fbpx

Razkrivamo: Bolgarsko veleposlaništvo je v Sloveniji na črno zaposlovalo migrante – Zdaj je vrhovno sodišče naložilo, naj plačajo vse prispevke, a se požvižgajo na slovensko zakonodajo

Foto: Nova24TV.

Zgodba bolgarskega para, ki želi ostati anonimen, je naravnost bizarna. On je v Slovenijo prišel prvi, že leta 2001, ko se je zaposlil v gradbenem podjetju, ona pa nekaj let za njim. Sprva ni imela službe, potem pa je sprejela delo v bolgarskem veleposlaništvu v Republiki Sloveniji. Povsem naključno, ko je na veleposlaništvu urejala dokumente, so ji ponudili sodelovanje. Najprej je delala kot čistilka, pozneje so jo premestili v finančno pisarno, ker je znala slovensko in je imela vsa ustrezna dokazila. Skrbela je za administracijo in je pogosto pošiljala dokumente po pošti. Leta 2011 se je na bolgarskem veleposlaništvu zaposlil tudi njen mož. Delal je kot voznik, naokoli je prevažal veleposlanika Ivana Sirakova. Vse lepo in prav, če ne bi veleposlaništvo svoja delavca najelo pravzaprav na črno. Nikoli jima ni plačalo prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, kaj šele prevoz in malico. Slovensko zunanje ministrstvo je vmes bolgarsko veleposlaništvo nekajkrat pozvalo, naj plača svoje delavce v skladu s slovensko zakonodajo.

Leta 2014 ju je veleposlaništvo kar čez noč, brez pojasnila, odpustilo. Veleposlanik Ivan Sirakov se je elegantno izognil težkemu opravilu. Odšel je na službeno pot in se svojih dveh delavcev, ki ju je leta plačeval na črno, znebil na način, da je prekinitev pogodbe podpisala kar njegova namestnica Julija Cerova.

Naša sogovornika sta se čez noč znašla na cesti, težko sta shajala iz meseca v mesec, na njuno srečo sta se hčerki vmes že postavili na svoje noge in si ustvarili svoji družini. Na delovnem in socialnem sodišču sta vložila tožbo zoper veleposlaništvo, da se ugotovi, če je vsa ta leta obstajalo delovno razmerje, kar je nato sodišče na prvi stopnji tudi ugotovilo, bolgarskemu veleposlaništvu pa naložilo, da poravna nastale dolgove do obeh nekdanjih zaposlenih. Za vsega več tisoč evrov.

V torkovi oddaji Drugorazredni smo razkrili nepravilnosti, ki se dogajajo na Veleposlaništvu Bolgarije v RS.

Bolgarsko veleposlaništvo zaprlo svoj edini račun v Sloveniji?
Bolgarsko veleposlaništvo se je kajpak pritožilo na to odločitev, a je bila pritožba zavrnjena, tako na višjem kot visokem sodišču. Ker se bolgarsko veleposlaništvo nato ni več pritožilo, je sodba postala pravnomočna. A od junija se ni zgodilo popolnoma nič. Več kot pol leta naša sogovornika čakata na svoj denar. Vložila sta tudi predlog za izvršbo, a ga Okrajno sodišče v Ljubljani ni moglo izvršiti. Razlog? Bolgarsko veleposlaništvo je svoj edini račun, ki ga je imelo v Sloveniji, zaprlo. Premoženja zaradi zakonodaje in s tem povezane suverenosti na področju diplomatskega predstavništva ni mogoče rubiti.

Voditelj oddaje Drugorazredni Luka Svetina je zaman trkal na vrata veleposlaništva.

Priznana odvetnica Lucija Ušaj nam je v telefonskem pogovoru zatrdila, da je praktično nemogoče, da veleposlaništvo ne bi imelo računa v Sloveniji. No, vsaj moralo bi biti tako. Po naših informacijah so o zadevi obveščeni tako na pravosodnem kot tudi na zunanjem ministrstvu, a se nihče ne odziva, čeprav je slovenska zakonodaja grobo kršena. Naša sogovornika sta bila namreč na veleposlaništvu zaposlena kot “lokalca”, tako kot vse pomožno osebje na veleposlaništvu, torej bi morala biti plačana po slovenski zakonodaji. A zadeva je prišla tako daleč, da niti odvetnik več ne ve, kako bi njegovi stranki dobili povrnjen denar. Zato jima je odvetnik predlagal, naj se obrneta na medije.

Gost v studiu je bil odvetnik Luigi Varanelli.

Bolgarsko veleposlaništvo se je zavilo v molk
Tukaj v tej zgodbi nastopi tudi naša televizija. Zahtevali smo odgovore od omenjenih ministrstev, vprašali smo jih, zakaj bolgarskega veleposlaništva ne prisilijo v spoštovanje slovenskih zakonov. Na odgovore še čakamo. Pojasnila smo seveda želeli tudi od bolgarskega veleposlaništva, a smo ostali zunaj. Prek domofona so nas napotili, naj vprašanja pošljemo prek elektronske pošte.

Ko smo jim pisali, so nam odgovorili, da zadeve ne bodo komentirali, dokler jim nadaljnjih napotkov ne posreduje bolgarsko zunanje ministrstvo. Tudi slednje pa se že ves čas izogiba odgovornosti. Naša sogovornika sta pisala tudi na njihov sedež, a je bil odgovor vedno enak – počakali bomo z odločitvijo, dokler sodba ne bo pravnomočna. A sodba je znana že pol leta, zgodilo se ni nič. Kaj torej še preostane našima sogovornikoma, ki so ju na cedilu pustile tako bolgarske kot slovenske pristojne institucije? Očitno samo to, da čakata. In čakata.

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]