Pučnikovo plaketo za razvoj demokracije je posthumno prejel dr. Lovro Šturm

Letošnji prejemnik Pučnikove plakete je pravnik dr. Lovro Šturm, ki je preminil decembra 2021. V njegovem imenu je nagrado prevzela žena Milica Šturm.

V sredo se je pred Kongresnim centrom na Brdu pri Kranju v počastitev 90. obletnice dr. Jožeta Pučnika zbrala skupina ljudi v imenu vseh tistih, ki spoštujejo in cenijo velikansko vlogo dr. Pučnika pri osamosvajanju Slovenije. Ob bogatem kulturnem programu so mu odkrili doprsni kip. Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je ob tem poudaril, da obeležje spominja na človeka, ki je vedel, kaj je osebna svoboda, kaj je domovina in kaj je svobodna demokratično urejena država. Danes pa je v Slovenski Bistrici potekal še 13. Pučnikov simpozij, ki ga organizira Inštitut dr. Jožeta Pučnika, v sodelovanju s fundacijo Konrad Adenauer Stiftung (KAS), Evropsko platformo spomina in vesti ter občino Slovenska Bistrica. Na simpoziju je bila med drugim predstavljena dvojezična publikacija Andreje Valič Zver z naslovom Jože Pučnik – oče slovenske države/Father of the Slovenian State, podelili pa so tudi Pučnikove plakete za prispevek k razvoju slovenske demokracije.

Zadnji dve leti živimo v napetem času, ki zaradi izjemnih zdravstvenih, gospodarskih in mednarodnih razmer kliče, da se ozremo k izjemnim ljudem, ki so nam zaradi sovjega poguma in vztrajnosti pri prizadevanju za skupno dobro vzgled tudi za današnji čas. Taka osebnost je nedvomno bil dr. Jože Pučnik. Prav čas slovenske osamosvojitve lahko dandanes primerjamo z rusko invazijo na Ukrajino. Pučnika danes mnogi dojemajo tudi kot enega od idejnih očetov slovenske osamosvojitve. Z bolečino pa so prežete mnoge krivice, ki mu jih je zadal prejšnji totalitarni politični sistem. V času osamosvojitvenih procesov je Pučnik vodil koalicijo Demos, ki je zmagala na prvih večstrankarskih volitvah, uspešno izvedla plebiscit za samostojno Slovenijo, popeljala slovenski narod v samostojnost in jo ubranila pred napadom JLA.  Dr. Jože Pučnik si je vedno prizadeval za boljšo prihodnost slovenskega naroda.

Gorazd Pučnik, sin dr. Jožeta Pučnika je med drugim pozval, naj se spoštuje misel njegovega očeta, da moramo imeti vsi državljani čim višjo politično kulturo in da moramo biti demokratični. “Bil je človek dejanj,” se je spominjal svojega očeta. Po besedah namestnice generalnega sekretarja SDS Maje Kocjan smo lahko počaščeni, da so imeli Pučnik in vsi okoli njega, toliko poguma, da imamo lahko danes samostojno deželo in demokracijo. “Dr. Pučnik je dosegel to, da lahko danes govorimo tudi drugače misleči. Hvala mu za to,” je izpostavila. Predstavnik ustanove Konrad Adenauer Stiftung Holger Haibach se je na začetku opravičil, ker njegovo znanje slovenskega jezika ni dovolj dobro, ob tem pa je izrazil veselje, da so se po dveh letih premora ponovno zbrali na simpoziju. “Živimo v času, ko se ponovno postavlja pod vprašaj to, kar nam je bilo v zadnjih treh desetletjih samoumevno – mir, svoboda biti tam, kjer želiš, govoriti, kar želiš reči, ne da bi bil zaradi tega kaznovan, živeti v regiji, kjer ni vojn,” je dejal in spomnil na odločnost in modrost Jožeta Pučnika ter dodal, da se je treba hkrati treba zazreti tudi v prihodnost. “Samo tisti, ki pozna zgodovino, se bo lahko spoprijel s prihodnostjo,” je poudaril.

Image

Gorazd Pučnik

Letošnji prejemnik Pučnikove plakete je prof. dr. Lovro Šturm
Prisotne je nagovoril predsednik občinskega sveta IJP dr. Matevž Tomšič, ki je povedal, da je Pučnikova plaketa namenjena tistim izjemnim posameznikom, ki so s svojim javnim delovanjem pomembno pripomogli k razvoju demokratičnih odnosov in krepitvi demokratične politične kulture v Sloveniji. Letošnji prejemnik Pučnikove plakete, žal posthumno, je prof. dr. Lovro Šturm. Njegov prispevek k razvoju slovenske demokracije na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin je neprecenljiv.

 

Dr. Jože Pučnik ostaja z nami in njegove vrednote so večne
Evropski poslanec Milan Zver je poudaril, da je vesel, da se v tem tednu, ki je dejansko Pučnikov teden, toliko pogovarjajo o njem. Vlada RS je na Brdu otvorila njegov kip, na sedežu stranke SDS so tudi odkrili njegov doprsni kip, jutri  pa bo potekala še Akademija, posvečena dr. Pučniku. Na današnjem simpoziju je bila med drugim predstavljena tudi dvojezična publikacija Andreje Valič Zver z naslovom Jože Pučnik – oče slovenske države/Father of the Slovenian State. Avtorica je povedala, da je bila odločitev za publikacijo na nek način lahka: “Jože Pučnik je bil močan človek in takšen je naslov publikacije: Jože Pučnik – Oče slovenske države. Bil je človek, ki je stal in obstal tudi v viharjih. Ni poznal besede predaja. Vedno je našel pot.” Valičeva je tudi dejala, da je Pučnik brezmejno aktualen. Ko odpreš njegova zbrana dela, so to fenomenalne misli. Dobiš odgovor tudi na vprašanja, ki so aktualna danes. Ponujajo tudi neko tolažbo in verjeti začneš, da nisi sam.

Image

dr. Andreja Valič Zver

Iva Pučnik Ozimič, nečakinja dr. Jožeta Pučnika  je dejala, da so z bolečino prežete mnoge krivice, ki jih je Pučniku zadajal prejšnji politični sistem in kolikor je še uspel, tudi sedanji. “Ko se je vrnil v Slovenijo za stalno, je bil večkrat deležen napadov in laži takratne politike in njihovih medijev,” je spomnila. Povedala je, da so bili njegovi obiski vedno praznik za vso družino. “Prevzeti z njegovo senzibilnostjo, pozornostjo, spodbudami za vsakega od nas, smo veliko razpravljali in se smejali,” je pripovedovala in dodala, da je bil vsak pogovor z njim doživetje. S prisotnimi pa je Pučnikova nečakinja delila tudi to, da je bil Pučnik vesel, kadar je zadišalo po kmečki hrani.

Image

Iva Pučnik Ozimič

Dr. Jože Pučnik je spremenil tok slovenske zgodovine
V ključnih trenutkih je nase prevzel veliko odgovornost, ko je pričel graditi povsem drugačno Slovenijo: samostojno in demokratično, slonečo na vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic brez delitev na prvo in drugorazredne, so zapisali na Inštitutu dr. Jožeta Pučnika. “Dr. Jožeta Pučnika se spominjam kot izjemne osebnosti, kot domoljuba, kot človeka z neverjetno veliko energije, predvsem pa kot človeka, ki je bil predan Sloveniji. Imel je izjemno karizmo in etiko. Njegovo poslanstvo je bilo rojstvo samostojne Slovenije,” je izpostavil Branko Grims. France Cukjati je dejal, da se je tudi njega dr. Pučnik dotaknil, ko ga je srečal pri vprašanju, ki ga spremlja skozi vse življenje, to je človekov odnos do resnice. “V preteklosti sem sam spoznal, kako usodno je, če človek ignorira, zavrača ali celo potvarja resnico,” je dejal ter poudaril ,da so 25 let po Pučnikovem vodenju preiskovalne komisije še vedno ujetniki laži in sprenevedanja. “Smo pa korak bližje k razumevanju, od kod se hrani slovenski politični razkol, sovraštvo in politična izključevalnost ter patologija slovenskega sodstva,” je dejal. Jože Jerovšek je dejal, da lahko dr. Pučnika lahko opišem skozi prizmo med družinskih povezav. Kmečki družini sta zelo sodelovali, saj sta bila očeta nosilca slovenstva v svoji vasi. Zavestno sta nosili breme boja za slovenstvo, ohranjanja 🇸🇮 zavesti in temu primerno so ob okupaciji tudi trpeli.

Župan Slovenske Bistrice dr. Ivan Žagar Pučnika izpostavil kot utemeljitelja in osrednjo osebnost slovenske samostojnosti. S svojimi nastopi je bil pred časom in tako skrbel za pomembno dinamiko pri sprejemanju prelomnih odločitev v tistem času. Bil je tisti, ki je razumel in živel demokracijo.

Sara Bertoncelj