fbpx

Primer velenjskih dečkov: Profesorice Fakultete za socialno delo prišle do zaupnih dokumentov?

Foto: Pixabay

Že med referendumsko kampanjo o spremembah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so se profesorice Fakultete za socialno delo jasno postavile na stran za spremembe družinske zakonodaje ter diskriminirale vse, ki so se zavzemali za ohranitev tradicionalne družine in pravice otrok. 

Tokrat pa je zgodba podobna. V primeru tako imenovanih velenjskih dečkov se zopet postavljajo na stran ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Profesorice so namreč prepričane, da je center za socialno delo ravnal prav, ko je dečka iz doma dedka in babice premestil v rejništvo.

Kako je profesorica prišla do dečkov?
V oddaji Preverjeno je profesorica socialnega dela Gabi Čačinovič Vogrinčič namreč dejala, da sta dečka sedaj zelo srečna, imata mir ter da je center za socialno delo sprejel pravilno odločitev. Socialni delavec in aktivist Franci Donko pa se ob tem sprašuje, kako je Čačinovič Vogrinčič prišla do te ugotovitve – kaj ji daje zakonsko podlago, da je lahko dokumente v zvezi s primerom sploh preverila ter zakaj je imela pravico videti dečka.

Spomnimo …
Še ne dolgo nazaj je ministrica Anja Kopač Mrak na eni in edini novinarski konferenci, kjer je govorila o primeru dečkov, na večino vprašanj odgovorila odločnim: “O tem ne smem govoriti, gre za zaupnost podatkov.” Na kak način in zakaj je do teh – bojda zaupnih dokumentov – prišla Gabi Čačinovič Vogrinčič, ni znano. Razen, če je svoje strokovne sklepe podala brez pregleda ustreznih dokazil.

Kot vemo, te pravice nista imela niti stara starša. Predlagali so jima, da lahko vnučka vidita zgolj v nadzorovanem okolju ob prisotnosti socialnih delavcev ter zgolj za eno uro. Ista vprašanja smo na profesorico naslovili tudi mi, na odgovore pa še čakamo.

Da ima socialno delo dve različni strokovni mnenji, smo lahko opazili že v primeru spreminjanja družinske zakonodaje. V odprtem pismu pa na drugo plat zgodbe ponovno opozarja Donko, ki se sprašuje: “Kaj se je zgodilo s stroko, da je pripravljena tako brezčutno trgati družinske vezi otrokom in poteptati načela etičnega ravnanja v socialnem varstvu?”

”Otroka spadata k dedku in babici”
”Vsaki študentki socialnega dela (študentov je namreč komaj za vzorec), ki pride na prakso na katerikoli CSD, bi moralo biti jasno, da sodi otrok v krog svoje družine. Tako je bilo od nekdaj,”
 je zapisal v odprtem pismu.

”Praksa  evropskega sodišča za človekove pravice namreč stare starše umešča v družino, za katero sta značilni domačnost in navezanost med njenimi člani. V primeru velenjskih dečkov so to ugotovile tudi socialne delavke, pa so otroka kljub temu iztrgale iz varnega in znanega okolja,” še pojasnjuje Donko, ki profesorice poziva, naj vnuka nemudoma vrnejo v njuno edino pravo družino – k babici in dedku.

M. G.