Razkrivamo: Bolgarsko veleposlaništvo je v Sloveniji na črno zaposlovalo migrante – Zdaj je vrhovno sodišče naložilo, naj plačajo vse prispevke, a se požvižgajo na slovensko zakonodajo

Foto: Nova24TV.

Zgodba bolgarskega para, ki želi ostati anonimen, je naravnost bizarna. On je v Slovenijo prišel prvi, že leta 2001, ko se je zaposlil v gradbenem podjetju, ona pa nekaj let za njim. Sprva ni imela službe, potem pa je sprejela delo v bolgarskem veleposlaništvu v Republiki Sloveniji. Povsem naključno, ko je na veleposlaništvu urejala dokumente, so ji ponudili sodelovanje. Najprej je delala kot čistilka, pozneje so jo premestili v finančno pisarno, ker je znala slovensko in je imela vsa ustrezna dokazila. Skrbela je za administracijo in je pogosto pošiljala dokumente po pošti. Leta 2011 se je na bolgarskem veleposlaništvu zaposlil tudi njen mož. Delal je kot voznik, naokoli je prevažal veleposlanika Ivana Sirakova. Vse lepo in prav, če ne bi veleposlaništvo svoja delavca najelo pravzaprav na črno. Nikoli jima ni plačalo prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, kaj šele prevoz in malico. Slovensko zunanje ministrstvo je vmes bolgarsko veleposlaništvo nekajkrat pozvalo, naj plača svoje delavce v skladu s slovensko zakonodajo.

Leta 2014 ju je veleposlaništvo kar čez noč, brez pojasnila, odpustilo. Veleposlanik Ivan Sirakov se je elegantno izognil težkemu opravilu. Odšel je na službeno pot in se svojih dveh delavcev, ki ju je leta plačeval na črno, znebil na način, da je prekinitev pogodbe podpisala kar njegova namestnica Julija Cerova.

Naša sogovornika sta se čez noč znašla na cesti, težko sta shajala iz meseca v mesec, na njuno srečo sta se hčerki vmes že postavili na svoje noge in si ustvarili svoji družini. Na delovnem in socialnem sodišču sta vložila tožbo zoper veleposlaništvo, da se ugotovi, če je vsa ta leta obstajalo delovno razmerje, kar je nato sodišče na prvi stopnji tudi ugotovilo, bolgarskemu veleposlaništvu pa naložilo, da poravna nastale dolgove do obeh nekdanjih zaposlenih. Za vsega več tisoč evrov.

V torkovi oddaji Drugorazredni smo razkrili nepravilnosti, ki se dogajajo na Veleposlaništvu Bolgarije v RS.

Bolgarsko veleposlaništvo zaprlo svoj edini račun v Sloveniji?
Bolgarsko veleposlaništvo se je kajpak pritožilo na to odločitev, a je bila pritožba zavrnjena, tako na višjem kot visokem sodišču. Ker se bolgarsko veleposlaništvo nato ni več pritožilo, je sodba postala pravnomočna. A od junija se ni zgodilo popolnoma nič. Več kot pol leta naša sogovornika čakata na svoj denar. Vložila sta tudi predlog za izvršbo, a ga Okrajno sodišče v Ljubljani ni moglo izvršiti. Razlog? Bolgarsko veleposlaništvo je svoj edini račun, ki ga je imelo v Sloveniji, zaprlo. Premoženja zaradi zakonodaje in s tem povezane suverenosti na področju diplomatskega predstavništva ni mogoče rubiti.

Voditelj oddaje Drugorazredni Luka Svetina je zaman trkal na vrata veleposlaništva.

Priznana odvetnica Lucija Ušaj nam je v telefonskem pogovoru zatrdila, da je praktično nemogoče, da veleposlaništvo ne bi imelo računa v Sloveniji. No, vsaj moralo bi biti tako. Po naših informacijah so o zadevi obveščeni tako na pravosodnem kot tudi na zunanjem ministrstvu, a se nihče ne odziva, čeprav je slovenska zakonodaja grobo kršena. Naša sogovornika sta bila namreč na veleposlaništvu zaposlena kot “lokalca”, tako kot vse pomožno osebje na veleposlaništvu, torej bi morala biti plačana po slovenski zakonodaji. A zadeva je prišla tako daleč, da niti odvetnik več ne ve, kako bi njegovi stranki dobili povrnjen denar. Zato jima je odvetnik predlagal, naj se obrneta na medije.

Gost v studiu je bil odvetnik Luigi Varanelli.

Bolgarsko veleposlaništvo se je zavilo v molk
Tukaj v tej zgodbi nastopi tudi naša televizija. Zahtevali smo odgovore od omenjenih ministrstev, vprašali smo jih, zakaj bolgarskega veleposlaništva ne prisilijo v spoštovanje slovenskih zakonov. Na odgovore še čakamo. Pojasnila smo seveda želeli tudi od bolgarskega veleposlaništva, a smo ostali zunaj. Prek domofona so nas napotili, naj vprašanja pošljemo prek elektronske pošte.

Ko smo jim pisali, so nam odgovorili, da zadeve ne bodo komentirali, dokler jim nadaljnjih napotkov ne posreduje bolgarsko zunanje ministrstvo. Tudi slednje pa se že ves čas izogiba odgovornosti. Naša sogovornika sta pisala tudi na njihov sedež, a je bil odgovor vedno enak – počakali bomo z odločitvijo, dokler sodba ne bo pravnomočna. A sodba je znana že pol leta, zgodilo se ni nič. Kaj torej še preostane našima sogovornikoma, ki so ju na cedilu pustile tako bolgarske kot slovenske pristojne institucije? Očitno samo to, da čakata. In čakata.

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]

 • ahnenpass

  Pravzaprav sta bolgarska migranta na boljšem od večine slovencev, ker njune zadeve urejeta kar dve državi.
  Po rodu sta bolgara, dolžni so jima bolgari, živita pa v Sloveniji, ki jima je dolžna pomagati izterjati plače in odškodnine, torej sta obe državi odgovorni.
  Naša sodna praksa je jasna, deložirati je treba Bolgarijo. Ne razumem zakaj se to še ni zgodilo, če pa gre za več tisoč evrov, ko deložiramo že za par stotakov.
  Za Bolgarski par se pa tudi ve, pripada jima bivalna enota, socialne dobijo, na voljo sta jima še dve izredni ter paketi iz Rdečega križa in Karitasa, isto kot vsem slovencem. Pa čim prej na Evropska sodišča!

 • tinta

  Pa je res pristojno slovensko sodišče, da ureja stvari bolgarskim državljanom, ki sta delala na bolgarskem veleposlaništvu ?
  Če je to res tako, potem jima bo morala slovenska država izplačati tudi odškodnino, če nadaljujeta pot naprej na Ustavno sodišče in ESČP, ampak sta najbrž za nadaljevanje postopka že zamudila roke ???

 • AlojzZ

  Lepa reklama za našega Mirota, da sploh ni tako nizko, kot so bolgarski gospodje. Bravo Miro! Amapk! Mojega glasu pa nimaš! Raje ga dam Murkotu, če bo kandidiral!

 • RATATA

  Spet stroški za nas Slovence zarad nekih ciganov.

  • Hun

   ti nis slovenc ti si šipac

   • RATATA

    Slovenc piši z veliko začetnico!
    šipac je lako z malo.

    • rubec

     Ornk te je zabil. Humor vreden samega Lenina.

     • RATATA

      Ta ciganće aus makedonata me rafalno zabija, četudi sem mu obljubil, da bom nateral njegova majkata, da bo gola pod mene legla.
      Kot bi si želel brata imam občuek.

     • Hun

      Vpras mamico ker kur makedonski jo je razbijal z rafali..RATATATATA vo gazicata majčina

     • RATATA

      Lahko si ponosen name, na svojga sina, očka.

     • Hun

      teb se vid da si taprav dec…razlog temu je da si sisal fotru ne pr mami

     • RATATA

      Zato imam močnejšo čeljust.

     • Hun

      taprau autohton neandrtalc s

     • Hun

      Lenin je bil dec ne pa tvoja baba

     • rubec

      Odgovor na nivoju Stalina. Najboljši standup komik tistega časa.

     • Hun

      tvoj humor prav nic smesn…se vid da nimas dolocene visine IQ za te stvari

    • Hun

     se strinjam

 • Stajerka

  haha……še Bolgari se nam norca delajo…..če se ne motim je Bolgarija, kar se tiče migrantskega toka, naredila red z ograjo in par streli……pri njih, na njihovih tleh ni heca…….no, s Slovencev pa se norca dela vsak, ki ma 5 minut cajta……

  • Hun

   ocitno vm bodo mogl srbi spet drzavo rest

   • slosin

    ti, zdej pa povej že enkrat, kaj delaš v slo? Slo očitno ni tvoja država…

    • Hun

     zivim na racun desnicarjev

     • Soave

      Aha !!!! Torej grizeš roko, ki te hrani ?

     • Hun

      ce bi racunal na desnicarsko skrtost bi zdavnej shiral

     • slosin

      …od brade navzgor si shiran že od nekdaj…

     • Hun

      vsaj sektasko zmanipuliran nism kot ti jehovc

     • Soave

      Veš, Hun, saj bi kaj napisala o radodarnosti in škrtosti. Pa ne bom, ker se hitro razjeziš in zmerjaš.

     • Hun

      na tebe se ne razjezim ker ne oddajas takih vibracij da bi bil cvouk jezn nate…

   • tramal

    Srbini so bežali kot zajci.Ti srbin si se pa verjetno zlagal ,da si kitajc ,da so te pustili v Sloveniji.

 • Božo

  Včlanita naj se v SDS potem bojo pa v DZ komisijo ustanovili pa bo.

 • if

  Bolgarsko veleposlaništvo ne upošteva zakonodaje RS in ne sodb sodnih organov RS!
  Torej, izraža se okupatorsko!

  Pravosodno in zunanje ministrstvo RS se odzivata na akutno stanje problema.
  Mar sodelujeta z bolgarskim okupatorjem?

 • dež

  Ne vem zakaj nekateri komentatorji v čisto osebne težave dveh bolgarskih državljanov, ki ju je ogoljufala lastna država, mešate slovensko politiko. Točno se ve kateri organi v tej državi so pristojni za ukrepanje, če vam delodajalec ne plačuje prispevkov. To nista ne Cerar ne Janša ali njuni stranki.

 • Johan

  Cerar in Anja Kopač Mrak sta dala soglasje

 • tarantela

  Če sta bila zaposlena na bolgarskem veleposlaništvu, pomeni, da je to isto, kot bi bila zaposlena v državi Bolgarija. Torej je za vse pristojna ta država.

  • dež

   Če slovenski konzulat v Celovcu zaposli 3 avstrijske državljane, je za vse pristojna Slovenija ?

 • Hun

  Cerar je kriv…ne Kucan…ne oba sta kriva ker sta komunista

 • Pa je res pristojno slovensko sodišče, da ureja stvari bolgarskim državljanom, ki sta delala na bolgarskem veleposlaništvu ?
  Če je to res tako, potem jima bo morala slovenska država izplačati tudi odškodnino, če nadaljujeta pot naprej na Ustavno sodišče in ESČP, ampak sta najbrž za nadaljevanje postopka že zamudila roke ???

  Zakaj je naše sodišče ta postopek sploh sprejelo v obravnavo ?

 • Burek Burecki

  Vadi sogovorniki naj placajo kazen saj so prav tako krivi kod delodajalec. Zdej po toci pa jokajo da so jih izkoristili. Sej prau naj so jih ce so butasti…

 • Soave

  Zakaj bi se pa razburjali, dragi moji ?? Saj to je splošna slovenska barabija – pardon praksa !!
  Naši ljudje, ki garajo po cele dneve, bodo na koncu ostali brez pokojnine !! Zaradi neplačanih prispevkov . Pa za njih nihče ne ukrepa in sprašuje ??
  Postalo je že navada !! Kje so kakšne inšpekcije. . . . .FURS. . . . . .pa DURS. . .al kaj je že ??

  • if

   Brez penzije?! Vse kaže, da tudi brez države!

   • Soave

    Drži !! Vendar je ta – brez penzije – posledica pišmeuharstva državljanov do države !!

 • janez zorman

  “Čebovanje” Sirakova. To je v takem barabinskem – balkanskem načrtu oškodovanja svojih rojakov, edini način. Počakat tega cigana Sirakova za vogalom, žakelj čez glavo in batine, dokler ne obljubi plačanih prispevkov in zavarovanja.

 • Hun

  SDS poslanci naj ju v parlament povabjo na kaficu…ocemo li na kaficu aa?

  • if

   Uzurpacijo parlamenta, ki jo predlagate, izvajajo poslaci ZL in SD! T je značilno nedemokratom!

 • Olga_10

  Kdo sploh upošteva marionetno komunistično oblast?

  • samo pošteni državljani se držijo zakonov – levim pa je to španska vas…… pa tudi nihče jih
   za to ne obsodi, ker so to “naši”.

 • bubamara

  Balkanska posla na Balkanu.

 • Osti jarej
 • Osti jarej

  ..globoka rupetina yugobutalija mafijastan

 • Anton

  itak da je to pravno nemogoče, govorim iz formalno pravnega vidika, neformalno, pa itak da je vsem jasno (razen če ni osebek totalni imbicil), da se tak dogodek lahko zgodi zgolj v primeru, ko gre aktualna politika z roko v roko v tem primeru z bolgarskim veleposlaništvom. Druge razlage jaz tu pač ne vidim.

  sarkazem press

 • hle

  Kolikor jaz vem da zaposleni na ambasadah niso pod zakonodajo države gostiteljice ampak države imetnice ambasade ker se ta tudi smatra kot njeno ozemlje razen kadar je zaposleni državljan države gostiteljice kar pa v tem primeru ni tako da bi se ta zadeva morala reševati pred Bulgarskimi sodišči ne pa v Sloveniji

  • dessmosedici

   Točno tako.

  • vita

   Kaj pa pomeni to, da praktično niti nista bila zaposlena, saj sta delala na črno. Kdo je tu kriv ?
   Po moje oba subjekta.

   • črnogled

    Odšel je na službeno pot in se svojih dveh delavcev, ki ju je leta plačeval na črno, znebil na način, da je prekinitev pogodbe podpisala kar njegova namestnica Julija Cerova.
    Po tem sodeč sta imela pogodbo,torej nista delala na črno,samo prispevki niso bili plačani.

   • hle

    Bom navedel primer prijatelja ki je delal v Nemčiji preko Slovenske firme jim je prišla delovna inšpekcija na gradbišče kjer so delali kot prvo so od vsakogar zahtevali kopijo pogodbe o zaposlitvi nato so za vsakogar takoj preverili ali je dobil plačo in so bili plačani vsi prispevki za njegov rang dela in tako naprej se pravi Nemška inšpekcija je lahko oglobila Slovensko firmo če le ta ni plačala kar je potrebno Slovenski državi enako je tukaj naša država lahko oglobi ambasado le na podlagi tega da ona ni odvedla denarja njihovi državi

  • dež

   Recimo, da so jima plače nakazovali na trr. odprt pri NLB, niso pa plačali prispevkov ZPIZ-u. In tožbe, katere so bile, so potekale pred SI sodišči. Če le-ta ne bi bila pristojna, bi jih sodišče verjetno zavrglo.

   • hle

    Račun na banki lahko odpre vsak to ni merilo kar hočem povedat je da bi ambasada zanju morala prispevke plačat v Bulgariji ne tukaj

    • dež

     Bi se strinjal, če jima plačo izplačujejo na trr. odprt pri bolgarski banki. V nasprotnem primeru pa je po mojem mnenju potrebno odvesti prispevke na naš ZPIZ. Ne dam pa roke v ogenj, poskušam le logično razmišljati.

     • hle

      Pri ambasadah ta logika odpove ker ta ni del naše države

 • Anton Slapnik

  kaj preostane, vojna napoved bolgariji, luzerju ww2…!!

  • nevtrino

   Kdo je “luzer ww2” ? Mogoče milioni mrtvih ? Celo ogromno več, kakor bi bilo sploh možno ?

 • tramal

  Ja kdo pa še sploh jemlje resno te komunajzerske sodnike.Še bolgari ne.

 • samotoje

  Balkanci pač.

 • sodnikisozločinci

  V Bolgariji sem bil že večkrat, to je prava balkanska ciganarija kar se tiče uradnih organov. Sicer je čudovita država kar se tiče preživljanja dopusta, prijazni ljudje in lepa narava, moraš se pač sprijazniti s tem, da te skušajo kot tujca na vsakem koraku nategnit.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!