fbpx

Protesti v Ljubljani: Radikalna levičarka Anuška Delić bi rada preprečila shod na Kotnikovi

Vir: STA

Danes se bosta v Ljubljani odvijala dva shoda. Na eni strani se bodo zbrali pro-režimski privrženci na čelu z Anuško Delić, novinarko Dela, ki so samooklicani “antinacisti” in želijo migrante na Kotnikovi toplo pozdraviti. Na drugi strani pa se bodo zbrali borci za varnost, ki nasprotujejo nastanitvi migrantov na trenutni lokaciji na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Ta shod, ki ni po volji Delićeve, je novinarka s precej fašistično potezo hotela tudi preprečiti. 

Anuška Delić je širši javnosti znana po tem, da se mora na sodišču zagovarjati zaradi javne objave tajnih podatkov SOVE. Na družabnem omrežju je protestnike, ki so proti nastanitvi zavrnjenih migrantov, ravnodušno in sovražno označila na neonaciste, policijo pa hotela zvito opozoriti, da protest tistih, ki njej niso po godu, naj ne bi bil prijavljen.

A kot se je izkazalo, je Delićeva postopala s figo v žepu. Glej ga zlomka – tudi tisti, ki bodo migrantom s čajem in piškotki izrekli dobrodošlico v centru Ljubljane, po podatkih policije svojega shoda niso prijavili .

“Sobotna shoda,  ki  ju  omenjate,  do  tega  trenutka  nista  prijavljena. Policijska uprava Ljubljana bo tako svoje aktivnosti prilagajala glede na trenutne varnostne ocene dogodkov oziroma poteke shodov, v kolikor bo do njih prišlo,” so nam sporočili iz PU Ljubljana.

Policiste smo tudi povprašali, katere varnostne ukrepe načrtujejo, glede na to, da bosta oba shoda potekala hkrati, a nam zaradi operativno taktičnih razlogov niso hoteli dogovoriti.

Oba protesta bomo s prenosom v živo spremljali tudi na našem portalu.

Danes v Ljubljani kar dva shoda
Shod dobrodošlice organizira samoimenovana Protirasistična fronta brez meja, shod pa so poimenovali kar Begunci, dobrodošli. Kot je razbrati z družbenega omrežja Facebook, organizatorji morebitne protestnike pozivajo, naj s seboj ob 14. uri prinesejo čaj in piškote, s katerimi nameravajo pozdraviti prišleke iz Nemčije.

Uro po začetku levičarskega shoda (torej ob 15:00) je napovedan shod, ki so ga organizatorji imenovali Ljubljana je PROTI migrantskemu centru, ki se bo začel na Trgu republike pred parlamentom, nato pa se bo tudi ta preselil na Kotnikovo. Skupina, ki se zavzema za varnost državljanov, je na spletu sestavila obširen seznam zahtev. Med drugim zahtevajo zaprtje slovenskih meja, izgon prosilcev za azil, okrepitev Slovenske vojske in policije, pa tudi odstop vlade Mira Cerarja.

V zvezi z organizacijo protestov je prišlo tudi do problemov usklajevanja. Skupina, ki migrantskemu centru v Ljubljani nasprotuje, je namreč prva napovedala protest na Kotnikovi ob 14. uri, a ga je nato prestavila, saj so se za isti kraj in čas odločili tudi tisti, ki prihod migrantov pozdravljajo. Skupina “proti” je nato v izogib naraščanju napetosti shod prestavila na novo lokacijo.

Ž. K.