fbpx

Primer Božič pred britanskim parlamentom: Slovenija krši svobodo tiska

Alenka Bratušek in Jani Božič. Foto: STA/Facebook

Primer Janija Božiča, ki je bil zaradi fotografiranja SMS-sporočila Alenke Bratušek obsojen na 5-mesečno pogojno kazen, bo danes predstavljen pred zgornjim domom britanskega parlamenta. Zaradi obsodbe Božiča se je Slovenija znašla med državami, ki kršijo človekove pravice, zlasti svobode tiska.

Primer bo na povabilo članov parlamenta predstavil Jani Božič sam, nam je sporočil Tino Mamić iz Združenja novinarjev in publicistov. Ministrstvo za pravosodje pri nedavnem spreminjanju kazenskega zakonika ni sprejelo predloga Združenja novinarjev in publicistov, da kazenski pregon zaradi fotografiranja zasebnih sporočil javnih oseb ne bi bil več mogoč, zato se je Slovenija znašla med državami, ki kršijo človekove pravice, zlasti svobodo tiska.

Zaradi kazenskega pregona Božič ni mogel več delati v Sloveniji in se je preselil v London, kjer dela kot fotograf Ian Bozic. Primer se je znašel pred britanskim zgornjim domom, ker je član lordske zbornice lord Black of Brentwood britansko vlado spraševal, kako bo pri slovenski vladi ukrepala zoper Božičev primer.

Jani Božič pred britanskim parlamentom (foto: Facebook).

Jani Božič pred britanskim parlamentom (foto: Facebook).

Odgovorila mu je baronica Anelay of St. Johns, ki je kot namestnica zunanjega ministra zadolžena za človekove pravice: “Zavedamo se primera slovenskega fotoreporterja Janija Božiča, ki je bil marca 2015 na slovenskem sodišču pogojno obsojen na pet mesecev zapora zaradi kršitve tajnosti občil takratne predsednice vlade Alenke Bratušek. V vseh primerih pričakujemo, da bo slovenska vlada spoštovala svoje mednarodne obveznosti iz konvencije o človekovih pravicah,” je še sporočil Mamić iz ZNP.

Kraljič čestital Bratuškovi 20 minut pred uradno izvolitvijo
Okrajno sodišče je Božiča najprej lani marca zaradi kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil obsodilo na pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Višje sodišče je temu pritrdilo in ga obsodilo na 5 mesecev pogojne kazni. Božič je Bratuškovo na dan njene izvolitve fotografiral, kako prebira SMS-sporočilo. Posnetek sporočila je nato objavil na portalu Podlupo.net in zapisal, da je Peter Kraljič, nekdanji direktor svetovalne hiše McKinsey, Bratuškovi poslal čestitko ob izvolitvi 20 minut prej, preden so bili znani rezultati izvolitve.

Anja Dangubič