fbpx

Profesorji ljubljanske fakultete izkoriščajo študente za osebne in poslovne interese?!

Foto: STA

Kako minister za izobraževanje komentira domnevno izkoriščanje študentov arhitekture s strani njihovih profesorjev za osebne in poslovne interese?

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z domnevnim izkoriščanjem študentov s strani profesorjev na eni izmed ljubljanskih fakultet. Lisec je izpostavil, da so mediji poročali o domnevnem izkoriščanju bodočih diplomantov ljubljanske fakultete za arhitekturo s strani nekaterih profesorjev za osebni karierni in poslovni interes. Študenti v anonimnem pismu rektorju ljubljanske univerze opisujejo domnevno izkoriščanje, ki ga pogosto vodijo kar profesorji s fakultete, in poudarjajo, da so v to prisiljeni, saj drugače ne morejo dobiti potrebnih referenc in delovnih izkušenj. “Smo skupina zaskrbljenih študentov in ogorčenih študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani in želimo opozoriti na hude anomalije, ki se dogajajo na naši fakulteti in h katerim dejavno prispevajo prenekateri profesorji naše fakultete,” rektorju ljubljanske univerze v anonimnem pismu sporoča skupina študentov arhitekture.

Projektantska podjetja po njihovih besedah od bodočih arhitektov pričakujejo veliko praktičnih in delovnih izkušenj. Veliko študentov zato že po prvem letniku začne delati v omenjenih podjetjih, saj se zavedajo, da brez izkušenj in referenc pozneje ne bodo dobili dela oziroma redne službe. “Pri vsej tej zgodbi dejavno sodelujejo tudi nekateri profesorji naše fakultete (na žalost številni), ki imajo svoje arhitekturne biroje, v njih pa ‘zaposlujejo’ študente. Nemalokrat gre pri vsem tem tudi za delo na črno,” še pišejo študenti.

Poslanec SDS Tomaž Lisec

Kot še poudarjajo študentje, so v njihovi skupini številni posamezniki, ki so delali oziroma še delajo v arhitekturnih birojih profesorjev v eni od prekarnih oblik dela, velikokrat tudi na črno. Med profesorji, ki izkoriščajo in sooblikujejo omenjeni sistem, so po njihovih besedah tudi člani vodstva Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Lisca zato zanima, kako Pikalo komentira te domnevne zlorabe študentov in anomalije, ki naj bi se dogajale na Fakulteti za arhitekturo, ter kako bo ukrepal, če se bo izkazalo, da so zlorabe s strani profesorjev utemeljene.

J. G.