fbpx

Primer velenjskih dečkov odnesel direktorja CSD. Čigava glava bo naslednja?

Shod pred CSD Velenje (foto: STA).

Majali so se stolčki, padel je prvi. Zaradi nezakonitega ravnanja Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec je svoj odstop ponudil direktor CSD Jurij Šumečnik. Razlog: objektivna odgovornost. Njegoveg odstop pa je seveda sprejela kar ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki se bo z odstopom prav kmalu morala spopasti tudi sama, saj jo junija čaka interpelacija v državnem zboru. 

CSD Slovenj Gradec je matični center starih staršev iz Velenja, ki so jima na krut in brezobziren način vzeli vnuka. Potem ko je nezakonito ravnanje tako centra kot ministrice za delo ugotovilo upravno sodišče, je napravilnosti oziroma nezakonito ravnanje ugotovila tudi upravna inšpekcija.

Na to se je na novinarski konferenci odzvala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova in pojasnila, da je inšpekcija ugotovila, da slovenjgraški center za socialno delo ni pravočasno posredoval vloge v reševanje pristojnemu organu, to je ministrstvu za delo, je poročala STA.

Še vedno beži od odgovornosti
Zaradi tega je v tem postopku kršil pravice starih staršev dečkov iz Velenja, in sicer pravice do odločanja v zakonitem roku, je dejala ministrica v izjavi za medije. Ministrstvo je zapisnik upravne inšpekcije inšpektorata za javni sektor prejelo danes.

Kopač Mrakova je ob tem opozorila, da je ministrstvo 11. aprila odločilo o zahtevi vloge babice velenjskih dečkov. Na odločitev ministrstva, ki ni izdalo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti, se je odvetnik starih staršev pritožil in postopki tečejo na sodiščih.

Ob tem spomnimo samo, da je ministrica sicer pred časom podprla delo CSD in dejala, da nepravilnosti niso ugotovili. Te je ugotovilo tudi upravno sodišče, ki je, kot smo poročali, odločilo, da je bilo s tem, ko sta bila otroka “odvzeta” iz vrtca in nameščena v rejniško družino, poseženo v pravico babice do družinskega življenja. Ob tem pa je zavrnilo babičino zahtevo, da otroka vrnejo k njej. Tako CSD kot babičin zagovornik sta napovedala pritožbo na odločitev sodišča.

B. O.