fbpx

Programski direktor Nova24TV Boris Tomašič: “Pritiski nas ne prestrašijo, ampak motivirajo, da delamo še več in še bolje”

Boris Tomašič (Foto: Demokracija)

Nova24TV bo v začetku marca zaznamovala tri leta delovanja. O prehojeni poti smo se pogovarjali z njenim programskim direktorjem Borisom Tomašičem, ki je med drugim komentiral aktualne politične dogodke v naši državi. “Našo televizijo gleda kompleten spekter, do skrajnih levičarjev. To je pokazal tudi incident v Dražgošah, ko so nas verbalno napadli, kar pomeni, da gledajo naš program,” je poudaril.

Leta 1967 rojeni Boris Tomašič izhaja iz Brestanice blizu Krškega. Po končani srednji elektrotehnični šoli v Krškem je sprva študiral na fakulteti za elektrotehniko, nato pa je študij nadaljeval na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju in tam diplomiral. Izpopolnjeval se je tudi na celjski fakulteti za komercialne in poslovne vede. V svoji karieri je bil vpet med politiko in gospodarstvo. Med drugim je bil direktor urada za mladino, sekretar poslanske skupine SDS in direktor občinske uprave, nato pa se je posvetil trženju. Kot prokurist in direktor je deloval v podjetju Slovenijales Trgovina. Aktiven je bil tudi v športu, denimo v Rokometnem klubu Škofja Loka in kot član arbitražne komisije pri Rokometni zvezi Slovenije. Tudi kultura mu ni tuja, kot ljubiteljski igralec je sodeloval v dramskih igrah. Izkušnje v medijih si je pridobival kot direktor Radia Gorenc, deloval pa je tudi kot neodvisni televizijski producent. Programski direktor Nova24TV je od njene ustanovitve, na televiziji med drugim vodi najbolj gledano oddajo Kdo vam laže, v oddajah pa sodeluje tudi kot politični analitik. Deluje tudi v Gospodarskem forumu SDS, občasno pa piše kolumne za Demokracijo.

Nova24TV počasi vstopa v četrto leto delovanja. Kako ocenjujete prehojeno pot?
Drži. Prvega maja bo minilo tri leta, odkar smo začeli oddajati. Od težavnega začetka, ko smo imeli veliko tehničnih težav, do danes, ko lahko rečemo, da smo postali zelo vplivni. V slovenski medijski prostor smo prinesli pomembno spremembo. Zaradi nas ne ostane nič več skrito, saj smo razbili medijski monopol levice.

Kakšna je gledanost po skoraj treh letih?
Nedvomno, kar kaže tudi odziv javnosti na strani levice, je naš vpliv vse večji, tudi številke govorijo temu v prid. Za specifični informativni program dosegamo zelo visok delež gledalcev. Ne bi sicer rad govoril o številkah, vendar je bistveno, da imamo več gledalcev kot denimo tretji program nacionalne televizije, ki je po žanru primerljiv z našim programom. Program poskušamo pokrivati z rednimi novicami, pogovornimi oddajami, s Temo dneva in podobno. Poskušamo izkoristiti ta prazni prostor, da lahko ljudi informiramo tudi na drugačen način.

Spomnim se programa Info TV, ki pa je nato nehal delovati. Program vendarle mora imeti neko dodano vrednost, da upraviči svoj obstoj.
Ključna dodana vrednost našega programa je, da govorimo o tistih stvareh, o katerih denimo TV Slovenija in POP TV ne govorita. Nekaterih tem sploh ne pokrivata, pri drugih pa mi poročamo na drugačen način, predstavimo drug pogled. In ko se pogovarjam z ljudmi, lahko ugotovim, da našega programa ne gledajo izključno volivci SDS. Naši gledalci so različnih svetovnonazorskih prepričanj in predvsem tisti, ki želijo biti celovito informirani.

Torej imate gledalce tudi med pripadniki nasprotne politične opcije?
Našo televizijo gleda kompleten spekter, do skrajnih levičarjev. To je pokazal tudi incident v Dražgošah, ko so nas verbalno napadli, kar pomeni, da gledajo naš program. Odzivi prihajajo iz vseh političnih opcij.

Kaj pa dostopnost programa? Samoumevno je, da oddajate prek interneta. Pa kabelska omrežja?
Program je dostopen praktično povsod. Pokrivajo nas vsi kabelski operaterji, pri nekaterih imamo boljšo pozicijo, drugje nekoliko slabšo. Zagotovljen imamo tudi dostop prek antene, tako da nas lahko spremljajo tudi tisti, ki niso priključeni na kabelske operaterje. Smo torej prosto dostopen program, poleg nacionalne televizije seveda. V živo nas lahko torej spremljate prek antene, kabelskega sistema, interneta in tudi prek posebne aplikacije, ki jo naložite na mobilni telefon.

Kaj pa verzija HD, oddajanje s kvalitetnejšo sliko z večjo ločljivostjo?
Vsi kabelski operaterji naš program oddajajo prek različice HD, medtem ko antena zagotavlja le osnovno kakovost oddajanja.

Kakšne novosti napovedujete glede na to, da vstopate v četrto leto delovanja?
V tem obsegu, ki ga imamo sedaj, s prostori, tehniko in kadri torej, smo dosegli maksimum. Naredili smo bistveno več, kot je realno mogoče. Maksimalno izkoriščamo svoje potenciale. Zato smo že začeli z oddajanjem drugega programa. V kratkem ga bomo tudi javno predstavili. Za zdaj je na internetu, na omrežjih T2 in Telemach, v kratkem predvidevamo vklop tudi na Telekomu in A1. Za drugi program smo se odločili, ker ne moremo dnevno pokriti vseh vsebin, ki bi jih želeli.

Če je Nova24TV v osnovi informativni program, v čem se bosta nova kanala programsko razlikovala?
Sedanji prvi program Nova24TV se bo v prihodnje še bolj osredotočil na novice, torej bo to klasičen novičarski program. Seveda bomo obdržali vse analitične oddaje, v katerih bomo komentirali dogodke dneva, denimo večerne oddaje in Temo dneva. Drugi program pa bo imel nekaj več poudarka na dogajanju v državnem zboru, predvajali bomo različne okrogle mize, saj je v Sloveniji veliko kvalitetnih okroglih miz, ki se jih udeležujejo odlični sogovorci. Bo tudi nekaj novic, vendar bistveno manj kot na prvem programu.

Kaj pa stvari, ki jih je treba izboljšati?
Najprej bi se radi preselili v večje prostore. Za zdaj delamo v prostorih, ki imajo en sam studio, kar pomeni, da je težko zagotoviti kakovost programa. Upam, da bomo tudi na tem področju uspešni. Druga stvar je kadrovski potencial. Sicer imamo že zdaj mlado ekipo, z več ljudmi pa bomo lahko delali več programa in tudi boljši bo. Pred kratkim smo šli v akcijo in vabimo mlade, da se nam pridružijo, se vključijo v ustvarjalno okolje, kjer se bodo lahko veliko naučili. Na ta način bomo seveda lahko naredili bistveno več, naredili več novic, bili bolj ažurni in tako dalje.

Načrtujete torej selitev?
Iščemo prostore in rešujemo ta problem. Že v tej fazi delamo v premajhnih prostorih, saj imamo dve večerni oddaji, večerne novice, vsako uro imamo novice, to pa pomeni, da potrebujemo več studiev. Upam, da bomo v tem letu tudi ta problem rešili.

Kaj pa dopisniki na terenu?
To je tudi eden od projektov letošnjega leta. Vzpostavljamo mrežo sodelavcev iz celotne Slovenije, da bomo bistveno bolje pokrivali tudi dogajanje na lokalni ravni.

Lahko predstavite tudi programsko shemo?
Osnova so novice. Od 11. do 19. ure imamo vsako polno uro kratka poročila, tem sledi blok domačih in tujih novic. Ob 19.30 so večerna poročila, v katerih povzamemo dogajanje celotnega dneva, ob 20.10 so na sporedu večerne oddaje: Dialog, Drugorazredni, Kdo vam laže?, Polemika, Objektiv, Beremo in Iz oči v oči. Od ponedeljka do četrtka je ob 21. uri Tema dneva, v petek pa pregled dogajanja v državnem zboru.

Potem je tu še spletna stran, ki nadgrajuje televizijski program.
Spletna stran in televizija se v teh časih zelo povezujeta. Naša spletna stran nova24tv.si je ena najbolj obiskanih novičarskih spletnih strani, po branosti smo v samem vrhu. To pa zato, ker bralkam in bralcem ponujamo teme, ki jih drugje ne morejo dobiti. Denimo migranti, nekontrolirane migracije in podobno. Zaradi tega nas tudi napadajo, ker govorimo odkrito o teh problemih in razkrivamo, da se ilegalne migracije podpirajo zaradi neke politične agende. Opozarjamo tudi na mnoge stvari, ki se dogajajo v vladi, prav v tem času imamo vlado, ki je vedno “najboljša”, tudi ko nič ne dela. Zato smo ta čas poleg tednika Demokracija eden najbolj kritičnih medijev, ki spremlja delo in nedelo te vlade.

No, prav to sem želel vprašati. Nedavno smo lahko v režimskih medijih brali, kako je premier Marjan Šarec najbolj priljubljen politik, njegova stranka pa je najbolj priljubljena med vsemi strankami. Kako to komentirate?
Vzorec anketirancev se verjetno koncentrira na Ljubljano, da so dobili tak rezultat. Res pa je, da je tudi naša anketa, ki smo jo izvedli na Nova24TV, zaznala rast priljubljenosti Marjana Šarca. Treba pa je povedati, da se razmerja ne spreminjajo bistveno. Pač pa LMŠ pridobiva na račun svojih koalicijskih partnerjev, razmerje do SDS pa se ne spreminja. Je pa tako: vlada, ki deli bonbončke, bo seveda priljubljena. Recimo dvig minimalne plače, ki se je izkazal za neumnost, ampak ljudje mislijo, da so s tem veliko pridobili. Da ne omenjam dviga plač javnim uslužbencem. Ključno vprašanje pa je, in s tem se bomo tudi v kratkem soočali, spopad z gospodarsko krizo, za katero nas režimski analitiki prepričujejo, da je ni. V številnih močnih svetovnih gospodarstvih namreč prihaja do upada, tudi na Kitajskem. In to se že pozna tudi drugje. Kdor misli, da se bo Slovenija temu izognila, se seveda moti. Ampak ko bo kriza prišla in bo treba sprejemati nepriljubljene ukrepe, se bo pokazala realna vrednost te vlade. Bojim se, da bo rezultat podoben kot pri Pahorjevi vladi, zaradi neukrepanja ali napačnega ukrepanja vlade bo kriza le še večja.

Ker je Nova24TV zelo neprijeten nevtralizator režimske propagande, doživljate tudi pritiske represije: tožbe, vabila na policijsko postajo, na sodišča itd. Povrh vsega pa vlada pripravlja tudi zakonodajo, ki bo pod pretvezo pregona sovražnega govora onemogočila opozicijske medije. Se moramo tega bati?
Pritiskov, takih in drugačnih, smo vajeni. Po mojih izkušnjah policija deluje korektno, vendar tožilstvo vztraja pri pregonih. Potem so tu še pritiski na oglaševalce. Vse to je znak, da delamo dobro. Če bi bil naš vpliv res minoren in nepomemben, bi nas pustili pri miru. Ker pa smo postali vplivni, nas preganjajo in stopnjujejo pritisk. Kar pa zadeva medijsko zakonodajo, smo nedavno v studiu gostili tudi ministra za kulturo Dejana Prešička, ki pa ni znal argumentirati teh novosti. Svoj odgovor je zreduciral in se branil z osebnimi diskvalifikacijami. Je pa, zanimivo, zagotovil, da dokler bo on minister, ne bo takšne zakonodaje, s katero bi lahko zlorabljali in omejevali medijsko svobodo. Če se bo tega držal, verjetno ne bo dolgo minister, saj je pritisk radikalne levice, kamor spada ne samo Levica, ampak tudi SD in tudi precej “sredinskih” poslancev, prevelik. A tudi če bo takšna zakonodaja sprejeta, zagotovo ne bo zdržala presoje na ustavnem sodišču, še manj pa na evropskih institucijah.

Razumel sem, da boste vztrajali pri svobodi govora in pri nevtralizaciji t. i. fake news, ki prihajajo iz režimskih medijev?
Zagotovo. To, kar se dogaja, nas niti malo ne prestraši, ampak nas motivira, da delamo še več. Vedno ko dobimo policijsko vabilo na informativni pogovor, ko se oglasi kakšen skrajni levičar, pa naj bo to Dejan Židan ali Tanja Fajon, je to znak, da delamo dobro.

Gašper Blažič, Demokracija

Komentarji so onemogočeni.