Pričevanje, ki si ga morate ogledati: 92-letna princesa Doris Mayer o tem, kako so komunisti uničili njeno uspešno podjetniško družino, pri čemer so očeta zverinsko ubili, čeprav je bil pristaš delavstva in OF!

Princesa Doris Mayer von Samassa (Foto: posnetek zaslona)

Pričevanje 92-letne princese Doris Mayer von Samassa, rojene na Bledu in živeče v Spoletu v Italiji, je eno najbolj pretresljivih doslej. V njem namreč spregovori o nezaslišani tragediji, ki je po koncu 2. svetovne vojne prizadela njeno uspešno meščansko podjetniško družino. Iz njenega pričevanja izvemo, da so komunistične oblasti njihovo ljubljansko hišo ob “osvoboditvi” popolnoma izropale, očeta je odpeljala Ozna, mamo in hčere pa so kmalu strpali v zapor. Ženske članice družine so bile pozneje izgnane v Italijo, očeta pa so kljub temu, da je med vojno sodeloval z Osvobodilno fronto (OF), zverinsko ubili na Pohorju. V oddaji nastopa tudi sin Mayerjeve, Federico Pignatelli della Leonessa, ki je poslovno izredno uspešen, saj je lastnik največjih fotografskih studiev v New Yorku in še vrste drugih podjetij.

V najnovejši oddaji Pričevalci dr. Jožeta Možine svojo življenjsko zgodbo predstavi 92-letna princesa Doris Mayer von Samassa, ki živi v Spoletu v Italiji, pridruži pa se ji tudi sin Federico Pignatelli della Leonessa. Omenjeno pričevanje je eno najbolj presunljivih doslej, saj Mayerjeva spregovori o tem, kako so revolucionarne komunistične oblasti po koncu 2. svetovne vojne obračunale z njeno družino. Pri tem so jim izropale hišo, vse ženske izgnale v Italijo, očeta pa zverinsko ubile na Pohorju, pa čeprav je med vojno sodeloval z Osvobodilno fronto (OF).

Komunisti so družinsko hišo izropali, očeta pa zverinsko ubili, čeprav je bil med 2. svetovno vojno podpornik OF
Iz pričevanja Mayerjeve izvemo, da se je rodila leta 1926 na Bledu ter nato do maja 1945 skupaj s starši živela v družinski Mayerjevi palači, ki jo je oče Emerik Mayer zgradil konec tridesetih let prejšnjega stoletja ob Tromostovju v Ljubljani. Takoj po koncu 2. svetovne vojne pa se je za njeno družino začela prava agonija. Komunistične oblasti so namreč ob “osvoboditvi” njihovo družinsko hišo popolnoma izropale, očeta je odpeljala Ozna, mamo in hčere pa so kmalu strpali v zapor. Pri tem so za izpustitev očeta prosili številni njegovi delavci ter s podpisi jamčili, da je v času vojne pomagal njim in OF, a tudi to ni nič pomagalo. Čeprav mu niso dokazali nobene krivde, so ga odpeljali na Pohorje ter ga tam slekli in zverinsko ubili. To je drugim družinskim članom nekaj let pozneje sporočil njegov sojetnik, ki se mu je uspelo rešiti v Švico.

Emerik Mayer (Foto: posnetek zaslona)

V Italiji se je poročila v staro plemiško družino
Medtem ko je oče tragično končal, pa so Doris z mamo, sestro in skupino drugih ujetnikov na silvestrovo leta 1945 nagnali čez mejo v Italijo po tako visokem snegu, da mnogi niso preživeli. V nadaljevanju se je Doris poročila v staro italijansko plemiško družino, iz katere izhajajo številni kardinali in celo papež Inocenc XII. Postala je mis Caprija in se pozneje uveljavila kot uspešna športnica. Rodila je sina Federica, ki je poslovno izredno uspešen, saj je lastnik največjih fotografskih studiev v New Yorku in še vrste drugih podjetij. Živi na posestvu, ki ga je odkupil od igralca Michaela Douglasa.

Federico Pignatelli della Leonessa (Foto: posnetek zaslona)

Družina Mayerjevih nadaljuje boj za popravo krivic v Sloveniji
Kljub hudemu bremenu zgodovine se Mayerjevi počutijo tesno povezane s Slovenijo. Hišo na Tromostovju so dobili nazaj, a njihov boj za popravo krivic in proti korupciji v Sloveniji še vedno traja. Omenjeno pričevanje je torej predvsem pomemben zgodovinski spomin in opomin, kako je režim Josipa Broza Tita uničil najuspešnejše meščanske podjetniške družine, kar je imelo katastrofalne posledice za razvoj slovenske družbe, ki segajo tudi v današnji čas.

Celotno pričevanje princese Doris Mayer von Samassa si lahko ogledate TUKAJ.

Rajko Golob

 • SIMON ROZIC

  Takšnih krutih resnic o komunističnem nasilju je veliko, vendar se jih “moderni” zgodovinarji
  kot naprimer Pirjevec in njemu podobni izogibajo v velikem loku, kot kuge! Zakaj? Njihove
  teze in doktorati bi padali kot gnile hruške z dreves in kot “akademiki” bi bili za vedno osramočeni.
  Zgodovina, tista prava, se piše in prihaja na dan skozi vrata resnice, ki se pred njo ne dajo zapreti!
  Dosedanje opisano in zlagano revolucionarno herojstvo bi izgubilo vso svojo vrednost in pisci svoje
  “umetno” pridobljeno dostojanstvo!

 • Grega

  Odlična oddaja.

 • Jan Kovalski

  Tole spodaj spada sem kot “ata na mamo”:

  Tjaša Andree, mati od bivšega predsednika piratske stranke, se je v zvezi z omenjeno princeso “proslavila” tako zelo, da tega celo v režimskem Delu niso spregledali:

  https://www.delo.si/novice/slovenija/italijanska-princesa-stiska-v-kot-slovensko-odvetnico-56166.html

  Očeta ji ubijejo slovenski komunisti, njihovi nasledniki pa goljufajo in kradejo njo.

  “… je nekdanji novinarki Dela Anuški Delić povedal Pignatelli. Izrazil je prepričanje, da je odvetnica prekoračila pooblastila, da bi »pridobila premoženje zase in za svojega sina za majhen denar«.”

 • Anton

  Men oddaje ne predvaja. So morda krivi udbovski hekerji?

  • Jan Kovalski

   Moraš imeti prijavo na spletno stran.

 • Miha Skumarc

  Ni kaj, komunisti – revolucionarji so bili navadni kriminalci in zločinci

  • Miha Skumarc

   Mačkov in Kardeljev nečak se je usral v hlače in pobrisal kot 1991.

   • Miro

    a Jajota misliš ko je bil v kleteh….

    • maksimalno

     Smrdi smrdi smrdi, zapri ust. in uporabi WC net

 • Miro

  hahaha Nora TV je spet v akciji…. leta 1800 – 1970 so njena najljubša

  • ZatonMesecnikov

   Praviš, da je tista verzija iz dražgoš pravilna mirko….

   • Marko Snoj

    V Dražgošah so nedolžne Slovence poklali nemški gospodarji domobranskih izdajalcev.To je edina verzija.

    • Schemva Miro

     In zakaj so jih poklali?

     • Marko Snoj

      Ker so bili naci domobranci klavci,klali so po celi Evropi.

     • Schemva Miro

      Kdo je pobil več ljudi,domobranci ali komunisti?

     • Marko Snoj

      Naci domobranci vsekakor,v krematorijih so hoteli iztrebiti Jude,Slovence,Poljake,Čehe.Proti njim so se borili skupaj kapitalisti in komunisti.Američani so komunistom sovjetom podarili 22.000 tankov,15.000 letal za boj proti naci domobranski klavski drhali.Vi ste bili največje zlo planeta.

     • Schemva Miro

      Prvič slišim za naci domobrance,tebi kar veliko manjka v glavi,pojdi malo brat zgodovino,tepec zabiti.

    • KAPIBARA

     Franc Kavčič je drugačnega mnenja..

    • ZatonMesecnikov

     Domobrancev še ni bilo takrat, Znojko. Nastali so šele čez 3 leta, kot odgovor na komunistično Revolucijo.

     praviš, da bi nemci morali pustiti komunistom takrat Sovjetsko Dražgoško republiko?

     • Marko Snoj

      Ja ja domobranček,nastali ste leta 1945,a v Franciji,Angliji,Nizozemski je bila tudi sovjetska republika da ste jih napadli.

     • ZatonMesecnikov

      moji so bili NOB Znojko, drugače me danes ne bi bilo. Pa so revidirali. “Izdajalci”, kot se reče v vašem žargonu.

      saj razumeš menda, da vsi niso mogli biti komunisti leta 1941?

     • maksimalno

      Domobran, je tisti ki brani dom. Če bi imel vsaj malo potenciala in klene pokončnosti bi to besedno zvezo uporablja s spoštljivostjo, ne pa samo opletal s puhlicami. Mir z zavednimi Slovenci.

    • maksimalno

     Tvoja, kaj pa resnica ki izhaja zaiz vzroka to? Poizkusi razmišljati in analizirati. Se ti ne ljubi ali nimaš potencijala?!Amen.

 • Anton

  za vse kozjejebce kot komunajzerje velja ena skupna točka, oboji so nebodigatreba drhal, za katero bi bilo za ves planet bolje, da jh sploh nebi bilo

  sarkazem press

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDE HORDA PRIMITIVCEV NA OBLAST

 • montyamp

  Astrološka psihologija svetuje :
  Na oblast in v politiko ne spuščajte zlobnih in pokvarjenih ljudi .
  Uganite v katerem znamenju so rojeni od patijske gverile nastavljeni retardi .
  Kućan Milan , Zoran Janković ,Gregor Golobič , Janez Zemljarić, Branko Masleša, Zvonko Fišer,Šketa Drago , Anton Rop , Matjaž Han , Franc Trček ,Svetlana Makarović , Al Capone, Drago Kos,Mao Zedong,Tit Turnšek , Andreja Katić , Kim Džong Un , Elena Ceaucescu , Hermann-Wilhelm Göring , Spomenka Hribar , Violeta Tomić , Violeta Bulc , Tjaša Andrée Prosenc , Igor Zorčič , Bizilj Ljerka , Iztok Podbregar , Svetlana Slapšak , …………. Kocjanćić , Miklavćić , Isajlović , so tudi že kandidati za preimenovanje v hijene .

 • sloven

  Komunizma ni vec pa se kar utrujate…
  Zlocini narodnih izdajalcev so stokrat hujsi.
  Ampak vojne je konec zmagali so dobri proti zlim.
  Zmagali so tisti ki so se odpovedali vsemu in bili gverilski boj v nemogocih razmerah, medtem ko so nemski hlapci lepo spali na toplem bili siti…

 • IZBIRA

  Imamo pa en kup partizanskih komandantov, ki pred WW2 niso imeli nič in so imeli uspešne kariere v JNA, UDBI, ZKS, bančništvu, na občinah, Beogradu… Npr, tovariš Franta. Še domače kure na hišnem dvorišču ni mogel zaklati pred WW2, vendar kaj se more, zaradi ljubezni do domovine :(

  • ZatonMesecnikov

   “vendar kaj se more, ker se ni strinjal z okupacijo….”

   Tudi norvežani se niso, pa se niso zato šli komunistične revolucije….

   • IZBIRA

    Moj komentar je sarkastičen opa. Bom malo bolj jasen:
    “vendar kaj se more, ker se ni strinjal z okupacijo”… se je privadil ubijanju in likvidacijam ljudi, kure pa ni mogel zaklati….Kot vsi ostali tovariši Vrednostna lestvica. Kure niso njihov razredni sovražnik, jim ne ogrožajo komunistične diktature in zakaj bi jo zaklal, ne.

 • KAPIBARA

  Ali je še njihova pravna pooblaščenka Prosen-ova, ki sam stanuje v tej palači..??
  S kom se ona druži, pa vam bode vse kuj bolj jasno..

 • soc

  Moj povsem resigniran komentar: tudi če Možine še vedno niso vrgli z Moša Pijadejeve, njegove oddaje dosežejo zgolj tiste, ki ne verjamemo v zlagano zgodovino KP Slovenije, pravljice o rdečih kavbojih na Divjem vzhodu, in nas zanimajo zgolj dejstva. Ostali ostajajo zaprti in verjemejo lažem iz šolskih knjig, ki niso bistveno drugačne kot leta 1970.

  • ZatonMesecnikov

   Tako je, Prestavili so jo v pozne nočne ure, ZZB potomci pa odmahnejo z roko, češ “laži”.

  • baubau

   Prav nič ni odvisno od kvazi zgodovinarjev ali pokvarjenih politikov.Kdor hoče resnico,jo bo iskal in tudi našel! Drugi pa so sami krivi,če raje izberejo laž.

   • soc

    V današnji demokraciji je glas razgledanega in osveščenega dobrega plačnika v proračun natanko toliko vreden kot glas zblojene ofce spranih możganov, ki visi na plečih dobrih staršev ali socialne države. Zato resignacija.

 • Ryuk

  Nauk zgodbe: če si vsaj malo podjetniški, kapitalist ali malomeščanski, je bolje, da nikakor ne podpiraš komunajzerjev.

 • Boco

  Kako zivi nova leva elita, si lahko preberete v sosednjem clanku o gospodicni Manci G. Renko.
  Predniki pokradli od predvojnih ljubljanskih mescanov jih pobili ali izgnali, potomci pa se grejo “burzuazijo”
  Progresivno, napredno, seveda levo elito.
  Fuj in fej

  • Wizeman

   To si taki, ki se za leve izdajajo, podtaknnenci. Kdor krade in ubija, je lahko samo desničar. Etiketa ne pove nič o vsebini….

 • Skrajno Desni

  Rdeča komunistična oblast je kradla in plenila skozi celo obdobje socializma in krade še danes ravno sedaj zbiramo dokumente kako preprečiti da bi ta oblast že okradeno še enkrat okradla, če se to zgodi ne vem kje iskati pravico.

 • Amerikanc

  Zaradi takratne zablode tudi sami ne morejo iz dreka; še po 70 letih.

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM,
  Bog daj nam vsem en res dober dan –
  moram popraviti – moj včerajšnji zapis.
  da ne ustvarjam – dodatne zmede – za ZMEDE v Slovenij – se zdi
  že takointako “skrbi” precej ljudi !

  ŠALA

  Torej !
  1. ZUNANJA VROČINA – JE DANES NEHALA RASTI – NAPOVEDUJE SE DEŽ
  – BOGU HVALA !
  2. KAKO JE Z RASTJO PODPORE – LMŠ VLADI
  PO “ANKETAH NINA-NANA” – POVEJTE DRUGI,
  JAZ SE S TAKO NERESNIMI ANKETAMI – NE OBREMENJUJEM, MOTI ME LE, DA JIH – NAM SLOVENCEM VSILJUJE – “PRIVILEGIRANA RTV SLO”

  3. TUDI EX KP, ZK AKTERJE, – NEDVOMNO RASTE – NJIH – “STRAH”

  A – NAJ JIH POTOLAŽIM: mene in meni podobni OK penzionistov
  se ex KP, ZK LJUDEM – NI TREBA NIČ BATI !
  MI
  BOMO
  ZAGOTOVO – MIRNO PUSTILI TE ZDAJ ŽE ZELO – SE ZDI – NEMIRNE,
  CELO “PRESTRAŠENE” EX KP, ZKJE,
  DA PO NARAVNI POTI
  ODIDEJO
  NA NJIH ZADNJI RANDI – Z MATILDO.

  KONEC ŠALE

  Jaz,
  ker mi je PRENIZKA penzija, ki so mi jo dodelili – oni ” ex KP, ZK ex oblastniki
  PAČ
  RAZVIJA SVOJE PODJETJE “SLOVENIANA”
  IN
  BOM SAM POSKRBEL – ZA SVOJ BOLJŠI – STANDARD.
  Na žalost smo v pokomunistični Sloveniji – podjetniki –
  – OBREMENJENI ZA VSAKO PLAČILO DELA
  S CCA 60% in več DAVKA, RAZNIH DAJATEV.od katerih “živi” – se zdi
  – POKOMUNISTIČNA BIROKRACIJA IN VERJETNO – ŠE KDO !
  Torej !
  JE POPOLNOMA
  – ODVEČ – “STRAH” !?
  X KP, ZKJEV
  – PRED NAMI ” – NORMALNIMI – POKOMUNISTIČNIMI P E N Z I O N I S T I !
  Bojijo
  naj se lastnih, od njih sproduciranih – “NERESNIC”,
  KI
  JIM – JIH – NIHČE VEČ – NE VERJAME !
  Meni se “žal naši” ex KP: ZK ljudje – zdijo – ŽE ZELO PODOBNI MALIM OTROKOM,
  KI
  SE BOJIJO – LASTNE SENCE ! Pri čemer
  za
  svoj “STRAH” – SEVEDA KRIVIJO- SONCE, ki povzroča – SENCE. Se zdi.
  Ah,
  alkohol – ni nič važen !
  Pomembna- je VODA !
  LAHKO SE ODPRAVITE NA ROMANJE – NA KORZIKO: in poiščete
  “BEATO FUNTANELLO”= POSVEČENO FONTANO,
  iz katere teče – res sveža
  od sonca- nesparjena – RES OSVEŽUJOČA – ŽIVA VODA. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  TA VODNJAK , FONTANA – NA KORZIKI – RES OBSTAJA
  KOT
  OZ. TAKO – RES – KOT JE “ACQAVIVA”
  RES
  PRAVI PRIIMEK, – odlične pevke – Battiste ACQUAVIVE,.

  “BEATA FUNTANELLA” – Z ŽIVO VODO.

  https://www.youtube.com/watch?v=1uWMFLngAZ4

  • Anton Zgaga

   Kakšnre stvari ti tukaj objaviš. Nimajo repa ib glave. Ali je to na tem forumu samo slučajno?

 • Anton Zgaga

  Sem bral in našel čudno navedbpo. Mayer je sodelovsl z OF. Emmerich mayer je bil veletrgovec, ki je poistavil leta 1938 ob Ljubljanici čudovito in modreno stavbo. V pritljičju je bila veleblaghgovnica J.C. Mayer. Ko je Musolini zasedel Ljubkljano je Mayer zraven glavnegaa napisa dal napisati tudi Tessuti Grandi Magazzini. V veleblagovnici so rade kupovale družćine domobrancev, ker so Nemci domobrancem dajali plačo. Kako je Mayer sodeloval z OF, je čudno. Po osvobnoditvi so ga zaprli v taboriščle Šterntakl in potem se o njem ni več vedelo nič. Je izginil.

  • Waltter

   No vidis se tebi je uspelo odkriti le delno prirejeno resnico. Ta del da so v njegovi hisi dobivali domobranci placo je enako lovska kakor ta da so ga zaprli pol pa je naenkrat izginil?

   • Anton Zgaga

    Kje pa so dame zapravljale denar od svojih možev, za ekstra kvalitetna oblčila, ako ne v popularni veleblagovnici sredi mesta? Ljubljana je bila obdanma z žico in zato niso po nakupih takrat potovale v Trst. Emerik Mayer ni edini, ki je v lagerju Šterntalu izginil. Ako veš, kje je danes bivši bogataš pokopan, mi prosim to napiši tukaj.

 • Janez Kepic-Kern

  RAZGLAS !

  ŠALA

  OZNANILO – “IZGUBIL SE JE”
  O
  POGREŠANEM BITJU – S TEGA OK E-PORTALA NOVE24TV !

  OZNANJAMO

  VSEM BEROČIM IN PIŠOČIM – NA TA PORTAL,
  DA
  SE JE NEZNANO KAM – VERJETNO – IZGINILO – “BITJE”,
  KI
  SLIŠI NA IME – F. TUNEK, tudi na – BIG verjetno FAT TONY ITD.na
  stotine vzdevkov uporablja.

  MOŽNOSTI – KJE NAJ BI SE TO BITJE – ZDAJ – NAHAJALO
  JE
  KAR PRECEJ:
  nekaj variant
  1. – MORDA JE ŠEL V R. AVSTRIJO, A V SMER – AVSTRALIJA,
  KER MISLI, DA AVSTRIJA – NE MORE BITI DALEČ – OD AVSTRALIJE,
  – morda so ga na poti do AVSTRALIJE
  2. – V PAPUI, NOVI GVINEJI – POPAPCALI TAMKAJŠNJI KANIBALI,
  3.
  MOŽNO JE DA BLODI KJE PO GOZDOVIH OKROG RIBNICE, KOČEVJA
  IN KRMI TAMKAJŠNJE MEDVEDE IN VOLKOVE,
  4.
  MOŽNO JE, DA SE JE TUDI SAM – SPREMENIL V HRANO MEDVEDOV
  IN VOLKOV IN DA ZDAJ LEŽI – NAPOL POJEDEN – KJE TAM
  5-
  NAJBOLJ VERJETNO PA SE ZDI TO, DA JE PRI KAKI – TUNKI!
  Tunka ni ženska, ampak prleški ČEBER MESA IN KLOBAS V ZASEKI, ŠPEHU !?
  Naj
  ostane kar pri – kaki TUNKI.
  Edina nevarnost, ki preži nanj ob TUNKI
  – JE TA, DA BO HITRO SAM POSTAL ENA – TUNKA POLNA – ŠPEHA.

  6. NAJBOLJ VERJETNO
  PA SE JE “POGREŠANO BITJE” , KI JE NAJBRŽ
  “OSEBEK”
  TEŽKO DOLOČLJIVEGA SPOLA – LE ŽE TISOČIČ
  spremenil identito in vzdevke.
  Ne more biti – daleč
  Kaj bi on brez – NOVE24TV ? Se zdi. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • Olga101

  Zakaj se ne obrnejo na sodišče za človekove pravice in ovadijo komunistični svinjak? V skorumpiranem udbomafijskem sodstvu bodo težko dosegli pravico!

  • Jožef Gal

   Koliko rimokatoliških ljudi bi bilo potrebno ovadit zaradi genocida po celem svetu.
   Kristus tega ni učil kapiš

 • Janez Kepic-Kern

  PUSTIMO – SPODNJEGA “ZGAGO”
  SAM SEBI
  JE GOTOVO – NAVEČJA – “ZGAGA”. Se zdi,
  ZAKAJ BI MORALI
  NONOSTOP
  POSLUŠATI “KRAKANJE” EX KP, ZK LJUDI, F. TUNKA ITD.
  Poslušajmo raje tole !

  NA SVETU
  – SO TUDI – LEPE STVARI !
  NPR
  KOT
  PRELEPA
  KORZIŠKA PESEM – O “BLAGOSLOVLJENI FONTAN”=”BEATA FUNTANELLA”
  Kamor je prišel – fant, da bi se napil – res osvežilne vode.
  Tam, pri fontani – je srečal – DEKLE,
  ki je bila – kot tista osvežilna – voda.
  IN – DEKLE JE POSTALA ŽENA FANTU – ZA VSE ŽIVLJENJE.
  PESEM,
  TO PRELEPO PESEM – POJEJO – NA POROKAH,
  OB OBLETNICAH – POROK. Res lepa pesem. L.R. JANEZ J. KERN KOMENDA
  P.S.
  “BEATA FUNTANELLA”?”BLAGOSLOVLJENA FONTANA – Z ŽIVO VODO”
  S KORZIKE