fbpx

260 novih delovnih mest zavoljo migrantov

Foto: STA

Za pomoč pri delu v sprejemnih in nastanitvenih centrih bo država preko javnih del zaposlila 260 brezposelnih. Pomagali bodo pri čiščenju, urejanju in razdeljevanju hrane. Prednost bodo imeli starejši od 50 let in brezposelni, ki so v teh centrih že prostovoljci.

Predvidoma bodo novi delavci pričeli z delom konec tega ali v začetku naslednjega tedna, poroča STA. Program javnih del so zasnovali kot pomoč pri obvladovanju migrantskih tokov, predvideno pa je, da se bo izvajal do konca decembra. Delavci bodo sodelovali pri izvajanju koordinativnih nalog, čiščenju in urejanju nastanitvenih in sprejemnih centrov ter pomagali humanitarnim organizacijam pri razdeljevanju hrane.

Pri zaposlitvi bodo imeli prednost tisti, ki na območjih sprejemnih in nastanitvenih centrov že delajo kot prostovoljci in pa trajno brezposelni, starejši od 50 let.

Plača glede na delež minimalne plače po ravni izobrazbe
Pred nastopom dela bodo delavci napoteni na ustrezno cepljenje. Skladno z zakonom o trgu dela bodo prejemali plačo glede na delež minimalne plače po ravni izobrazbe. Povrnjena jim bosta stroška za malico in prevoz na delo. Prav tako bodo upravičeni do dodatka za posebne obremenitve, dodatka neugodnega vpliva okolja, dodatka za nevarnosti in za delo v manj ugodnem delovnem času.

M. G.