fbpx

Protestniki: Slovenija potrebuje novo pomlad

Foto: Odbor 2014

Protestniki, ki so se zbrali pred sodiščem v Ljubljani, so trdno prepričani, da Slovenija potrebuje “novo pomlad”. Verjamejo, da se je vredno boriti za pravno in demokratično domovino Slovenijo. “Ljubljansko banko (NLB) so znova prevzeli tisti, ki so jo skoraj uničili,” je na shodu Odbora 2014 opozoril Aleš Primc.

Na današnjem protestu nista odmevali le slovenska in evropska himna, temveč sta “dva Toneta iz Zagorja” zapela tudi pesem “Čez prag domači”. Udeležence shoda sta nagovorila tudi Radovan Cerjak in Milan Zver.

Bah-Žibertova pozdravlja paket sprememb, ki so ključne za izhod iz sedanjega stanja v pravosodju
Poslanka Anja Bah Žibert je na prejšnjem shodu Za vladavino prava pozdravila odborov predlog Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju ter izpostavila, da se predlog zavzema za ključne spremembe, ki bodo omogočale višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic.

Gre za paket predlaganih sprememb, ki so ključne za izhod iz obstoječega stanja v našem pravosodju, ki je poznan po hujših kršitvah človekovih pravic. Predlagane spremembe se nanašajo na vsa ključna področja: sodstvo, tožilstvo ter področje integritete in preprečevanja korupcije. Odbor 2014 zavzema stališče, da kulturen dialog predstavlja pot do iskanja najboljših rešitev, ki bodo imele tudi najširšo podporo v javnosti.

V odboru so prepričani, da stanje v slovenskem pravosodju predstavlja enega izmed glavnih vzrokov za moralno, socialno in gospodarsko krizo v Sloveniji ter pomeni glavno oviro za vzpostavitev svobodne, pravične in demokratične družbe. Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014 se bori za to, da bi končno živeli v pravni in demokratični državi, kjer vlada vladavina prava. 

N. K.