Prvič s kurbo: “Ne vem, zakaj se jim reče prodajalke ljubezni”

Fotografija je simbolična (foto: iStock)

“Bilo je čudno, že ko sva se dogovarjala za srečanje po telefonu. Bila je živčna in odrezava. Dobil sem natančna navodila, kje naj jo počakam. Vmes sva se še enkrat slišala, pa je bila spet skrajno neprijazna … Kar minilo me je skoraj. Skoraj,” je s svojo zgodbo začel mlajši moški. Postaven, situiran, radoveden.

Stal je natančno tam, kjer mu je odredila, in pogledoval okoli. Ona pa je z okna bližnje stolpnice gledala njega in ocenjevala, ali je “varna stranka”. “Če nisem mogoče policist, nekdo, ki se samo šali, kakšen čudak, nasilnež … Očitno sem naredil dober vtis in me je poklicala po telefonu in dobil sem nadaljnja navodila: ‘Pozvoni na tej številki bloka, tam, kjer ni nobenega napisa, priimka, in pridi.'”

Že prej sta se dogovorila, da bo imela oblečene samostoječe nogavice in visoke pete, ki pa si jih je  sezula že po nekaj minutah z razlago, da jo tiščijo. “Ni pa se potrudila, da bi bila v tem videti zapeljiva, prav lahko bi bila oblečena tudi v vrečo za krompir,” ne more skriti razočaranja moški, ki nam je svojo izkušnjo razkril pod pogojem, da lahko ostane anonimen.

“Moški vseeno hočemo verjeti, da je nekaj resnično, pričakoval bi, da se bo vsaj pretvarjala, pa se ji očitno ni zdelo vredno. No, Mina se definitivno ni trudila, da bi ji verjel, da me želi zadovoljiti,” pove, ob omembi njenega imena pa pripomni, da je pravzaprav čudno, ko veš, da si je nekdo izmislil ime.

“Poslala me je pod tuš, posadila na posteljo, sledil je obvezen kondom in vse ostalo … Bila je lepa, bil je adrenalin po svoje, ampak meni je bilo vse skupaj čudno. “Stari, kaj je sploh to?” sem v mislih spraševal samega sebe in želel sem samo čim prej končati z vsem skupaj.”  Nekaj vulgarnih besed ni naredilo ali popravilo vtisa in v manj kot 20 minutah je bilo vsega konec.

Toliko minut je namreč zakupil za tistih 50 evrov.

Delo na črno DA, kaznivo dejanje NE
V Sloveniji se kaznuje osebo, ki osebo sili v prostitucijo ali jo za ta namen izkorišča, če pa ima odrasla oseba z drugo odraslo osebo spolni odnos za denar, to naj ne bi bilo kaznivo, razlaga eden od slovenskih odvetnikov in pripomni: “Vsekakor pa je takšno početje delo na črno in zato morda zanimivo za DURS. Dekleta pri sebi najbrž nimajo davčnih blagajn, ko zaračunavajo svoje storitve.”

  175. člen Kazenskega zakonika – zloraba prostitucije
(1) Kdor zaradi izkoriščanja sodeluje pri prostituciji druge osebe ali kdor s silo, grožnjo ali preslepitvijo navede, pridobi ali spodbudi drugo osebo k prostituciji, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let.
(2) Kdor zaradi izkoriščanja sodeluje pri prostituciji mladoletne osebe ali posega po prostituciji mladoletne osebe, ali kdor s silo, grožnjo, preslepitvijo, novačenjem ali nagovarjanjem navede, pridobi ali spodbudi mladoletno osebo k prostituciji, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.
(3) Če sta bili dejanji iz prvega ali drugega odstavka tega člena storjeni proti več osebam ali v okviru hudodelske združbe, se storilca kaznuje z zaporom od enega do dvanajstih let.

Prostitucija je dekriminalizirana od leta 2003, kar pomeni, da prostitutke zaradi svoje dejavnosti niso preganjane. V opisanem primeru gre za tipično “mobitel oziroma stanovanjsko prostitucijo”, ki se običajno odvija za tesno zaprtimi vrati najetih stanovanj.

“Neprijetno ji je bilo, če sem jo poskusil poljubiti. Ves čas sem imel občutek, da se ji vso početje pravzaprav gabi. Pravzaprav med nama ni bilo nič, po tistem pa še večja praznina … pa še ob 50 evrov sem bil,” zaključi svojo zgodbo. Po krajšem premisleku pa še doda: “Ne vem, zakaj se jim reče prodajalke ljubezni.” 

Prostitutka zaradi finančne stiske
Romana Vodeba smo vprašali, zakaj ženska postane prostitutka? “Tipov žensk, ki v spletu življenjskih okoliščin pristanejo v prostituciji, je kar nekaj. Prostitutke napaja želja po biti ljubljena, biti sprejeta. Prostitutka je s strani strank še kako dobro sprejeta, poveličevana, opevana. S seksualnim prostituiranjem si »kupuje« ljubezen oz. moško naklonjenost, ki ji je nekoč kronično manjkala. Lahko gre za hčerino kaznovanje promiskuitetne matere, ki ji je celo otroštvo »kradla« po tihem ljubljene moške, ali pa je morda pijančevala in varala moža.” 

Vodeb razlaga, da s prostitucijo nekatere ženske tudi kaznujejo svojega očeta – s tem, ko ga skozi promiskuiteto varajo, upajo, da oče s tem, ko jo vidi v prostituciji, trpi. Poudarja še, da je eden od pomembnih motivov za ukvarjanje s prostitucijo tudi denar. “Pred recesijo je bilo drugače, danes pa se ženske pogosto odločijo za prostitucije iz finančne, socialne stiske.”

Pohoto lahko obvlada močan Nadjaz
“Konzumenti raznoraznih prostitutk so različni moški, ki dandanes niti nimajo posebnega psihološkega profila. Nekateri moški se v svoji seksualni bedi in ob aseksualni ženi, ali ob ženski, ki so se je seksualno naveličali, raje odločajo za ljubice, drugi za prostitutke. Pohoto pa lahko pogojno obvlada močan Nadjaz, ki ga mnogi današnji moški nimajo. Ljubeča/»dobra« infantilna mati ter avtoritativni in hkrati »dober« oče zmanjšuje možnost bega moškega od žene k prostitutki,” še razloži Vodeb.

Vesna Vilčnik