fbpx

Pri londonski založbi izšel zgodovinski roman Beli panter Janeza Janše v angleškem jeziku

Foto: STA/Amazon

Pri londonski založbi IndieBooks je prejšnji teden izšla knjiga Beli panter (White Panther) nekdanjega slovenskega vladnega predsednika in aktualnega predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše. Gre za zgodovinski roman, ki govori o nastanku Noriškega kraljestva kot odgovor na grožnjo rimske invazije. Uredniški direktor pri IndieBooksu, James Humphreys, je povedal, da Janez Janša ni le odličen pisatelj, ki podaja razburljivo in zanimivo zgodbo, temveč ponudi tudi vpogled v notranjost dogajanja osamosvojitvene vojne.

Gre za prvo knjigo iz serije zgodovinskih romanov, ki je v Sloveniji izšla konec leta 2014, zdaj pa je ugledala še svojo angleško različico, ki jo je izdala založba IndieBooks v Londonu.

Beli panter, prva knjiga iz niza zgodovinskih romanov o Noriškem kraljestvu, prikazuje otroštvo in mlada leta glavnega junaka, njegovo družino, ljubezni in prijatelje, ki jih zaznamuje nastanek Noriškega kraljestva. Opisuje spremembe v življenju prebivalcev na prelomu 3. in 2. stoletja pred Kristusom, na ozemlju, kjer so danes Slovenija in sosednje države. Zahodno Sredozemlje tedaj obvladuje Rim, vzhodne obale Adrijanskega morja pa še vedno nadzorujejo Karni, Istri, Liburni in Dalmati. Pred nami v napeti, na trenutke mistični podobi zaživi kraljestvo, ki so ga Rimljani imenovali Regnum Noricum, njegovi prebivalci pa preprosto Norik. Beli panter je pripoved o življenju v časih, ko so zvečer po domovih še gorele oljenke. Potovalo se je peš, z vozovi in na konjskih hrbtih. Vse drugo − ljubezen in sovraštvo, strah in pogum, sočutje in brezbrižnost, zvestoba in izdaja − pa je bilo takšno, kot je danes.

Foto: IndieBooks

Predstavlja fascinanten portret politične realnosti malega naroda
Uredniški direktor pri IndieBooksu James Humphreys je povedal, da Janez Janša ni le odličen pisatelj, ki podaja razburljivo in zanimivo zgodbo, ampak ponudi tudi vpogled v notranjost dogajanja osamosvojitvene vojne. “Knjiga Beli panter ima nepozabno zasedbo likov in predstavlja primer odličnega deskriptivnega pisanja. Predstavlja pa tudi fascinanten portret politične realnosti malega naroda, ki živi v senci večjih sosedov.” 

N. Ž.