fbpx

Pretresljiva Krekova zgodba indic o brutalnosti Golobove politične čistke

Ljubljana, Cankarjev dom. Popoldanska novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom. Direktor NIJZ Milan Krek.

Milan Krek, direktor NIJZ-ja, ki ga je vodil skozi glavnino pandemije koronavirusne bolezni je v svoji kolumni za Portalplus opisal pretresljivo zgodbo z mlini na veter, ko se je politika laično odločila, da ga bo odstavila, zato ker je sodeloval v vladi neprave barve. Prepričan je, da so poskusi njegove odstavitve povsem mimo pravil. Na koncu je odstopil le zato, ker ni želel škoditi kolektivu, saj se je politika začela spravljati tudi na njegove sodelavce.

Čeprav, kot pravi, so se ravno znotraj kolektiva nekateri, ki jim je pomagal, zarotili proti njemu. Poudarja, da odhaja, čeprav zavod prvič v zgodovini posluje pozitivno. Zamenjali so ga s politično nastavljenim vršilcem dolžnosti, on sam pa sicer nikoli ni pripadal nobeni politični opciji – njegov edini greh je bilo sodelovanje v Janševi vladi.

Politike je obtožil, da so sledili linču ulice, ker ga niso bili sposobni ustaviti. Spomnimo, da je dr. Kreka na ulici napadel raper Zlatan Čordić s pajdašem in ga več ulic verbalno zlorabljal ter poniževal, nad čem se je zgražala vsa Slovenija.

Raper Zlatan Čordić – Zlatko je na ulici nadlegoval direktorja NIJZ Milana Kreka.

Dr. Krek je postal poleg predsednika vlade strelovod za vso nezadovoljstvo nad protikoronskimi ukrepi – sebični in narcisoidni pač niso mogli razumeti, da imajo drugod po svetu skoraj identične ukrepe, kot jim imamo sami. Vladajoča politika ga je pač izkoristila kot simbol koronskega nezadovoljstva, saj je ena izmed osnovnih tem Gibanja Svoboda tudi šlepanje na sebične koronaidiote, ki so sredi pandemije, ko je umiralo na ducate ljudi dnevno, hrepeneli po kavi z mlekom v priljubljeni kavarni.

“Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je prav, potem moraš oditi. Če ne odstopiš sam, te odstopijo oni. In to brutalno, brez milosti,” je zapisal Krek.

Opisal je, kako so jih z namenom ustvarjanja pritiska izsiljevali na Ministrstvu za zdravje, tako da z njimi niso hoteli podpisali celoletne pogodbe, ampak samo pogodbo za dva meseca. S tem bi zavod pahnili v finančne težave in lažje dosegli Krekov odstop. Ta pritisk pa je bil skoordiniran tudi predsedniku sveta zavoda, ki mu je prijazno povedal, da bo moral odstopiti in dodal, da bo nanj začela pritiskati tudi Informacijska pooblaščenka, ker je “nekaj naredil narobe”.

Krekova izpoved je pretresljiv indic o tem, kako brutalno in brezkompromisno nova oblast znova politizira javne zavode. Spomnimo, da dr. Krek za razliko od prejšnjih direktorjev ni član nobene partije. Prej so si takšne funkcije skoraj dinastično delili ponosni nasledniki komunistov. To je pripeljalo do skorajšnje katastrofe pod Šarčevo vlado, ko je bilo očitno, da vodstvo NIJZ, strokovni kader na MZ in tudi sama izvršilna oblast nimajo pojma, kako se lotiti pandemije, ki je bila pred vrati.

Še teden dni pred uvedbo karantene so na NIJZ v nasprotju s takratnimi znanstvenimi dokazi razlagali, da se bolezen med nesimptomatične ne prenaša. Nesimptomatičnim so svetovali, naj se normalno družijo in hodijo v službe. Relativizirali so koronavirusno bolezen kot težjo obliko prehlada. Medtem ko je premier Šarec doniral maske na Kitajsko, prihajajočo Janševo vlado pa sabotiral s praznimi skladišči. Bog nas obvaruj pred NIJZ-jem, kjer bodo zopet politkomisarili preverjeni kadri Socialnih demokratov.

Andrej Žitnik