28 dni priprav in iskanja samega sebe

Foto: Nova24TV

Prišel je čas, ko se poslovimo od čudovitih jesenskih barv narave, dnevi postajajo vse bolj hladni, pusti in kratki. Bliža se december, mesec, v katerem se iz obdobja spomina na mrtve premaknemo v čas priprave na rojstvo Odrešenika. Poleg veselega decembra, mest, ovitih v soj barvitih lučk, okrašenih jelk in decembrskih radosti nam krščanstvo s sporočilom božiča prinaša luč, ki poleg družinskih srečanj in praznovanj mnogim prinaša upanje in mir.

Beseda advent izhaja iz latinske besede advenire, ki pomeni dospeti, pomeni tudi prihod pomembne osebe ali dogodka. Če pričakujemo obiskovalca ali priložnost, ki se približuje, se navadno na to želimo pripraviti. Advent je torej bolj čas priprav kot čas praznovanj.

Skozi adventni čas so naše misli in čustva hvaležnosti usmerjena v preteklost in v prihodnost. Vsi lahko najdemo dober razlog, da se z globoko hvaležnostjo spominjamo velikega adventa. Advent pa je tudi praznik sedanjosti in prihodnosti.

Leta nazaj je bil advent namenjen postenju, danes pa je to obdobje, ki traja 28 dni, namenjeno iskanju samega sebe in pripravam na božič. Advent se začne v nedeljo, ki je najbližja 30. novembru, dnevu sv. Andreja, ki je poznan po svoji nesebičnosti. Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji – na sveti večer. Tipičen simbol adventa je adventni venec s štirimi svečami. Na prvo adventno nedeljo se prižge ena sveča, drugo nedeljo dve sveči, na tretjo tri in na četrto vse štiri sveče.

Krog venčka simbolizira večnost
Spominja nas na Boga, njegovo neskončnost in milost, ki nima ne začetka ne konca. Zelenje simbolizira novo in večno življenje ter upanje, ki ga Jezusovo rojstvo prinaša v hladni svet. Govori o upanju: upanju v novo, upanju, da se prenovimo, in upanju v večno življenje.

Sveče simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva svojega sina. Štiri sveče predstavljajo obdobje čakanja v času štirih adventnih nedelj, ki simbolizirajo štiri stoletja čakanja med prerokom Malahijem in rojstvom Jezusa Kristusa.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Preteklo nedeljo smo obiskali festival adventnih vencev, katere je razstavljala Helena Rozman, ki je na tem področju prava umetnica. Priprave za to se z nabiranjem naravnih materialov in sestavljanjem idej začnejo že poleti. “Za svoje vence uporabljam predvsem naravne materiale, priprave pa trajajo več kot 4 mesece,” je dodala Helena, ki v svoji prodajalni Pr’ Krnc v Kranju že osmo leto organizira festival adventnih venčkov. “Predvsem je glavni namen festivala druženje ob kuhanem vinu, čaju in domačih dobrotah. Želela sem najti način, kako združiti čim več ljudi, ki iščejo adventne vence ali ideje, da bi le-te sami izdelali, predvsem pa gre za veselje ob prihajajočem adventnem času. Tako se je rodila ideja festivala adventnih vencev,” je za Novo24TV povedala Helena.

T. O.

 • Peter

  Pa ne bi mi Božič raje kar ukinili, da ne bomo žalili čustev naših gostov?
  Levičarji bodo takoj za to.

  • dai

   ne kar imejte božič :) itak je poganski praznik hehe

   • pajot

    pizdek nesramni.

 • domovina mili dom

  Če bi bilo toliko vernikov in kristjanov kot bo adventnih venčkov, se ni bati islamizacije Slovenije. Kučanova- Hanzi TV pa bi postala Vatikanska TV.

  • dai

   no muslimani so verniki in tudi kristjani so. mogoče bi moral/s izbrati drugačne besede?

 • MEFISTO

  “Ste že postavili jelko in skuhali božično večerjo?”

  Slovenci nismo nikoli govorili, da za Božič krasimo jelko, marveč smo vselej krasili božično drevo, božično drevesce ali zgolj samo smrečico.

  Jelko so uvedli rdečkarji, da bi konkurirala božičnemu drevescu in ga izpodrinila.

  Ni jim uspelo,četudi je samo božično drevesce.

 • Sloven”c

  …še malo pa nas ne bo !…islam bo zmagal z trebuhi njihovih žena !

 • miha57

  Mimogrede-na današnji dan je bil rojen velik slovenski pesnik- FRANCE BALANTIČ !!!

 • Antikrist

  Komaj čakam na božič, da mi ne bo treba v službo, ker imam okrog hiše polno dela. Spet se bodo verni sosedje zgražali, ker bom na “praznik” štemal staro škarpo.

  • epson mlacni

   Zato pa danes praznuješ 2.zasedanje avnoja. Vsak praznuje tisto, kar mu je drago. Božič je čas, ko se tisti, ki imamo družine posvečamo njim, jugofilski zblojeni bebci pač delate vse, da bi motili mir in srečo tistih, ki smo tega deležni.

   • dai

    svet se ne vrti okoli tebe. žal :(

    • epson mlacni

     … in do spomladi nas loči vsaj še cela zima.

     Kaj je pesnik filozof želel izdahniti, ostaja zavito v gosto meglo.

 • dai

  jezus ni bil rojen 25.12. datum so kristjani ukradli poganom, da bi lažje pokristjanili folk. in zdaj se vi pritožujete nad islamizacijo haha. kera ironija.

  • pajot

   sodeč po tvojem pisanju,ugotavljam,da bi ti rad,da se islamizira kompletna Slovenija. Bravo,kretenko.

   • dai

    lol, no no, rekel sem en persen ne cele škatle. blede se ti malo :) kje sem pa to rekel? pač ironično je vse to. jaz sem proti vsem religijam, trenutno je pač najbolj nevaren islam.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!