fbpx

Preminil prvi generalni državni tožilec Anton Drobnič, zaslužen za rehabilitacijo številnih žrtev protipravnih revolucionarnih sodnih postopkov

Foto: Nova24TV

Tožilstvo je sporočilo, da je ponoči v 90. letu starosti umrl prvi generalni državni tožilec RS Anton Drobnič, ki je v letih med 1990 in 1998 vodil Vrhovno državno tožilstvo RS. Kot 17-letni fant je preživel vojno in zaradi mladoletnosti za las ušel smrti v teharskem taborišču. Tudi na gimnaziji je nadaljeval s protikomunističnim organiziranjem, zaradi česar je bil aretiran. Kot nekdanji generalni tožilec je zaslužen za rehabilitacijo številnih žrtev protipravnih revolucionarnih sodnih postopkov. V Novi slovenski zavezi pa je združeval vse, ki so bili udeleženi v protikomunističnem boju, zato je najbolje vedel, kaj se je dogajalo v tistih usodnih časih, ko je Slovenijo zajela največja morija v zgodovini.

Medtem ko je tožilstvo vodil Drobnič, je bila leta 1996 ustanovljena Skupina državnih tožilcev za posebne zadeve, katere zadolžitev je bila pregon organiziranega kriminala. Leta 2011 je bila sicer omenjena skupina ukinjena, nadomestilo pa jo Specializirano državno tožilstvo.

Drobnič se je oktobra 1998 po navedbah STA odločil, da protestno izstopi iz Društva državnih tožilcev, ker se društvo ni distanciralo od politične gonje, ki naj bi jo po izteku njegovega mandata sprožili vidni predstavniki in člani. Prav tako se je Drobnič odločil za tožbo Zdenke Cerar, generalne državne tožilke, ki ga je nadomestila, saj je bil prepričan, da ga je v dopisu užalila, medtem ko je pojasnjevala, čemu je leta 1999 umaknila njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sodbo Gregoriju Rožmanu, nekdanjemu ljubljanskemu nadškofu, a je  sodišče zavrnilo njegovo tožbo.

Foto: STA

Drobnič med najbolj zaslužnimi za razveljavitev sodbe zoper Rožmana
Sicer Drobnič predstavlja enega izmed najzaslužnejših za razveljavitev sodbe zoper Rožmana, vrhovno sodišče je namreč leta 2007 na podlagi njegovih zahtev sodbo razveljavilo in jo vrnilo v sojenje okrožnemu sodišču, ki se je leta 2009 odločilo za ustavitev postopka zoper Rožmana.

Drobnič: “Glavno živilo pa ima v strašni krvi, ki je bila prelita. V Sloveniji je bilo prelite toliko nedolžne krvi, da je nemogoče, da bi komunisti to priznali. Morda bi to priznali pred 50 leti, danes pa tisti, ki so še živi, tega ne priznajo. Tik pred smrtjo ne morejo zavreči celo svojega življenja in pokazati resnico in morje krvi, ki so je prelili. Zato umirajo v velikanskih težavah s samomori in v obupu. Vsi so tako globoko zabredli, da ne najdejo rešitve. Meni jih je strašno žal in za njih večkrat zmolim kakšen Oče naš. Jaz ne vidim rešitve, da bi karkoli lahko še kaj spremenilo.”

Drobnič je v vlogi predsednika društva Nove slovenske zaveze predstavljal ostrega in glasnega kritika nekdanjega nedemokratičnega sistema in povojnih pobojev, ki so se zgodili po koncu druge svetovne vojne. Posebno je bil kritičen, ker žrtve pobojev nimajo primernih grobov, pri tem pa je izpostavil, da je več kot očitno, da je to zato, ker ni zadosti politične volje. Drobnič je sicer skupaj z Jožetom Dežmanom in Andražem Stegujem vzpostavil tudi ustanovo Memores, zadolženo za kakovostno obravnavanje bolečih zgodovinskih tem iz slovenske polpretekle zgodovine.

N. Ž.