Prihodnje leto se starostna meja za upokojitev poviša za štiri mesece

Starejši ljudje, upokojenci. Foto: STA (slika je simbolična)

Ženske se bodo lahko prihodnje leto starostno upokojile, ko bodo stare 59 let in štiri mesece, moški pa 59 let in osem mesecev. To za ženske brez dokupa let pomeni, da bodo morale imeti 39 let in osem mesecev pokojninske dobe, moški pa 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

Ženske se bodo lahko leta 2017 upokojile tudi, če bodo stare 63 let in šest mesecev ter imele najmanj 20 let pokojninske dobe. Prav tako se bodo lahko upokojile tiste, ki bodo stare 65 let in bodo imele najmanj 15 let zavarovalne dobe. Moški se bodo poleg že omenjenih pogojev lahko tako kot letos upokojili tudi s 65 leti starosti in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, so sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Vdova oziroma vdovec praviloma pridobi pravico do vdovske pokojnine ob dopolnjeni starosti 55 let in šest mesecev, kar je šest mesecev več kot v letošnjem letu.

Do starostne pokojnine tudi prej
Pravico do starostne pokojnine je mogoče v določenih primerih pridobiti tudi pri nižji starosti. Takšni primeri so vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred 18. letom, služenje obveznega vojaškega roka in skrb za otroke v prvem letu starosti. Prav tako v skupino primerov, pri katerih je mogoče pravico do starostne pokojnine dobiti tudi pri nižji starosti, sodijo beneficirana doba oziroma delo na delovnih mestih, kjer se je zavarovalna doba štela v povečanem trajanju, ter osebne okoliščine, ki so pogojene z zdravstvenim stanjem in zaradi katerih so bili zavarovanci do 31. decembra leta 2000 upravičeni do štetja zavarovalne dobe s povečanjem in nato do prištete dobe.

Podaljšuje se obdobje za izračun pokojninske osnove
V letu 2017 se bo podaljšalo obdobje, ki ga upoštevajo za izračun pokojninske osnove. V letošnjem letu so upoštevali osnove, iz katerih koli najugodnejših zaporednih 22 let zavarovanja od leta 1970, v letu 2017 pa bodo upoštevali 23 let. To obdobje se bo leta 2018 povečalo na 24 let, potem pa se ne bo več spreminjalo. Znesek starostne pokojnine je pogojen z višino pokojninske osnove in z dolžino dopolnjene pokojninske dobe. Višina odstotka za odmero starostne pokojnine se razlikuje glede na spol zavarovanca. Za 15 let zavarovalne dobe znaša za ženske 29 odstotkov pokojninske osnove, za moške pa 26 odstotkov. Za vsako nadaljnje leto pokojninske dobe ženski prištejejo 1,38 odstotka, moškemu pa 1,25 odstotka. Če ima daljša pokojninska doba manj od 12 mesecev, a vsaj šest mesecev, se odmerni odstotek za takšno pokojninsko dobo pri ženskah poveča za 0,69 odstotka, pri moških pa za 0,63 odstotka.

Predčasna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove, izračunane na enak način kot pri starostni pokojnini, in v enakem odstotku, kot bi se glede na dopolnjeno pokojninsko dobo odmerila starostna pokojnina. Tako odmerjena pokojnina se nato za vsak mesec manjkajoče starosti do dopolnitve starosti 63 let in šest mesecev pri ženskah oziroma do dopolnitve starosti 65 let pri moških zmanjša za 0,3 odstotka, vendar največ za 18 odstotkov. Zmanjšanje pokojnine je trajno. Pri predčasni pokojnini tudi ni mogoče zniževati zahtevane starosti.

Branka Jurhar

 • Lokomotivführer

  Ko se že piše o starostnikih okrog 65 leta, ne bi bilo odveč, če bi avtorica še spotoma zapisala, da se dohodninska olajšava za starejše od 65 let “še ni vrnila”. Glede na to, da so javnemu sektorju, pa revolucionarjem in oficirjem JLA oddpravili vse omejitve iz ZUJFa, bi lahko omogočili tudi to, z ZUJFom suspendirano starostno olajšavo, saj zadeva izključno upokojence.

 • Anton

  to višanje meje je norost, še bolj pa je norost, da se ohranja pokojninski princip Bismarca, princip solidarnost, ki je več kot dokazljivo pokazal po predhodnji podatkih, da vzročuje trend padanja življenskega statusa upokojenca z vsako generacijo.

 • Olga

  Stari nikoli do penzije, mladi nikoli do dela!

  • Anton

   pa še nekaj, tudi tisti, ki pa delajo, delajo po več kot 8 ur, 10 včasih tudi več. Z zakonom bi morali predpisati da se delovni čas zniša iz sedanjih 8 ur na 6 ur dnevno, tako bi bili delovci bolj efektivni, manj utrujeni, produktivnost bi bila logično večja, za tisto razliko ur pa bi lahko zaposlili nove delavce iz kraja kjer se končajo sanje. Ampak ne, očitno bogatunom, predstavnikom kapitala tako stanje zadošča, ker so preračunali da bi slednje vplivalo na njih “plitek ” žep. Držva ups mislim stem marjonektke v hramu demokarcije” in” vazali mediji ap se itak ve da delajo z roko v roki s temi bogatuni. Da pri tem pač ne pozabimo na sindikate ki sos e dodobra izpridili(no pri ans pravih sindikatov nikoli ni bilo, saj so predstavniki sindikatov povečinoma iz vrst bivše udbe, partije). Toliko o tem, itak vem da je to res, in da imam prav kot vedno

   • janez.pokoncni

    Jebal vas socializem in od norih levičarskih idej skisani možgani. Zakaj pa ti ne postaneš “bogatun” in si postaviš firmo v kateri se sploh ne bo delalo???

    • Adolf Hitler

     nikoli ni nikogar jebal sozialisem skoz vas je jebal kapitalizem od pofukanih židov! PUNKT

    • Anton

     in kje si pri nas vidu socialiste, jaz nikoli, vsi tisti ki so se proglašali za socialiste in se še so v svojih dejanjih večji kapitalisti kot kapitalisti sami

     sarkazem press

     • janez.pokoncni

      Če bi komentar, ki si ga zapisal zgoraj , očistil slovničnih traparij, bi se pod njega podpisal vsak ortodoksni komunist. Kaj takega si ne bi drznil izdaviti niti Kardelj.

     • Anton

      janezek kaj te muči, ti bi anjbrž najraje da bi delal delavci po 10 ur/> za čimmanj dnarja najbolje da kar za minimalca, vsak ki pa se ne strinja stem pa je atkoj ortodoksni, ja ni kaj etika in morala, bi rekel Cmerar ups cerar

      sarkazem press

     • traktor

      Dej Tonči ne seri. Res, če ti je tako hudo si pa odpri firmo zaposli 10 brezposelnih z zavoda, pa jim daj fajn plačo za 6 ur dela. Vikend, jahta pa Mečka pade v 1 letu. Probaj, pa uživaj. Nihče od nas ti ne bo zavidal.

   • karlina

    Kar se tiče sindikatov, katastrofa, moz je zadnjič plačal članarino, ker od tega nima nič, oz. kreditira verjetno Delavsko hranilnico, za novo leto je dobil letos od njih kos smrdljivega mesa, itak se niti slučajno nihče ne potegne zate, če te vrzejo iz sluzbe, počitniških kapacitet ni več, ker so lastniki vse prodali, včasih smo bili v sindikatu tudi zaradi ozimnic itd. Skratka, tisti, ki plačuje članarino je podoben norcu.

    • Anton

     skratka govorim da poanta višanja starostne meje pravgotovo ni v interesu delavcev, in v tem pogledu sem raje največji “socialist” na tem planetu, kot kapitalsit.Pač je potrebno gledati na problematiko iz širšega konteksta, ne zgolj iz konteksta črno -belo oz iz konteksta a la fjakarsk konj.

  • karlina

   Točno Olga, najslabše se piše nam , ki smo rojeni od 1960 naprej. Še pred slabimi 10. leti so se kar na veliko upokojevali pred 50. letom, največ v starosti 55 let, ni čudno , da je vse več ljudi, ki dočakajo 100 let in tudi ni čudno, da so upokojenci tako zelo, zelo zdravi in veseli. Tisti, ki pa garamo, stari 50 let in več, smo ze čisto iztrošeni, v bolniško si ne upa nihče, ker takoj dobiš knjigo, če delaš v gospodarstvu in vse več je ljudi, ki umirajo po 50. letu, če ze ne prej, psiha in izgorelost delata svoje. Mislim, da bi morali tisti, ki smo rojeni po letu 60, delati največ 35 let, 40 let pa mladi itak ne bodo nikoli delali, kako le, če so stari 30 let in več nekateri, pa nimajo skoraj nič delovne dobe, ker se danes tako čudno zaposluje, sicer lahko mladi delajo preko študenta do 26. leta, skratka skregano z vsako zdravo pametjo. Ni tudi prav, da so priviligirane sluzbe, kjer delajo samo do 50. leta ali celo manj. V našem kraju so bivši rudarji, ki so se upokojili stari komaj 40 let, takoj po upokojitvi so začeli delati na črno ali preko kakšnih pogodb in pravijo, da kar pokajo od zdravja, med tem , ko mladi nimajo sluzb. Vlada bi morala uzakoniti, da tisti, ki imajo pokojnino, niti slučajno ne bi smeli delati, pač pa tistim, ki imajo majhno plačevati razliko do zajamčene . Škoda besed, res, kakšna drzava , kjer ni repa , ne glave.

 • Osti jarej

  …s fabrke v jarek….ko vas yebe,politiki?!!?

 • PIA PlA

  He, he, mladina bo brezposelna, stari na bolniški, javna uprava v oblakih, kdo bo pa delal?

  • valentin

   Ko slovenski upokojenec s 40. leti dela pove nemškemu, da ima 500 eur pokojnine, ga ta začudeno vpraša : “A je to na teden.”

 • čopkovseved

  Delaš 15 let, dopolniš 65 let, si brez premoženja pa ti pripada še varstveni dodatek in tvoja pokojnina znaša 468 eur, v posmeh vsemu delavnemu ljudstvu, s 40 leti delovne dobe!!! Sramota, danes so cenjeni samo še lenuhi.

  • valentin

   Velika sramota, še fašizem je bolje poskrbel za svoje pripadnike. In le zakaj
   so potem osovraženi rdeča zvezda, komunizem, partija ?

  • KAPIBARA

   Žalostno.. toda resnično.. pa še ta velik regres si pozabu..

 • valentin

  Saj to je prava vladna strategija, tako delaš do svojega konca, vzdržuješ sebe in družino, plačuješ davke požrešni državi, preden prideš na vrsto za penzijo pa izdihneš.
  Aja, še nekaj prihrankov moraš zapustiti za sabo, da te svojci po smrti ne preklinjajo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!