fbpx

Pretresljiva osebna izpoved: Po 30 letih delovne dobe slovenski upokojenec dobi 10-krat manj kot migrant

Foto: Pixabay

V uredništvo smo prejeli pretresljivo pismo, ki opozarja na nesorazmerno ravnanje  državne  politike na področju pokojninskega in socialnega varstva. Franc Majcen iz Gornje Radgone nam je poslal dokaz, da bo ob upokojitvi prejemal le 206 EUR pokojnine. Do sedaj je prejemal 395 EUR invalidnine, zato je nad izračunom močno razočaran. Ima tudi dva invalidna otroka in 30 let delovne dobe, vendar ni prepričan, da so mu jo sploh šteli.

Zaradi nizke akontacije pokojnine, ki mu jo je pripravil ZPIZ, se v pismu sprašuje, kako naj s tem preživi sebe in družino, to pa se sprašujemo tudi mi. Ker ima dva invalidna otroka, je zaprosil tudi za varstveni dodatek, a odgovora do danes še ni prejel. Franc Majcen je še zgrožen dodal, da je tudi socialna podpora višja od njegove izračunane pokojnine.

Morda vas zanima kaj več na temo slovenske vlade in migrantov: Vsak mladi migrant nas bo stal skoraj 24.000 evrov na leto ali 2000 evrov na mesec

Opis družinske situacije in bolezni otrok
“Z ženo skrbiva za dva težko prizadeta invalidna otroka s cerebralno paralizo, ki potrebujeta 24-urno nego in skrb. Hčerka je stara 31 let, sin pa 22. Podnevi ju za nekaj ur peljeva v VDC, da lahko žena in jaz opraviva nujna dela v hiši. V času nekajurne pavze si psihično opomoreva za nadaljnjih 18 ur skrbi in nege, saj sta otroka v plenicah, ne govorita in ne hodita. Dejansko sta v invalidskih vozičkih in odvisna od najine nege. Kljub temu, da sta vešča vožnje z vozički, je treba nanju stalno paziti, ker nista sposobna presoditi nevarnosti.

“Oba najina otroka, ki sta doma, imata cerebralno paralizo in sta dejansko 24 ur odvisna od najine skrbi. Res je, da sta od 4 do 6 ur v VDC-ju, kjer osebje lepo skrbi zanju. Zjutraj sva še posebno pazljiva glede prebujanja, saj če sta nerazpoložena, se začneta tolči in se poškodujeta ali pa drugače izražata svoje nerazpoloženje in ju je nemogoče umiriti. V VDC, kjer je strokovna oskrba, imajo samo 10 takšnih oskrbovancev.”

Družinski prihodki premajhni za oskrbo težko invalidnih otrok in normalno preživetje
Franc Majcen je zapisal, da dobi 206 € akontacije pokojnine, žena pa 236 € pokojnine.  “To pa je ves najin dohodek. Dodatek za nego in pomoč znaša 165 € za otroka, kar je skoraj trikrat manj, kot dobijo za tujo nego in pomoč upokojenci, ki jim je priznan dodatek 450 €.”

Pretresljivo - po 30 letih delovne dobe in plačevanja prispevkov je domač človek vreden le 206 EUR pokojnine! 1

Koliko let delovne dobe imate in koliko let ste vestno plačevali prispevke za socialno in zdravstveno zavarovanje?
Po mojih računih imam več kot 30 let delovne dobe, vendar so naračunali le polovico vplačane  pokojninske dobe. Ker se z izračunom nisem strinjal, sem se pritožil in zahteval priznanje vse dobe, med drugim tudi priznanje dela v tujini, vajeniške dobe in čas služenja vojaškega roka.”

“Prošnjo sem vložil oktobra, ko sem dobil odločbo o akontaciji, vendar pa mi je že takrat rekla socialna delavka, da je težko verjetno, da bom kaj dobil. Koliko bi mi varstveni dodatek pomagal, je povsem odvisno od višine zneska. Če bi skupaj z akontacijo dobil 395 €, tako kot sem dobival nadomestilo, bi še nekako šlo, saj bi lahko plačal vse položnice in kupil material za popravila pri hiši.”

Izračunana pokojnina ne zadošča za vse minimalne potrebe družine
Dejansko akontacija ne zadošča za plačilo položnic, čeprav živijo v lastni hiši. Ker poleg parcele, na kateri stoji hiša, nimata nobene zemlje, je treba kupiti vso hrano. Žena spremlja vse razprodaje, da nekako preživijo iz meseca v mesec, Franc pa poskrbi za vsa tehnična in gradbena popravila, ker si obrtnikov ne moreta privoščiti. Oskrba otrok je zahtevna, saj sta oba v plenicah. Pri tem je treba stanovanje ogrevati, da se pri previjanju ne prehladita. Preoblačenje otrok in postelje poteka večkrat dnevno, to pa pomeni visoke stroške zaradi higiene. Največ denarja gre za ogrevanje.

“Politiki, ki ne poskrbijo za svoje državljane, niso vredni, da sonce sije nanje”
“Zdi se, da so vladi prva skrb ilegalni migranti, za katere namenja vlada 4-krat več denarja, kot so meni priznali pokojnine, in to kljub temu, da niso nikoli nič prispevali v državni proračun. Še huje pa je, da jim je prva skrb oskrba migrantov, v državo jih brezplačno vozijo z letali iz Grčije. Prava sramota je, da jih ne zanima, kako živimo državljani, ki plačujejo ali pa so plačevali vse prispevke za delovanje države. Na zunaj se ti politiki kažejo kot kvazihumanitarci.”

Meni so pred leti kot invalidu 3. kategorije naredili izračun nadomestila na podlagi delovne dobe in dohodkov pred brezposelnostjo. Te pogoje so tako spremenili, da so mi sedaj izračunali samo 50 % pred leti izračunane pomoči na podlagi delovne dobe in dohodkov. Kam je zginil dohodek oziroma revalorizacija takratne plače, ki so ga upoštevali pri nadomestilu za invalidnost?”

Za ilegalne migrante je dovolj denarja, za dostojno življenje državljanov pa ga nikoli ni
“To, da so pripravljeni plačati za enega migranta tudi več kot 2000 €, pa je skregano z logiko zdravega razuma, medtem ko državljana odpravijo z 200 evri pokojnine. Človek se v tej državi počuti kot drugorazredni državljan, saj imajo prednost tujci – in to ljudje v dobrem fizičnem stanju in zdravju. Primerjava z oskrbo migrantov me pripelje do občutkov, da smo ignorirani in nepomembni, politika pa všečno izpolnjuje neke zahteve evropskih politik,” je povedal Franc Majcen.

Jalova pomoč vladnih služb nezaposlenim 
“Vlada namenja sredstva kvazidelavnicam za učenje pisanja prošenj, čeprav je vsem jasno, da zaradi takih delavnic nihče ne bo dobil dela, saj ko enkrat prestopiš mejo 50, te nihče več noče zaposliti. Dejansko so delavnice namenjene organizatorjem, ki s takimi delavnicami kujejo dobiček na račun nezaposlenih,” je še izrazil svoje mnenje.

Namenjanje sredstev za zaposlovanje težje zaposljivih je samo pesek v oči, vladna politika je zgrešena!
“Izkoriščevalci takoj izkoristijo dobljena sredstva, invalidnega delavca pa ob prvi priliki vržejo na cesto. Še huje je, da se na tak način okoriščajo tuji državljani, ki ob zahtevi po vrnitvi denarja takoj zapustijo državo. Zgrešena je tudi povišana starostna meja za pokojnine, saj že pri 50 letih ne dobiš več dela, izračun za pokojnino pa je sramotno nizek,” je dejal Majcen. Glede na povedano je jasno – ljudje v zrelih letih, če so povrhu še invalidi, skoraj ne morejo dobiti dela. Kakšno rešitev je za podobne primere predvidela vlada? Po besedah Franca Majcna “okorno, neuspešno, neučinkovito ter ponižujoče in uničujoče”.

A. B.