fbpx

Preživel, rojen v 22. tednu nosečnosti

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Med prezgodaj rojene otroke uvrščamo tiste, ki se rodijo pred 37. tednom nosečnosti. V Sloveniji pa  se je zgodilo, da je se je rodil in preživel novorojenček, rojen v 22. tednu nosečnosti. Najlažji novorojenček pri nas, ki je preživel brez večjih posledic, pa je ob rojstvu tehtal 405 gramov.

Na svetu se vsako leto prezgodaj rodi 15 milijonov otrok, v Evropi 500.000, v Sloveniji pa 1400, so zapisali v Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Nedonošenčki se od donošenih novorojenčkov ne razlikujejo le po teži, velikosti in videzu, ampak predvsem po sposobnosti za življenje. Prej ko so rojeni, manj zreli so njihovi organi, zato za preživetje potrebujejo podporo strokovnega medicinskega osebja ter številnih aparatur. Najmanjši nedonošenčki včasih ostanejo na oddelku za intenzivno zdravljenje tudi več kot šest mesecev.

Najpogostejše posledice prezgodnjega rojstva so kronične bolezni pljuč
Kronične bolezni pljuč in posledice zapletov v možganih so najpogostejše težave pri prezgodaj rojenem otroku. Takšni otroci imajo tudi povečano tveganje za slabši razvoj osrednjega živčevja, srčno-žilnega in dihalnega sistema, so še zapisali v društvu.

V Sloveniji se od 5 do 6 odstotkov otrok rodi prezgodaj, v svetovnem merilu pa okrog 10 odstotkov.

Verjetnost, da novorojenček preživi, je ob rojstvu v 23. tednu sicer manj kot 20-odstotna, v 26. tednu pa več kot 85-odstotna. Ob rojstvu v 30. tednu nosečnosti je verjetnost preživetja že več kot 95-odstotna.

V 50 odstotkih primerov prezgodnjega poroda so vzroki neznani. Ostali vzroki za prezgodnji porod pa so:

– bolezni rodil,
– druge bolezni matere (srčne in ledvične bolezni, sladkorna bolezen, težke anemije itd.),
– zapleti v nosečnosti (npr. neprimerno delovanje posteljice),
– rodovno nagnjenje (mati-hči),
– habitualno nagnjenje (nekatere matere sploh ne morejo donositi in stalno porajajo nedonošenčke);
– težke telesne in duševne travme (npr. nesreče, smrt v družini),
– večplodne nosečnosti (dvojčki, trojčki itd.),
– prirojene nepravilnosti ploda,
– socialno-ekonomski vzroki (nezadostna prehrana, težko fizično delo, kronična izčrpanost, alkoholizem, kajenje, droge).

Svetovni dan nedonošenčkov bodo v društvu med drugim zaznamovali s primopredajo prenovljene sobe za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov na Oddelku za intenzivno terapijo in nego novorojencev v ljubljanski porodnišnici.

V. V., STA