fbpx

Radio Ognjišče zbral več kot 52.000 evrov za porodnišnico na Madagaskarju

Foto: epa

Radio Ognjišče je organiziral že tradicionalni dobrodelni ples Pustna sobotna iskrica, na katerem so zbirali prispevke za dobrodelni namen. Zbrali so skoraj 53.000 evrov, ki jih bodo namenili za prenovo porodnišnice na Madagaskarju, kjer službuje misijonar Janez Krmelj. 

Radio Ognjišče je skupaj z Misijonarskim središčem Slovenije tudi letos na pustno soboto organiziral Pustno sobotno iskrico – ples z dobrodelnim namenom. S pomočjo poslušalcev in obiskovalcev plesa so zbrali kar 52.976 evrov za obnovo predporodnih sob in kuhinje v porodnišnici na Madagaskarju.

Zbrana sredstva bodo namenjena porodnišnici v kraju Ampitafa, kjer deluje laiški misijonar Janez Krmelj, gre pa za nadajlevanje poslanstva Pedra Opeke v Akamasoi. Porodnišnica deluje že osem let.

Zaradi denarja bo preživelo več žensk
”Porodnišnica je velika dobrina za naše ljudi. Zavedajo se, da rešuje življenja, smrtnost novorojenčkov je od začetka dela naše porodnišnice veliko manjša, kot je bila pred leti. Vse naredimo, da rešimo življenje,” je dejal Krmelj in dodal, da imajo v porodnišnici od 220 do 250 porodov na leto.

”V osmih letih smo dosegli lepe rezultate. Nekdaj je veliko mater umrlo pri porodu, zato smo na začetku našega misijona prosili za denar, s katerim bi zgradili porodnišnico. Prek Akamasoe, misijona Petra Opeke, smo lahko zgradili tudi bolnišnico in dobili osebje, ki bi ga v našem delu Madagaskarja sicer zelo težko dobili,” je pojasnil misijonar Krmelj.

Pojasnil je, da bodo najprej po tleh in po stenah skušali položiti ploščice, prepleskali bodo prostore in dodali tri nove. Težave nastanejo namreč takrat, ko otrok pri porodu umre. Za take mamice nimajo prostorov.

V preteklosti zbirali denar za šolo v Kambodži, kupili čolne za prevoz otrok po Amazonki
Plesa v športni dvorani Zavoda sv. Stanislava se je udeležilo skoraj 2000 ljudi, za zabavo pa je poskrbel ansambel Skrivnost in Romana Kranjčan. Ples je postal že kar tradicionalen, v preteklosti pa so z zbranimi sredstvi že uspeli zgraditi šoli v Kambodži, z rižem so skušali omiliti lakoto v Afriki in kupili čolne za vožnjo otrok po Amazonki. Pomagali pa so tudi v Sloveniji. Za bolnišnico na Stari gori pri Gorici so kupili opremo, pomagali pa so tudi osnovni šoli v Mariboru.

M. G.