fbpx

Pričevanje, ki si ga morate ogledati: 92-letna princesa Doris Mayer o tem, kako so komunisti uničili njeno uspešno podjetniško družino, pri čemer so očeta zverinsko ubili, čeprav je bil pristaš delavstva in OF!

Princesa Doris Mayer von Samassa (Foto: posnetek zaslona)

Pričevanje 92-letne princese Doris Mayer von Samassa, rojene na Bledu in živeče v Spoletu v Italiji, je eno najbolj pretresljivih doslej. V njem namreč spregovori o nezaslišani tragediji, ki je po koncu 2. svetovne vojne prizadela njeno uspešno meščansko podjetniško družino. Iz njenega pričevanja izvemo, da so komunistične oblasti njihovo ljubljansko hišo ob “osvoboditvi” popolnoma izropale, očeta je odpeljala Ozna, mamo in hčere pa so kmalu strpali v zapor. Ženske članice družine so bile pozneje izgnane v Italijo, očeta pa so kljub temu, da je med vojno sodeloval z Osvobodilno fronto (OF), zverinsko ubili na Pohorju. V oddaji nastopa tudi sin Mayerjeve, Federico Pignatelli della Leonessa, ki je poslovno izredno uspešen, saj je lastnik največjih fotografskih studiev v New Yorku in še vrste drugih podjetij.

V najnovejši oddaji Pričevalci dr. Jožeta Možine svojo življenjsko zgodbo predstavi 92-letna princesa Doris Mayer von Samassa, ki živi v Spoletu v Italiji, pridruži pa se ji tudi sin Federico Pignatelli della Leonessa. Omenjeno pričevanje je eno najbolj presunljivih doslej, saj Mayerjeva spregovori o tem, kako so revolucionarne komunistične oblasti po koncu 2. svetovne vojne obračunale z njeno družino. Pri tem so jim izropale hišo, vse ženske izgnale v Italijo, očeta pa zverinsko ubile na Pohorju, pa čeprav je med vojno sodeloval z Osvobodilno fronto (OF).

Komunisti so družinsko hišo izropali, očeta pa zverinsko ubili, čeprav je bil med 2. svetovno vojno podpornik OF
Iz pričevanja Mayerjeve izvemo, da se je rodila leta 1926 na Bledu ter nato do maja 1945 skupaj s starši živela v družinski Mayerjevi palači, ki jo je oče Emerik Mayer zgradil konec tridesetih let prejšnjega stoletja ob Tromostovju v Ljubljani. Takoj po koncu 2. svetovne vojne pa se je za njeno družino začela prava agonija. Komunistične oblasti so namreč ob “osvoboditvi” njihovo družinsko hišo popolnoma izropale, očeta je odpeljala Ozna, mamo in hčere pa so kmalu strpali v zapor. Pri tem so za izpustitev očeta prosili številni njegovi delavci ter s podpisi jamčili, da je v času vojne pomagal njim in OF, a tudi to ni nič pomagalo. Čeprav mu niso dokazali nobene krivde, so ga odpeljali na Pohorje ter ga tam slekli in zverinsko ubili. To je drugim družinskim članom nekaj let pozneje sporočil njegov sojetnik, ki se mu je uspelo rešiti v Švico.

Emerik Mayer (Foto: posnetek zaslona)

V Italiji se je poročila v staro plemiško družino
Medtem ko je oče tragično končal, pa so Doris z mamo, sestro in skupino drugih ujetnikov na silvestrovo leta 1945 nagnali čez mejo v Italijo po tako visokem snegu, da mnogi niso preživeli. V nadaljevanju se je Doris poročila v staro italijansko plemiško družino, iz katere izhajajo številni kardinali in celo papež Inocenc XII. Postala je mis Caprija in se pozneje uveljavila kot uspešna športnica. Rodila je sina Federica, ki je poslovno izredno uspešen, saj je lastnik največjih fotografskih studiev v New Yorku in še vrste drugih podjetij. Živi na posestvu, ki ga je odkupil od igralca Michaela Douglasa.

Federico Pignatelli della Leonessa (Foto: posnetek zaslona)

Družina Mayerjevih nadaljuje boj za popravo krivic v Sloveniji
Kljub hudemu bremenu zgodovine se Mayerjevi počutijo tesno povezane s Slovenijo. Hišo na Tromostovju so dobili nazaj, a njihov boj za popravo krivic in proti korupciji v Sloveniji še vedno traja. Omenjeno pričevanje je torej predvsem pomemben zgodovinski spomin in opomin, kako je režim Josipa Broza Tita uničil najuspešnejše meščanske podjetniške družine, kar je imelo katastrofalne posledice za razvoj slovenske družbe, ki segajo tudi v današnji čas.

Celotno pričevanje princese Doris Mayer von Samassa si lahko ogledate TUKAJ.

Rajko Golob