Presodite sami: So ta “umetniška” dela vredna razstave, ali pa je ključno, da jih slika sin ustanovitelja Foruma 21?

Aljan Pregl. (Foto: Facebook)

Osrednji slovenski mediji so našli spet nov problem. Tokrat je težava, da naj bi Ministrstvo za kulturo odpovedalo razstavo umetnikov med predsedovanjem Slovenije Svetu EU v prostorih Evropskega parlamenta. Po poročanju RTV Slovenija je osrednja težava predstavljajo delo slikarja in predstavnika leve nomenklature Arjana Pregla, ki se je sicer pohvalil, da je bila njegova slika razstavljena v prostorih evropskega parlamenta leta 2012. Vendar ga je na družbenem omrežju razkril novinar Bojan Požar, da mu je pri tem pomagala takratna njegova partnerka Urška Zupanec. Arjan Pregl je sicer sin Slavka Pregla, soustanovitelja Foruma 21 in Kučanovega dobrega znanca.

Po dolgem času je svojo zaskrbljenost zopet izrazila evropska poslanka in voditeljica Socialnih demokratov Tanja Fajon. Dolgoletna evropska poslanka se po navadi oglasi, ko lahko ustreli le eno izmed strupenih puščic proti vladi. Za sabo še velikokrat potegne svoje vplivne bruseljske prijatelje, ki lahko ustvarijo novo protidržavno zgodbo.

Tanja Fajon je tako na družbenih omrežjih delila fotografijo, kjer je na veliko obžalovala, da dela slikarja Arjana Pregla ne bodo razstavljena. Naredila pa je tudi takšno napako, da je s sliko Pregla paradirala v napačnem prostoru. To ji je odgovoril svetovalec ministra za kulturo in nekdanji novinar Večera Miro Petek. “Tanja Fajon se ja kar malo zlagala,” je bil oster nekdanji poslanec SDS do Fajonove. Tako jo je podučil, da se Fajonova slika tam, kjer je imela svojo razstavo Portugalska. Kot dokaz ji je poslal video, da se je še enkrat videlo nepoznavanje hodnikov EP kljub svojemu dolgoletnemu stažu evropske poslanke.

Slike Arjana Pregla. (Foto: Instagram)

Foto: Instagram

Novinar Požar razkril še en sumljiv posel slovenske-bruseljske kulturne elite, v katerem je sodeloval Pregl in njegova partnerka Urška Zupanec
V današnji radijski informativni oddaji Dogodki in odmevi so razkrili, da naj bi bil vzrok za odpoved “umetnin” del slikarja Arjana Pregla. V svojem odgovoru se je Pregl čudil, da mu vlada ne bi smela odpovedati kljub njegovim večkratnim besednim provokacijam na družbenih omrežjih. Pregl je tudi reden udeleženec petkovih nezakonitih kolesarskih protestov. Pred sedežem parlamenta pa je pred meseci postavil ogromni snežni falus in napisal z rdečo “Vlada pada.”

Svobodno mnenje in profesionalno delo morata biti ločeni. Arjan Pregl ni le en nepomemben slikar. Prihaja iz vplivne ljubljanske družine Pregl. Je del t.i. kulturne elite kjer je njihova beseda vedno zadnja. V izjavi za Val 2020 je Pregl povedal, da je bila ena od njegovih slik že odkupljena leta 2012 in ne vidi problema. Predavatelj na Akademiji za umetnost je zamolčal zelo pomemben podatek.

Pri tem poslu mu je zelo pomagala njegova takratna partnerka Urška Zupanec. Le ta je zasedala mesto kulturnega atašeja na stalnem veleposlaništvu Slovenije v Evropski Uniji. Čudežno, Preglu je uspelo prodati “umetnino”, ki še danes “krasi” prostore Evropskega parlamenta. Vsak bralec pa si naj vrednostno sodbo o slikah “profesorja” Pregla oceni sam.

 

Luka Perš