fbpx

Primer Milko Novič: Še danes bo vložena ustavna pritožba zaradi njegovega pripora

Foto: Matic Štojs

Zagovorniki krivično in brez obremenilnih dokazov na 25 let zapora obsojenega Milka Noviča bodo še danes vložili ustavno pritožbo zaradi pripora. Novičev odvetnik Žiga Podobnik je povedal, da ni mogoče izluščiti resnih argumentov za ponovitveno dejavnost, kot jo je v obrazložitvi navedla sodnica Špela Koleta.

Zagovorniki Milka Noviča, ki ga je sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Špela Koleta brez obremenilnih dokazov obsodila na 25 let zapora zaradi umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika ter mu ob izreku sodbe odredila pripor, češ da obstaja ponovitvena nevarnost, čeprav je bil pred tem konec leta 2016 izpuščen iz pripora, bodo zaradi pripora še danes vložili ustavno pritožbo. Novičev odvetnik Žiga Podobnik je za STA povedal, da ni mogoče izluščiti resnih argumentov za ponovitveno dejavnost, kot jo je v obrazložitvi navedla Koleta, ki je ob izreku sodbe zatrjevala, da je Novič z dogodki na inštitutu še vedno zelo okupiran. Po njenih podatkih naj bi Novič že prvi dan po odpravi pripora lanskega decembra telefoniral na inštitut in vznemirjal zaposlene. Sicer pa  če imajo ljudje čisto vest, jih noben klic ne more tako vznemiriti, kot naj bi Novičev klic nekatere zaposlene na inštitutu. Upravičeno se torej lahko vprašamo, kdo zares stoji za umorom njihovega direktorja Janka Jamnika.

Sicer pa je tožilstvo Novičev pripor, v njem je preživel skoraj dve leti  od konca decembra 2014 do 6. decembra 2016  ves čas utemeljevalo, da obstaja ponovitvena nevarnost. Kljub temu se, ko je bil Novič izpuščen iz pripora in je na prostosti preživel tri mesece, ni zgodilo nič, kar je napovedovalo tožilstvo.

Pripor je decembra 2016 Noviču odpravila prav sodnica Koleta, in sicer po pričanju nemškega sodnega izvedenca Axla Mantheia. Ta je s svojimi trditvami zasejal dvom v trdnost balističnih dokazov zoper Noviča. Njegov odvetnik Podobnik pa sedaj pričakuje, da bodo o Noviču odločali prednostno. Ta je sicer po njegovih besedah zaradi krivice, ki se mu je zgodila, nadvse prizadet in vztraja pri trditvi, da ni ubil Jamnika.

M. S.