih dni.”

In nato je nekdanji notranji minister opozoril še na eno pravosodno sramoto, če ne že srhljivko, in sicer na primer Magajna. Andrej Magajna, nekdanji poslanec SD in predsednik Krščanskih socialistov Slovenije, je bil namreč nedavno pravnomočno oproščen obtožb o posedovanju pornografske fotografije, na kateri so bile mladoletne osebe.

“Jaz upravičeno sklepam, da je bil to konstrukt. #Magajna,” je Gorenakove besede na omenjeni seji na Twitterju objavila avtorica teh vrstic (@petra_jansa) ter dodala: “Gorenak: To je poseganje kriminalistične policije v politiko. Ker kriminalistična ni nadzorovana.”

Primer Magajna je tviteraše zares razjezil. Med njimi je bil Aleš Hojs‏ (@aleshojs), ki je bil jasen: “V policijski državi te po krivi ovadbi,medijski in politični likvidaciji (JJ celo zaprejo) po sedmih letih oprostijo.« Bojan Požar(@BojanPozar) se je ob tem vprašal: “Nekdanji poslanec Andrej Magajna pravnomočno oproščen – po 7,8 letih! Life in kariera totalno uničena, kaj zdaj?!” Res, kaj zdaj? Mogoče ima odgovor Anamarija Novak (@AnamarijaN0vak): “Na primerih Magajna in @JJansaSDS bomo videli, koliko je v SLO vredno življenje medijsko umorjenega politika. V US bi oba močno obogatela.”

“Članica moje Komisije V. Tomić najavila službeno odsotnost, istočasno pa na seji MVK, kjer ni članica, na debelo udriha po kandidatih za US.”

In če je poslanec SDS Žan Mahnič (@ZanMahnic) na seji Odbora za obrambo opozarjal na katastrofalno stanje v Slovenski vojski, in sicer “ministrica @AndrejaKatic je del problema. V dveh letih se v @Slovenskavojska ni spremenilo ničesar. Čas je, da odide,” pa je poslanka SDS Jelka Godec (@jelka_godec) s seje preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic poročala: “Priče pritrjujejo našim hipotezam glede zlorab pri dobavljanju žilnih opornic. Več na: http://bit.ly/2mSRR2X. Mogoče bi nam lahko katastrofalno stanje v zdravstvu pomagal izboljšati Gorski zdravnik, ki je obiskal Slovenijo. Miro Petek (@miro5ek) se je ob tem pošalil: “Ali bosta @MiroCerar in @BorutPahor sprejela gorskega zdravnika? Milojka Celarc je že obula gojzarje. #isti#šund.”

Prav tako je teden popestrila še ena ‘preiskovalka’ v DZ in sicer glede o investiciji v blok TEŠ 6. Med drugimi je bil zaslišan tudi Janez Janša (@JJansaSDS), ki je ugotavljal: “To, da se je investicija v #TEŠ6 podražila za več kot 100 odstotnih točk, je kriminal velikega obsega.” Janša (@JJansaSDS) se je spraševal tudi, “kje so kriminalistične preiskave in zaslišanja tistih, ki so garantirali za ceno premoga pri #TEŠ6, ki je bila očitna laž?” Poslanka Eva Irgl‏ (@EvaIrglL) je ob gledanju seje tvitnila: “Odlični @JJansaSDS na preiskovalni komisiji o bloku TEŠ 6. Hanžku je že žal, da ga je povabil.”

Še najbolj pa je tviteraše razgibala seja Mandatno-volilne komisije, ki je med drugim potrjevala predlagane kandidate za ustavne sodnike. Največ preglavic je ‘trdolevičarjem’ povzročal kandidat drr. Klemen Jaklič. Eva Irgl‏ (@EvaIrglL) je z druge seje opozarjala: “Članica moje Komisije V. Tomić najavila službeno odsotnost, istočasno pa na seji MVK, kjer ni članica, na debelo udriha po kandidatih za US.” Nič slabše se nista odrezala njena kolega, ‘tovariša’ Kordiš in Vatovec. Sploh ‘tovariš’ Kordiš, kot ga je oklical predsednik omenjene komisije Mitja Horvat, je ‘blestel’ v svojih umotvorih na račun dvakratnega doktorja s Harvarda. Ostre kritike tviterašov na račun ‘tovarišev’ so letele v stilu Igorja Završnika (@IgorZavrsnik), ki je tvitnil: “Poslanec RS Miha Kordiš razpravlja o KJAKLIČU tako nespodobno, da ga ni moč poslušat. #sramota.” Ali pa kot je zapisal Sebastjan Špacapan‏ (@sspacapan): “Poslanec,ki občuduje diktatorje žali mednarodno priznanega ustavnega pravnika? Kaj vse nosi naša zemlja?#kordiš.” Težave z njimi je imel tudi sam predsednik komisije. Novinarski kolega Peter Jančič (@peterjancic)  je opozarjal: “Horvat je moral že drugič prekiniti sejo MVK za posvete, kako z ustavnimi sodniki #Jaklič”. A na koncu se je izšlo in zdaj predlog končna roma v DZ.

“Maček je imel prefinjen občutek za ljudi, tako je proti koncu sistema izjavil, da je mladi Kučan pravi človek za naprej.”

Naj tedensko dogajanje na Twitterju zaključimo z dvema odmevnima intervjujema. Prvi je ekskluzivni intervju s predsednikom SDS Janezom Janšem, ki je za Nova24TV (@Nova24TV) v oddaji Hobotnica spregovoril o migrantih, pravosodju ter dogajanju na slovenskem in evropskem političnem parketu. Intervju, ki ga je spretno vodil Boris Tomašič (@NeMaramButlov), je pritegnil veliko pozornost gledalcev, Janša pa je med drugim najbolj razburkal tviteraše z izjavo “molimo za mir in se oborožujmo”. Intervju, vreden ponovnega ogleda, je dostopen tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=EfZlNlPbtKs

Ob tem je potrebno spomniti še na njegov tvit (@JJansaSDS): “Nizozemske volitve zares: napredek: krščanski demokrati, zeleni, Wilders, del liberalcev. Super izgubili: socialisti (iz 38 na 9 poslancev)”.

Volitve na Nizozemskem je odlično pokomentiral tudi Libertarec‏ (@Libertarec):

“Na Nizozemskem rezultat, ki ga pri nas sanjamo.

  1. neoliberalci
  2. svobodnjaki
  3. krščanski demokrati
  4. socialni liberalci.

Levice ni več.”

Libertarec‏ (@Libertarec) še doda: “Rutte je v bistvu J.Janša. V državi, kjer imajo Združena levica, SD in DESUS skupaj 10%. Morda bomo tudi mi začeli sanjati, da to gre.”

S tvitom nas je razveselil tudi Joze Biščak‏ (@JozeBiscak), ki je ob fotografiji tvitnil: “Šest senatorjev se je podpisalo pod zahtevo, da se razišče vmešavanje veleposlanikov ZDA v politiko na Balkanu in vpletenost Sorosa.”

Obljubili smo vam še en intervju, in sicer je tviteraše zelo pretresel Pričevalec Peter Hribar. Jože Možina‏ (@JozeMozina) je napovedoval: “Nocoj v Pričevalcih o umoru lastnikov Strmola in uničenju družine. Pričevalca Peter Hribar in Angelika Hribar,” dan za tem pa dodal: “Včerajšnji pričevalec; Po umoru zakoncev Hribar, so Kardelj, Maček zasedli grad Strmol, spali v njunih posteljah. skratka, za to so se borili.” Nenad Glücks‏ (@NenadGlucks) mu je tvitnil: “@JozeMozina Sadist Maček je imel prefinjen občutek za ljudi, tako je proti koncu sistema izjavil, da je mladi Kučan pravi človek za naprej.” Še en pogovor vreden večkratnega ogleda: http://4d.rtvslo.si/arhiv/pricevalci/174459999

“Kakšna bo naša prihodnost, če je Kučan obraz prihodnosti?” se sprašuje v svoji kolumni tudi Miro Petek (@miro5ek). Odgovore pa si lahko preberete tudi tu: http://nova24tv.si/kolumna/kaksna-bo-nasa-prihodnost-ce-je-kucan-obraz-prihodnosti/

Zato drage Slovenke in Slovenci, čas je za spremembe, da bomo lahko kmalu tudi mi tvitnili: “Levice v DZ ni več!”.

Petra Janša