fbpx

Psihoanalitik Vodeb glede huliganskega izpada Jarčeve na Kredarici: “Normalen, kultiviran človek se svojega političnega nasprotnika ne loti na tako nizkoten način!”

Dvojni magister, psihoanalitik Roman Vodeb je komentiral navedbe glede duševne stiske politkolesarke Tee Jarc. (Foto: sta)

“Človek je zmožen na različne načine izraziti stisko. Kar se je zgodilo na Kredarici, ni bilo primerno. A primeren ni bil tudi odziv. Človeka v stiski, še posebej, če si na položaju, nikoli ne moreš pomiriti s cinizmi. Pa naj si bo to v politiki, podjetju ali zasebnem življenju,” je na Twitterju zapisala evroposlanka Ljudmila Novak iz vrst NSi. Mnogi so se na pripombo Novakove odzvali precej kritično. 

Ob tem so evroposlanko Ljudmilo Novak spomnili, da je bil tudi njen strankarski kolega Matej Tonin žrtev verbalnega napada Tee Jarc, in da so protestniki še enega njenega strankarskega kolega Jožefa Horvata ozmerjali in popljuvali. Glede duševnega stanja in nedavnega verbalnega napada sindikalistke Tee Jarc, na premierja Janeza Janšo in notranjega ministra Aleša Hojsa, smo za mnenje povprašali dvojnega magistra in psihoanalitika Romana Vodeba: “To, kar sem videl na posnetku, pa res ni dostojno.” Česa takega so sposobne samo (mnoge) babe, ali pa (moški) pacienti/psihopati – oboji imajo šibek Nadjaz.

Normalen, kultiviran človek se svojega političnega nasprotnika ne loti na tako nizkoten način. “In potem še dodal: “… Takšen eksces si navadno lahko privoščijo samo ženske, ki imajo v osnovi šibek Nadjaz; ali pa kakšni motenci, politični fanatiki in/oz. psihopati.” Politični bonton normalnim/kultiviranim ljudem preprečuje, da bi se svojih političnih nasprotnikov tako spodletelo lotili.

Sindikalistka Tea Jarc je po mnenju Romana Vodeba “rahlo ranjena duša”. (Foto: Luka Perš)

“Tea Jarc je po mojem videnju rahlo “ranjena duša” – če ne bi bila, si ne bi privoščila tako agresivnega zdrsa. To se neki uradni javni osebnosti – vendarle je javno prepoznavna sindikalistka (mladih – čeprav je stara nekaj čez 30 let). Po mojem videnju je ta eksces uprizorila iz dveh razlogov: 1. V svojih potlačitvah nosi neko hudo zamero do očeta, ki ji je ven bruhnila v obliki negativnega transfera (čustvene agresivnosti) do Janše (kot simbola tega njenega “negativnega očeta”); 2. Politični bonton je v Sloveniji v zadnjem letu in pol popolnoma odpovedal.”

Opozicijski politiki skupaj s sindikalisti nimajo nobenega političnega bontona več, politična kultura je tako absurdno pokvarjena

Levi ekscesi – na čelu s “kolesarskimi” – so eskalirali do točke, ko opozicijski politiki, skupaj s sindikalisti, nimajo nobenega političnega bontona več. Kar je preveč, je preveč. Jarčeva se svoje megalomanske agresivnosti niti ne zaveda, ker je to del političnega obraza že povprečnega levega aktivista, tudi sindikalista. Za sindikaliste vemo, da gravitirajo na levo – kar ni nič narobe. Narobe pa je, da je postala politična kultura tako absurdno pokvarjena. Takšne ekscese si v povprečnih zahodnih demokracijah ne privošči nihče. Takšna agresivnost je značilna za psihopate, ki so popolnoma brez Nadjaza. Ženska pokvarjenost pa lahko v določenih situacijah – če to kultura dopušča (in naša politična kultura očitno to dopušča) – postane prav agresivna in militantna.

Ivo Vajgl, nazadnje je bil član DeSUS, je delal politično kariero v različnih strankah, Zares je propadel, LDS prav tako. Nazadnje smo ga videli v družbi Milana Kučana (foto: Škandal24)

Iz psihoanalize se ve, da je struktura ženskega moralnega razsojanja – torej Nadjaza – okrnjena. Kastracijski kompleks (ki je del “Ojdipa”) je pri ženskah pač takšen, da povprečna ženska v določenih situacijah pač ni sposobna krotiti svojih “onojevskih” struktur, torej tudi agresivnosti. “Torej: ko se ženskam strga, se ne more krotiti – ker t. r. nima Nadjaza. Moški agresivni ekscesi so sicer tudi težko (u)krotljivi – ampak bolj zaradi falične narave možate duševnosti, kot pa zaradi šibkosti Nadjaza.” Pri dotični sindikalistki je ob tem zaznana še povečana faličnost – torej odsotnost ženstvenosti oz. feminilnosti – kar bi pomenilo, da je “specifično”, da ne rečem napačno, razrešila ojdipov in/oz. kastracijski kompleks, kot bi rekel Freud.

Takšne tipe osebnosti, kot je Jarčeva niti vest ne peče – niti se ne zaveda, da je naredila nekaj, kar ni moralno prav 

Strogo teoretsko bi se dalo reči, da zaradi potlačenega (nezavednega) zavidanja penisa (in posledičnega zgledovanja po moških) lahko postane skrajno falična, kar načeloma ni karakteristika normalnih, torej ženstvenih žensk. Če ima dotična sindikalistka v ozadju kakšnega “mecena in/ali/oz.” “strica” (iz ozadja) – to funkcijo lahko na levi opravlja le Milan Kučan ali morda Gregor Golobič, v primeru Jarčeve pa morda še Ivo Vajgl – bi jo moral moralno podučiti in reči: “Ej, punca, tega se mi ne gremo na takšen način – sploh pa tebi, po funkciji to ne pritiče!” Morda bi ji ušesa lahko navila njena sindikalna kolegica, “mama”/starosta Lidija Jerkič. Zdi se mi, da je Jerkičeva vendarle bolj uglajena gospa, kljub temu, da ima falično funkcijo.

Politkolesarji. (Foto: Družbena omrežja)

“Naj dodam, da v takšnih situacija takšne tipe osebnosti, kot je Tea Jarc niti vest ne peče – niti se ne zaveda, da je naredila nekaj, kar ni (moralno) prav.” Glede na to, da je od svojih političnih kolegov – “kulturnikov” in “kolesarjev” (in feministk) – verjetno doživela samo pohvale, je moralno-političen kontekst res zagaten. “Twitta Novakove nima smisla komentirati. Novakova je imela – kot formalno desna političarka – v preteklih dveh letih preveč političnih zdrsov, ki so bili naperjeni proti Janši; njene replike sedaj niso več relevantne, ker so verjetno posledica iskanja sprave z Janšo.”

Domen Mezeg