fbpx

Prešerno s Prešernom so praznovali dan kulture v prenovljeni kulturni dvorani Stična

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je v prostorih Kulturnega doma Stična potekala osrednja slovesnost Občine Ivančna Gorica ob slovenskem kulturnem prazniku. Prireditev je potekala pod naslovom “Prešerno s Prešernom”, s podelitvijo Jurčičevih priznanj in plaket, pripravili pa sta jo Občina Ivančna Gorica in Zveza kulturnih društev Ivančna Gorica, v sodelovanju s Kulturnim društvom Stična.

Zbrane je v imenu župana Dušana Strnada nagovoril podžupan Tomaž Smole, ki je povedal, da smo se tudi s pomočjo kulture izoblikovali v narod s svojo lastno državo. Danes živimo sanje, o katerih so France Prešeren in mnogi drugi zavedni Slovenci nekoč le sanjali.” Občani Občine Ivančna Gorica smo z našimi rojaki, kot so bili Josip Jurčič, Janez Ciglar, Miha Kastelic, Anton Tomšič, Ferdo Vesel in še nekateri, prejeli izjemno kulturno dediščino, katero smo dolžni varovati, negovati ter jo posredovati tudi našim zanamcem.

Podžupan je poudaril, da je ljubiteljska kultura pomemben nosilec kulturnih dejavnosti v občini, zato je prav, da iz vrst kulturnih društev izpostavijo tiste posameznike, ki z osebnim prispevanjem, pozitivno naravnanostjo in vztrajnostjo svoj prosti čas namenjajo razvoju kulturne blaginje. Za ohranitev kulturne dediščine pa se trudi tudi občina, ki namenja del proračunskih sredstev za opremo, prostore in obnovo kulturnih domov. Ob zaključku nagovora se je podžupan Smole zahvalil vsem ustvarjalcem, ki skrbijo, da je v Občini Ivančna Gorica vedno prijetno in domače.

gledaliska-skupina-starejsi%2c-kd-krka

Občina Ivančna Gorica ima veliko kulturnega potenciala
Osrednje dogajanje večera, v popolnoma prenovljeni stiški kulturni dvorani, je predstavljala podelitev Jurčičevih priznanj in plaket posameznikom ter skupini s področja ljubiteljske kulture. Obrazložitve vsakega izmed letošnjih nagrajencev so bile predstavljene s kratkim video utrinkom, ki je obiskovalcu lepo orisal delo nagrajenca v posameznem društvu.

Jurčičevo priznanje sta prejela Ivan Boben, član Kulturnega društva Ambrus že od začetka in eden dejavnejših članov, in Alenka Šteh, članica Ženskega pevskega zbora Kulturnega društva Vidovo ter dolgoletna tajnica upravnega odbora društva.

Župan Dušan Strnad, igralec Klemen Janežič in podžupan Tomaž vesel.

Župan Dušan Strnad, igralec Klemen Janežič in podžupan Tomaž Smole.

Jurčičeve plakete so prejeli: Davorin Kastelic, ljubiteljski igralec Kulturnega društva Josip Jurčič iz Muljave, Boris Sadar, predsednik Moškega pevskega zbora Vidovo in dejaven član Kulturnega društva Vidovo, ter Marjeta Baša, ustanoviteljica in vodja Likovne sekcije Kulturnega društva Ambrus. Plaketo sta prejela še Franc Koželj, prvi predsednik Kulturnega društva Krka in je še vedno tesno povezan s kulturo v domačem kraju, in Marjan Omejec, ki že štirideseto leto igra pri Kulturnem društvu Godba Stična.

Jurčičeva plaketa skupini pa je bila podeljena Gledališki skupini Starejši iz Kulturnega društva Krka. Gledališka skupina je v zadnjih letih opravila izjemno kreativno delo s postavitvijo predstave Frana Milčinskega Butalci, s katero je pritegnila izjemno število gledalcev in izvedla veliko število gostovanj.

Prazniku primerno so tokrat glavno besedo imeli stiški kulturniki v različnih oblikah, zlasti v pesmi, glasbi in čisti slovenski besedi. Nastopili so: Mešani pevski zbor Zborallica, Stiški kvartet, Oktet fantov Kulturnega društva Stična, Godba Stična, Godalni orkester Kulturnega društva Stična, Skupina Vesela nevesta in Gledališka skupina Drzne in lepi. Kulturno prireditev je povezoval domačin Klemen Janežič, diplomirani dramski igralec, član Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana in zvezda serije Usodno vidno.

V sklopu prireditve je potekalo tudi odprtje likovne razstave ljubiteljske slikarke Mateje Marinko.

M. P.