fbpx

Pregled tedenskega dogajanja na Twitterju: “Začel se je hud boj pujsov iz ozadja za državna korita.”

Spoštovani bralci in bralke. Tudi v tem tednu smo za vas izbrali najbolj udarne in brane tvite. Za nas jih je izbrala in komentirala novinarka Demokracije Petra Janša.

“Naj delajo kar čjo, sam otroke naj pri miru pustijo #izprijenci”

Začnimo pregled tedenskega dogajanja na Twitterju norčavemu času primerno. Na pustno soboto je namreč začel veljati zakon o partnerski zvezi. Homoseksualci zdaj ne bodo več le registrirali istospolne partnerske skupnosti, ampak bodo lahko sklenili partnersko zvezo. Finančno močnemu gejevskemu lobiju je tako uspel prvi met, drugi, upajmo, mu ne bo. In sicer ta, da bi istospolni pari posvajali otroke. Bo treba ponovno na referendum? In kakšni so bili odzivi zagovornikov družin? “Nov zakon že velja in sedaj se lahko poročita,” je na spremembo zakona opozoril prvak opozicije Janez Janša (@JJansaSDS) in pod tvit prilepil fotografijo ljubljanskega župana Zorana Jankovića s ‘pustno šemo’ na Paradi ponosa. S takšnimi povorkami istospolni smešijo bolj sami sebe, a kaj, ko je denar sveta vladar in tokrat izrojena levica potiska civilizacijo v propad, kot se je v zgodovini že dogajalo. Novinar Boris Cipot‏ (@boriscipot1) je na Janšev tvit hudomušno odgovoril, ali bolje, se vprašal, kdo “od njiju bo igral žensko in kdo moško vlogo”. Znana tviterašica Erika Planinšec‏ (@ErikaPlaninsec) pa je menila, da “naj delajo kar čjo, sam otroke naj pri miru pustijo #izprijenci…”. Andrej Slivnik‏ (@AnLiDoAn) je tvitnil: “Norci, ki zase trdijo, da so ujeti v telo nasprotnega spola, so dobili konkurenco. 6-letne deklice, ki so ujete v telo starčkov.” Bolj (cinično) prijazen do vročega para na fotografiji je bil Igor Završnik (@IgorZavrsnik), ki je ljubljanskemu šerifu svetoval: “Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj #župan oženi se zdaj….” Verjamemo pa, da Jankoviću bolj kot poroka dišijo cekini, ki jih vrti gejevski lobi. Aleš Primc (@ales_primc) pa je resno opozoril: “Izrojena levica spet vsiljuje neprimeren Družinski zakonik | 24KUL.si http://24kul.si/izrojena-levica-spet-vsiljuje-neprimeren-druzinski-zakonik …”

“Začel se je hud boj pujsev iz ozadja za državna korita.”

Ker se je saga o prodaji Cimosa dogajala na vrhuncu pustnih norčij, je to primorsko podjetje doletela podobna usoda kot pust. Pokopali so ga. Krivci so več ali manj znani, a kaj ko nihče ne bo odgovarjal za polom, pogrebščino Cimosa pa bomo ponovno plačali vsi davkoplačevalci ali, kot pravi na Twitterju Mark Toplak‏ (@mark_ toplak): “Minister je našel začasno rešitev za #cimos v žepih davkoplačevalcev.” Predlagam pa, da namesto ganljivega nekrologa beremo izbrane tvite. Na primer, Marko Pavlišič‏ (@MarkoPavlisic) je zapisal: “Cimos, ki bi dobro posloval je vreden milijardo, je dejal dežurni ekonomist. In zato ga nihče niti zastonj noče, dodajam neuki posameznik.” Pa tudi naslednji predlog je njegov: “Naj Cimos rešuje tisti, ki mu je uspelo rešiti Polzelo. Aja, saj je isti. Samo da mu pri Polzeli ni uspelo.” Mitja Irsic‏ (@MitjaIrsic) je pokop komentiral: “Cimos me spominja na AUKN kretenizem ko so Pošti ukazali reševati tonečo NKMB. DKomar je poniknila, Počivalšek bo tudi. Ostali bodo le dolgovi.” Boža Predaliča‏ (@BozoPredalic) je zanimalo: “Zakaj se nihče ne loti izvirnega greha – začetka izčrpavanja #cimos s strani Modre zavarovalnice? Se bojite Jamnika?” Neznani znani Butalci‏ (@Butalci_si) pa: “Ko je ITA kupec čakal in je bil še čas za dogovor, si je minister Počivalšek raje vzel dopust. Zdaj je ogroženih 4000 delovnih mest. #butale.” (Srček) Božidar Novak ™‏ (@NovakBozidar) je prispeval naslednji tvit: “Dobra! Naj @LukaMesec @zdruzenalevica Tomičeva, Kordež, Hanžek, Trček… prevzamejo #cimos. Pa v BMW na pogajanja, med delavce, stružit…” Novinar Bojan Požar‏ (@BojanPozar) pa je nakazal kraj pogrebščine, in sicer: “Praktično isti dan, ko je padel #Cimos, naši http://www.zdruzenje-ns.si/ + PF @finance_si, šli lepo Hrvatom v goste – Vina Laguna Fontana Poreč.” Na zdravje, ali bolje, na zdravljenje, kolegi tviteraši. Kajti, kot je opozoril Mitja Irsic‏ (@MitjaIrsic), se “na RTV pojavlja vedno več člankov tipa: ‘Je res treba prodati NLB?’ ‘Lahko rešimo Cimos?’ ‘Bomo sprejeli diktat Bruslja?’ Kučanizacija stiska medije.”

Sicer pa, kot pravi slovenski režiser Janez Lapajne‏ (@Janez_Lapajne):

😡 Koroška je naša!

😡 Trst je naš!

😡 Teran je naš!

😡 Cimos je naš!

Naslednji, prosim. Pa ne pozabiti na iskanje sovražnika!

Nekrolog v obliki izbranih tvitov bi lahko nadaljevali … Zaključni tvit pa bi bil zagotovo zapis Borisa Tomašiča (@NeMaramButlov): “Začel se je hud boj pujsev iz ozadja za državna korita.”

“Smo počakali na Cimos in zdravs. reformo. V besedah Hansa Scholla: ‘Danes globoka država sodi njim. Kmalu bomo mi sodili globoki državi.”

Seveda pa so vladajoči in ‘pujsi iz ozadja’ želeli prikriti svinjarije ob dogajanju s Cimosom, teranom in izbiri novih nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH). Za slednje so v stranki SDS (@strankaSDS) tvitnili: “Ministrica Vraničarjeva je bila pri izbiri kandidatov za nadzornike SDH tako uspešna, kot je bila vlada pri teranu in Cimosu.” In s čim so vladajoči prekrili svoja ‘rabota?

Nova24TV‏ (@Nova24TV), ki je prav ta teden upihnila prvo svečko na torti, je poročala: “Polom s Cimosom režim nadomešča s pregonom Širclja in Manssona” ter dodali: “Tako preiskavi, kot včerajšnji domnevni ovadbi je skupno eno: V obeh primerih so se v ozadju dogajale vladne afere.” Še bolj jasen glede omenjenih kazenskih ovadb je bil Libertarec‏ (@Libertarec). Ta je Tjaši Slokar (@TjasaSlokar) iz POP TV, ki je prva v eter poslala ‘novico’, sporočil: “Smo počakali na Cimos in zdravs. reformo. V besedah Hansa Scholla: ‘Danes globoka država sodi njim. Kmalu bomo mi sodili globoki državi.” Predsednik SDS Janez Janša (@JJansaSDS) pa je prevedel tvit Tjaše Slokar: Beri: @policija_si in @24ur_com v režiji DKos & žena družno ščitijo rop slovenskih bank in preganjajo tiste, ki so ga skušali sanirati. #€€€” Na Portalu Politikis (@PortalPolitikis) so zato prepričani: “Zelo verjetno še letos predčasne volitve. Režim že stopnjuje pregon članov @strankaSDS. Tokrat nad @ASircelj.” Še bolj nazorno je zapisal Alpine Patriot‏ (@AlpinePatriot): “NPU spi oz. preganja bagatelne delikte, razen če ne gre za tujce in člane SDS, ki so se zoperstavili omrežjem …”

Na dogajanje se je na novinarski konferenci odzval tudi Andrej Šircelj, ki je med drugim povedal: [email protected]: Prodaja Cimosa je popoln fiasko. SDH in DUTB nista opravila svoje naloge, vmešal se je min. Počivalšek. Odgovorni vsi vpleteni.” Toda, Butalci‏ (@Butalci_si) “pred vladno palačo in pristojnim ministrstvom vse tiho je bilo. Na spregled ni ne sindikatov kot tudi ne ‘vstajnikov’. #butale #slovenia.” “Levaki sabotirajo, ali so zanič? Propade vse, česar se dotaknejo: izgubljene pravde o prebrisanih, NLB, teranu, Cimosu. Čas je za tranzicijo,” pa je predlagal Marko Štrovs (@MStrovs).

“Glede na udeležbo Kučana na obl. 57. št. @BorutPahor predlagam, da za 15. maj na dan SLO vojske povabi Aksentijevića in vojaškega tožilca Mazića!”

In kot da bi zadnji šef komunistične partije slišal Marka Štrovsa, da je treba uničiti vse, se je Milan Kučan pojavil tudi na posvetu ob 30. obletnici 57. številke Nove revije v organizaciji SAZU-ja, z naslovom Prispevki za slovenski nacionalni program II. Tisti Kučan, ki se je še januarja 1990 zaklinjal: “O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.” Marjan Žandar‏ (@Marjanmark) je na tvit @Demokracija1, ki je objavila fotogalerijo, kjer se Kučan ‘stiska’ k Niku Tošu in se smehlja Jožetu Mencingerju, odgovoril: “Kučan si želi popraviti ugled. Njegova najintimnejša opcija ni nikoli bila samostojna Slovenija. Ruši ugled SLO akademikov.” Novinar Reporterja Nenad Glücks‏ (@NenadGlucks) ni mogel skriti razočaranja: “Kako sprevrženo, da bil ob 30. letnici 57. številke Nove revije na SAZU tudi Kučan, ki je tedaj ideje Nove revije razglašal za fašistoidne.” S tvitom si je prislužil ogromno ‘lajkov’ in ‘retvitov’, tudi mojega. Bine Traven (@BineTraven) je Glücksu odgovoril: “Lastninjenje zaslug se nadaljuje. Še malo pa se bo Kučan razglasil za žrtev Depale vasi, pisca Okopov in Premikov.” Srhljivo in do skrajnosti sprevrženo. Aleš Hojs je bil še ostrejši in je predsedniku republike celo predlagal: “Glede na udeležbo Kučana na obl. 57. št. @BorutPahor predlagam, da za 15. maj na dan SLO vojske povabi Aksentijevića in vojaškega tožilca Mazića!” Janez Janša je bil kratek in jedrnat; na novico in objavljene fotografije, ki jih je objavil tednik Demokracija, je tvitni le: “Vampirji.” Neznani znani Marjan‏ (@Diphenbachia) je predrzno dogajanje komentiral: “Ob Diklićevi, Kučanu, Tošu in ostalih na posvetu ob 30. obletnici 57. številke Nove revije sta manjkala le še Šešelj in Miloševićeva slika.”

“Ojojoj. Ljubav, pis, bok. Sramota.”

“Cerarjevemu uživaštvu ni videti konca – Poglejte vse poti z vladnim falconom in koliko so nas stale,” pa je tvitnila novinarka Demokracije Vida Kocjan‏ (@VidaKocjan), ki je spisala odmeven članek. Za nekakšno politično Parado ponosa, sicer v ne tako mašakaradni obliki, pa sta konec tedna poskrbela predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in slovenski premier (sram me je, kakšni ljudje nas predstavljajo v svetu) Miro Cerar. Kamera POP TV-ja je namreč oba omenjena ujela v “sproščenem” pogovoru o hobijih. Juncker je Cerarja vprašal, če igra golf. “Ne, ne igram golfa,” je odgovoril Cerar. “Aha, ker … Ali seksaš ali pa igraš golf,” je nadaljeval Juncker. “Seksam,” je želel bil ‘carski’ Cerar. “Jaz pa nič od tega,” je želel biti hudomušen Juncker in oba voditelja sta planila v smeh. Strah nas je lahko, kakšni ljudje nam vodijo državo in EU, je bil moj komentar (@petra_jansa). JanjaK®alj (‏@janjakralj) pa se je vprašala: “Kako strastno je šele za zaprtimi vrati? #slovenia #eu”. BorisTomašič‏ (@NeMaramButlov) pa je delno parafraziral kar samega Mira Cerarja: “Ojojoj. Ljubav, pis, bok. Sramota.” Haspis Yerjanikian‏ (@blagovestGB) je Junckerja v angleškem jeziku spraševal, “Mr @JunckerEU, how many electronic cigarettes have you smoked today? #justasking”, ali po slovensko, “gospod @JunckerEU, koliko elektronskih cigaret ste danes pokadili”.

In vse to se je dogajalo na osmo obletnico odkritja morišča v Hudi jami: “Že 8 let, odkar smo odkrili morišče v Barbar.rovu. Nobena žrtev prepoznana, nobena zločinska organizacija ali morilec obtožen. Oni sabotirajo,” je zapisal Marko Štrovs (@MStrovs) ter temu pripisal: “Na 8-letnico odkritja morišča v Hudi jami je TV SLO objavila vest o grobišču – a ne o tem, temveč o grobišču sirot, odkritem 2014 na Irskem.” Ostajam brez besed.

VSE NAJBOLJŠE, NOVA24TV!
Za konec pa še čestitke za 1. rojstni dan Novi24TV, ki ga je praznovala 1. marca.

Petra Janša​