Preminil prvi generalni državni tožilec Anton Drobnič, zaslužen za rehabilitacijo številnih žrtev protipravnih revolucionarnih sodnih postopkov

Foto: Nova24TV

Tožilstvo je sporočilo, da je ponoči v 90. letu starosti umrl prvi generalni državni tožilec RS Anton Drobnič, ki je v letih med 1990 in 1998 vodil Vrhovno državno tožilstvo RS. Kot 17-letni fant je preživel vojno in zaradi mladoletnosti za las ušel smrti v teharskem taborišču. Tudi na gimnaziji je nadaljeval s protikomunističnim organiziranjem, zaradi česar je bil aretiran. Kot nekdanji generalni tožilec je zaslužen za rehabilitacijo številnih žrtev protipravnih revolucionarnih sodnih postopkov. V Novi slovenski zavezi pa je združeval vse, ki so bili udeleženi v protikomunističnem boju, zato je najbolje vedel, kaj se je dogajalo v tistih usodnih časih, ko je Slovenijo zajela največja morija v zgodovini.

Medtem ko je tožilstvo vodil Drobnič, je bila leta 1996 ustanovljena Skupina državnih tožilcev za posebne zadeve, katere zadolžitev je bila pregon organiziranega kriminala. Leta 2011 je bila sicer omenjena skupina ukinjena, nadomestilo pa jo Specializirano državno tožilstvo.

Drobnič se je oktobra 1998 po navedbah STA odločil, da protestno izstopi iz Društva državnih tožilcev, ker se društvo ni distanciralo od politične gonje, ki naj bi jo po izteku njegovega mandata sprožili vidni predstavniki in člani. Prav tako se je Drobnič odločil za tožbo Zdenke Cerar, generalne državne tožilke, ki ga je nadomestila, saj je bil prepričan, da ga je v dopisu užalila, medtem ko je pojasnjevala, čemu je leta 1999 umaknila njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sodbo Gregoriju Rožmanu, nekdanjemu ljubljanskemu nadškofu, a je  sodišče zavrnilo njegovo tožbo.

Foto: STA

Drobnič med najbolj zaslužnimi za razveljavitev sodbe zoper Rožmana
Sicer Drobnič predstavlja enega izmed najzaslužnejših za razveljavitev sodbe zoper Rožmana, vrhovno sodišče je namreč leta 2007 na podlagi njegovih zahtev sodbo razveljavilo in jo vrnilo v sojenje okrožnemu sodišču, ki se je leta 2009 odločilo za ustavitev postopka zoper Rožmana.

Drobnič: “Glavno živilo pa ima v strašni krvi, ki je bila prelita. V Sloveniji je bilo prelite toliko nedolžne krvi, da je nemogoče, da bi komunisti to priznali. Morda bi to priznali pred 50 leti, danes pa tisti, ki so še živi, tega ne priznajo. Tik pred smrtjo ne morejo zavreči celo svojega življenja in pokazati resnico in morje krvi, ki so je prelili. Zato umirajo v velikanskih težavah s samomori in v obupu. Vsi so tako globoko zabredli, da ne najdejo rešitve. Meni jih je strašno žal in za njih večkrat zmolim kakšen Oče naš. Jaz ne vidim rešitve, da bi karkoli lahko še kaj spremenilo.”

Drobnič je v vlogi predsednika društva Nove slovenske zaveze predstavljal ostrega in glasnega kritika nekdanjega nedemokratičnega sistema in povojnih pobojev, ki so se zgodili po koncu druge svetovne vojne. Posebno je bil kritičen, ker žrtve pobojev nimajo primernih grobov, pri tem pa je izpostavil, da je več kot očitno, da je to zato, ker ni zadosti politične volje. Drobnič je sicer skupaj z Jožetom Dežmanom in Andražem Stegujem vzpostavil tudi ustanovo Memores, zadolženo za kakovostno obravnavanje bolečih zgodovinskih tem iz slovenske polpretekle zgodovine.

N. Ž.

 • Caetano

  Naj pociva v miru.

 • žogica

  Preminil je prvi generalni tožilec Anton Drobnič……………………………, bil je tudi domobranec in nekdanji sodelavec udbe ! Naj počiva v miru !

  • radames

   Kje imaš dokaze, da je bil sodelavec udbe?
   Biti domobranec, je bilo takrat častno dejanje. Mnogo Slovencev so rešili gotove smrti in bili za to dejanje mučeniško pobiti.

   http://nova24tv.si/slovenija/ljudje/se-france-preseren-obraca-v-grobu/

   • žogica

    Malo se razglej naokrog in preberi še kaj drugega ne samo lažnjivo NovoTV. Človek mora biti resno bolan, če verjame vsem tem malverzacijam, ki jih izvajajo na tem portalu…

    • radames

     Niti malo ne verjamem komunističnim lažem! Niti malo!
     O povojnih pobojih smo uradno zvedeli 1975, ko je Kocbek spregovorilm o njih v intevjuju za tržaški zaliv. komunisti so bili besni, kajti DO TAKRAT so povojne poboje ZANIKALI in vsakogar kaznovali , ki je o tem spregovoril.
     Danes so ti poboji ČISTA resnica, prej so bili pa LAŽ!!! Ti kaj ta primer pove???? Podobnih primerov je na tisoče.

     • žogica

      Ti se le pazi komunistov, da te kateri ne popapa, narod se pa spominja domobranskih zločincev in njihovih zločinov… Ni vse črno belo, tako, kot si ti zamišljaš ! Izdati svojo domovino, je največji zločin in tega ste bili sposobni vi belčki !

     • radames

      O izdaji domovine in prodaji lastne države pove tale “prošnja”:

      Takole prošnjo je Edvard Kardelj naslovil na sovjetskega veleposlanika junija 1945:

      »Želimo si, da bi nas Sovjetska zveza štela za predstavnike ene od bodočih sovjetskih republik in da bi na Komunistično partijo Jugoslavije gledali kot na del Vsezvezne komunistične partije (b)«.(P. Simić,Tito – Skrivnost stoletja, 2009, str. 230)

     • Milan Muhič

      Spoštovani: Matija, Glas resnice, Žogica, dovolite mi, da vas pozovem spoštljivi debati vsaj na tem portalu. Verjemite mi, veliko sem imel možnosti slišati osebno na raznih srečanjih tako od I.M. Mačka, J.S. Dakija, Borisa Nikiča in drugih iz vrha Mačkove druščine. Prebral sem kar nekaj lažnivih “zgodovinskih” knjig od Sajeta, Novljana, Stareta, Sajeta itd. katere smo kupovali po 1990 na kg na Kongresnem trgu, pa vam in vam podobnim lahko iz prve roke povem, ” Lenin- Stalinistični komunizem je bil največji zlo prejšnjega stoletja!” Domobranci, je dokazano niso bili nikoli izdajalci Slo. naroda. Kdor še danes kaj takega trdi je opran in želi biti slep do groba. Tone Drobnič ni bil nikoli sodelavec SDV in to ve tudi R. Leljak. Tudi sam sem zaveden na seznamu udba net, a sem se teh krvnikov bal, kod hudič križa. Tone, naj ti bo lahka ta Slovenska zemlja, za katero si se celo svoje življenje razdajal! Lidija, naj te vežejo najlepši spomini na vajno skupno življensko pot!

     • radames

      Hvala, gospod Muhič! Glede SDV sva si na istem. Pojma nimam od kod moje ime (z vsemi pravilnimi podatki) na Udba.net. Mi je pa gospod Dežman, ko je bil direktor Arhiva RS, po mailu poslal nekaj podatkov iz mojega dosjeja (kar je bilo še ohranjenega). Šlo mi je predvsem za nek podatek v zvezi s Silvom Gorencem, ki je moral biti vpisan, pa so ga najbrž odstranili.
      Mislim, da je šifrant na Udba.net namenoma spremenjen, da bodo ljudje tavali v temi in sumničili drug drugega.
      Leo pozdrav!

     • montyamp

      Komunisti so edini izdajalci na tem prostoru in to v vsej zgodovini .

     • žogica

      A bejž no, zamenjaj si plenico, pa kako knjigo v roke, sprani možgani ti nagajajo !

     • radames

      Tisti, ki tako ukazuje “knjigo vroke”, samo pove, da zelo malo bere, da je neinteligenten, ker ne zna izluščiti, kako so ga šolski sistem in glavni mediji farbali, oziroma narobe učili. Nima želje po dvomu, nima želje, da bi pogledal, kako je v resnici bilo.

     • žogica

      Samo ne pametuj, očitno misliš, da si požrl vso pamet tega sveta…. Vedno obstajajo dve plati zgodbe, nič ni črno belo, ampak zate je očitno vse belo, tvoja stvar! Tudi tebi priporočam, da prebereš kako knjigo več, ki ti bo razširila obzorja in osvojil boš dodatna znanja, ki jih nimaš, pa srečno !

   • Steiermark

    Udbovski izmečki oz. njihovi sodelavci, kot je žogica, se na vse kriplj trudijo, da s svojo umazanijo umažejo svoje žrtve! Marsikdo ve, kako se je prišlo na seznam “udbovskih sodelavcev”, ki pa to nikoli niso bili……..najprej so te obtožili “antidržavnega , protikomunističnega in subverzivnega delovanja, nato so ti pa “ponudili”, v zameno za zapor, “častno sodelovanje”. Od vsakega posameznika pa je bilo odvisno, koliko je “sodeloval” in jim bil “koristen”! Za velikega Slovenca, g. Drobniča, pa prav verjamem, da ni spadal nikoli med to drhal, kot ovaduh ipd.

  • cistajeba

   Maks Pipan ?

 • janez zorman

  Bil je mož beseda in popolnoma nekonflikten, čeprav so mnogi želeli od njega da bi bil “revanšist”. Levi opciji v tem primeru ni uspel tak met kot pri dr. Pučniku.-

 • radames

  Gospod Drobnič, Bog vas blagoslovi, počivajte v miru in večna luč naj vam sveti!

 • centurion

  R.I.P.

  • Steiermark

   Bog mu daj dobro!

 • centurion

  Je ni bilo svinje večje od svinje na pravosodnem ministrstvu kot svinja,
  ki je izjavila, da ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje!

  • pajot

   Naj uganem? Mati najetičnejšega in žena konja z ročaji,kenede?

 • Ana Job

  Komunisti so zasužnjili telesa številnih Slovencev, a duha nikdar! Upanje, da vstanemo obstaja in tega se rdeča banda zaveda!

  • učko

   Od tega upanja je ostal samo še brezup !

  • pajot

   No,tu bi te popravil,draga Ana. Ravno duha so zasužnjili,zločinci. Duha,ne telesa.

 • BananaNjam

  O mrtvih vse dobro. RIP

 • sumljivislon

  izsek in zaključek …copy paste dr. Andraž Teršek
  [email protected]
  ….In ko po tem pomislim, koliko primerov nikoli ne bi smelo priti pred sodišče, ker so pravni odgovori na pravna vprašanja jasni in nedvoumni, in ker bi takšen nastop pred sodiščem moral biti sankcioniran kot žalitev sodišča, se počutim nelagodno. Še bolj nelagodno se človek počuti, kadar se na ustavno sodišče naslovijo pobudo za presojo ustavnosti očitno protiustavnih zakonskih rešitev. Ali pa ustavne pritožbe zoper sodniške odločitve, ki so očitno protiustavne, prepogosto kar ustavnopravno nevzdržne. Tedaj ne omahujem s pojasnilom, da ne gre za problem različnosti mnenj, niti za problem interpretativnih in aplikativnih odtenkov pri iskanju pravilnih pravnih odgovorov na pravna vprašanja; gre za problem pravne ignorance, nespoštovanja ustave, nizke stopnje razvoja moralne zavesti, psiholoških in čustvenih bremen, ki onemogočajo intelektualno presojanje in etično pokončnost, ipd. gre za posledice kroničnega in slepotnega birokratizma (ki ga v svojih knjigah – med drugimi – sijajno analizirata Z. Bauman in D. Graeber).

  Kaj se grem? Zakaj ponovno naslavljam to, isto, že tolikokrat naslovljeno vprašanje? Saj to skoraj nikogar, razen peščice ljudi, že dlje časa -očitno- niti malo ne zanima. Morda prav zaradi njih. In zaradi sebe. Izmika se mi odgovor na to vprašanje.

  dr. Andraž Teršek
  [email protected]

 • Antonius

  Zgubili smo Velikega zagovornika in pripovedovalca medvojne in povojne resnice, Kučanove in ZZB laži nam pa še naprej ostajajo.
  Hvaležnemu mi nanj ostaja spomin, ko sva se na njegovi poti po vnuka v vrtec, srečala in zelo poglobljeno v polurnem pogovoru *poklepetala*.
  Malo ljudem je znano, da je pokojnemu Gospodu Drobniču lahko najbolj hvaležen prav oče sedanjega predsednika vlade, advokat Miro Cerar st. Njegovo advokaturo je s strokovnim delom in svetovalno pomočjo, vzdrževal nad vodo, da Miro st. ni postal najbolj nesposoben advokat v Jugoslaviji in državi Sloveniji.
  Naj mu bo slovenska gruda lahka na izmučenem srcu, ker je toliko osebnih odpovedi za njo žrtvoval.

 • Slovenka

  Spoštovani gospod Drobnič, počivate v miru. Sožalje svojcem. Sedaj, v času vladavine levice je kristalno jasno, proti kakšnemu zlu so se svoj čas borili borili domobranci. Ti ljudje so vedeli, kaj nas čaka.

 • Matija

  He, tudi domobrančki crkavajo, prav je. Štrovsova matilda je očitno tudi tega domobrančka najdla. Še je pravica.

  • Poštenje velja

   upam da kmalu najde tebe in vse tvoje!

   • Matija

    Nič bati, tudi tebe in tvoje bo, hehe

  • Franc Šink

   Matilda? Matilda, ali ni to tvoja mati?

   • Matija

    Ne, ta je Štrovsova

    • Franc Šink

     Aaa ti si tisti ki je njima držal luč.

     • Matija

      A takrat ko sta tebe namigala?

  • MEFISTO

   Matija, ti še ne veš, čeprav si odprte glave, kadar zehaš, da je pamet boljša kot žamet.

   No, ti je imaš samo za povprečje nikov enega in edinega.

   • Matija

    Ja sorči no, ker sem zadovoljen, da tudi kolaboracijske riti krepavajo.

    • MEFISTO

     Jaz sem pa mislil, da je Miha, prjatu razumni, bolj kuturen.

 • MEFISTO

  Tudi temu velikemu možu se je odrekla Nova Slovenija in ga zavrgla.

  • janez cepec

   sevede, če j’ biu pa udbouc

   • Steiermark

    Vsak pa tudi ni bil vaš – pa četudi se še tako trudite prikazati vaše laži, kot resnico in vaše žrtve, kot zločince! Zločinci ste vi – jugoudba……

 • Anton

  Hvala Bogu da smo imeli take Slovence kot je bil g. Drobnič.

 • Osip Kroz Rito

  Sedaj bodo pa Drobnič, Rupnik, Kidrič in Edvard lepo igrali v nebesih tarok pa spili en štefan cvička.

  • Steiermark

   Tja, kamor je šel g. Drobnič in Bog mu daj dobro, tile ostali, kot je kidrič in edvard, zločinci, nimajo dostopa, oni rdeči zmaji se že pražio pri svojem bogu, satanu!

 • glas resnice

  prepozno in prelahko je odšel svinja domobranska. škoda, da partizani niso temeljiteje opravili svojega dela leta 45, potem se ta izmeček družbe ne bi prislinil nazaj in poskušal spremeniti zgodovine.

  • Matija

   Točno tako

   • MEFISTO

    Se boste pogovarjali kar med brati?

   • pajot

    Zrel si za šit listo. Gud baj,majmune…

    • Matija

     Ha, a tvojo?? Ma rad bi te videl, usranc.

   • Soave

    No, saj morda veliko veš in predvsem veliko dolguješ tvojim za nakladanje tule na portalu. Pa vendar prilagam nekaj besed o škofu Rožmanu
    http://katoliska-cerkev.si/zivljenjepis-skofa-gregorija-rozmana

  • MEFISTO

   Miha, ali ni, kar si povedal, malo prehudo?

  • Soave

   Spremeniti zgodovino ??
   Je pa zanimivo, da le priznaš, da so partizani kar temeljito opravljali svoje ” delo ” !!!!

 • Anton

  Žalosten dan za Slovenijo. Izgubili smo velikega. zavednega Slovenca!

 • pajot

  Midva ne..he,he,he..to me veseli…jih je pa najmanj 60%,ki so jih že v osnovni šoli nafilali s pravljicami o čudovitem komunističnem življenju. In ki še danes volijo to bando. Morilsko,lopovsko,kradljivo…

  • Ana Job

   Otroke je potrebno že od malega vzgajati v zavedne Slovence, ker če bomo čakali, da jim zavednost vcepi šola, bomo krepko razočarani, kvečjemu pohabili nam bodo mladino, ker jim perejo možgane, da sta homoseksualnost in komunizem normalna. Kot darilo ob vpisu v gimnazijo, ministrstvo otrokom celo podari homoseksualno knjigo Ime mi je Damijan. Šole se spreminjajo v levičarske tovarne, zato zelo pozdravljam privatno šolstvo.

   • pajot

    Jaz bi tako šolo,kot jo imamo zdaj,ukinil. Šola je organizacija,kjer poneumljajo in pobebavljajo naše otroke. Imaš popolnoma prav.

 • FORT WORTH

  Ta gospod pa je bil neomajen, pokoncen, ki je tocno vedel kaj hoce.
  Slovenija je izgubila borca za pravicnost.
  Nikogar se ni bal.
  Imel je ponosno in nezlomljivo Slovensko hrbtenico.
  Je nenadomestljiv.

 • MEFISTO

  Me ne bočudilo.če bo Ahmad spomladi kandidiral na listi SMC.

  Z akademikom Janijem Moederndorferjem bi bila posrečen tandem.

 • Matija

  Kljub slabemu vremenu je danes prečudovit dan.

  • xtc

   A si izvedel ,da je sodnija prikimala ministerstvu?

   • Matija

    Všeč mi je, ko nemčurski kolaboranti in kasnejši udbaši poginjajo. Očitno je še pravica na tem svetu.

    • xtc

     Všeč mi je ,ko poginjajo levaki in propadajo njihove ideje no danes so tvojemu bratrancou Ahmadu pokazali rdeč karton.

     • Matija

      Glede na to, da je religiozno ubrisan je bolj tvoj bratranc

     • Soave

      Velika je stvar znati molčati.

    • xtc

     A ti to o Dolancu?

     • Matija

      Ne, o Drobniču

    • Soave

     Pogine žival !!

  • Soave

   Torej ? Pojdi na sprehod in nas tule , pusti pri miru.

 • xtc

  Hja na koncu se je izvedelo,da naj bi tudi delal s SDv,no ampak nekaterih zaslug za razjasnjenje zadev pa mu ne gre odrekati.

  • Steiermark

   Osebno mislim, da je bil krivično obrekovan za sodelovanje z SDv jem…….Zadeva ni tako enostavna, zato se nemore nekoga kar tako obsoditi sodelovanja z zločinci rdečega sistema….. Marsikdo je zapisan v njihovih spisih, vendar ni nikoli sodeloval z njimi, na način, kot so želeli – ovajal in tožil svoje prijatelje , znance, kogarkoli……..

 • Občasni Komentator

  naj počiva v miru

 • Matija

  V glavnem, bistvo je, da je crknla še pizda domobranska.

  • Rupnik

   pizda frigidna te je izvrgla,grinta debilna pa naredila

  • Soave

   Tudi ti boš enkrat. Kakršnakoli p…. si že. !

 • Rupnik

  Počivaj v miru. V naslednji vojni,bomo boljševistićno golazen klali v imenu padlih in pobitih domoljubih.

 • Soave

  Neverjetni komentarji so spodaj. Kakšno sovraštvo in kako velika nevednost !!

  http://radio.ognjisce.si/sl/198/slovenija/26152/