fbpx

Razkrivamo: Hudi pritiski homoseksualnega lobija na medije, naj se o Gašperju Tiču ne izda ničesar, toda kdo je prava žrtev?

Foto: YouTube. Gašper Tič.

Niti tri dni po umoru na Trubarjevi v Ljubljani, ko je po sporu z 20-letnim Stefanom Cakićem zaradi več vbodnih ran umrl znani slovenski gledališčnik Gašper Tič, režimski mediji ne želijo poročati o ozadju uboja, oziroma verjetnih razlogih za takšno ravnanje nekdanjega nogometnega vratarja NK Radomlje. Na Novi24TV smo že poročali, da naj bi Gašper Tič svojega 24 let mlajšega prijatelja, ko sta skupaj popivala v Box baru nasproti železniške postaje, omamil z drogo za posilstvo in nato zlorabil, Cakić pa je policiji povedal, da je za kuhinjski nož zagrabil v silobranu, potem ko mu je prvi grozil Tič in ga skušal prisiliti v spolni odnos. V torek smo na Novi24TV ekskluzivno še razkrili, da je Cakić pred dvema letoma zapustil nogomet in vstopil v tujsko legijo, njegovi nekdanji soigralci pa trdijo, da Stefan ni istospolno usmerjen. Zdaj je znano, da se je Cakić iz Marseilla začasno vrnil na daljši dopust zaradi bolne mame. A če bi bilo po željah Društva novinarjev Slovenije in nekaterih drugih velikih režimskih medijev, o Tiču sploh nihče ničesar ne bi smel poročati. Z obrazložitvijo, da je treba varovati človekovo zasebnost in domnevno nedolžnost, da se zaščiti njegovo družino in otroke oz. da ozadje umora ni v interesu javnosti. Dvoličnost levičarskih medijev ne pozna več meja, pa opozarja Tino Mamić, predsednik Društva novinarjev in publicistov – medijski aparat kričeče moralizira samo tedaj, ko je treba zaščiti levičarskega estradnika, saj je moč homoseksualnega lobija v Sloveniji pač prevelika.

Kot piše Bojan Požar v svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije, “je iz poročanja večinskih (MSM) medijev ob tragični smrti znanega igralca Gašperja Tiča jasno razvidno, da slovenski kvazi liberalni mediji (in novinarji) sami stigmatizirajo slovensko gejevsko sceno in jo potiskajo v geto, ker si o tem ne upajo (pošteno) poročati. To pa očitno moti tudi številne pripadnike te scene”.

Da se je tragikomično znova oglasilo Društvo novinarjev Slovenije, je bilo samo vprašanje čase. Tako prihaja do bizarne, celo patološke situacije: isti novinarji dopoldne nekako poročajo o smrti Gašperja Tiča, popoldne pa na sedežu DNS sprejemajo pozive, da se o tem ne sme poročati,” je potrebno biti kritičen do takšnega dvoličnega moraliziranja.

Društvo novinarjev Slovenije pod pritiski interesov iz ozadja in močnega homoseksualnega lobija zdaj skuša prepričati slovensko javnost, da naj bi bilo v javnem interesu, da mediji zavestno zamolčijo ključne olajševalne okoliščine v korist osumljenega storilca, če so te neprijetne za žrtev, v tem primeru za Gašperja Tiča.

Foto: Facebook.

Režimski mediji si s svojim dvoličnim poročanjem o umoru na Trubarjevi sami rušijo kredibilnost
Naj spomnimo. Društvo novinarjev Slovenije je na svoji uradni spletni strani v torek medije pozvalo, da pri poročanju o tragičnem dogodku spoštujejo Kodeks novinarjev Slovenije. Predvsem njegov 17. in 18. člen, ki govorita o varovanju človekove zasebnosti pred neupravičenim razkrivanjem v javnosti in spoštovanju domneve nedolžnosti. “Vsak človek ima pravico do pietete, tudi ljudje, ki so zaradi tega, ker so javne osebe, sicer bolj izpostavljeni medijski radovednosti.  Zapisi podrobnosti, ki očitno izhajajo iz obdukcijskega zapisnika, kot tudi izjav, ki namigujejo na motiv, se v tem primeru žal pojavljajo tudi v resnih medijih. Društvo novinarje in medije poziva, naj poleg profesionalnih spoštujejo tudi obče človeška merila dostojnosti in z objavami, ki niso v javnem interesu, družinam, ki prestajajo hudo izgubo, ne povzročajo dodatne bolečine,” so zapisali.

Za komentar na to temo smo vprašali predsednika Združenja novinarjev in publicistov, Tina Mamića, ki pravi, da bi DNS še lahko jemal resno, če bi pravila enako veljala za vse, a si levičarski mediji s svojim poročanjem že v konkretnem primeru umora na Trubarjevi sami rušijo kredibilnost.

“O Gašperju Tiču torej očitno ne smemo izvedeti ničesar, medtem ko o njegovem morilcu lahko izvemo vse, od tega, kdo je bil njegov brat, do tega, kdo je bila njegova družina,” opozarja Mamić.

V Združenju novinarjev in publicistov opozarjajo, da je šlo verjetno za dvojni zločin, zato je skrajno nenavadno, da se ščiti samo integriteta igralca, čeprav naj bi Stefan Cakić svoj zločin zagrešil na podlagi prej zagrešenega zločina Gašperja Tiča. “Obnašajo se, kot da integriteta drugega vpletenega ni pomembna.” Mamić zato meni, da posamezni slovenski mediji, ki so si upali poročati tudi o ozadju umora na Trubarjevi, vendarle niso šli predaleč.

Foto: Požareport. Tino Mamić.

Integriteta Stefana Cakića oziroma kdo je tu resnična žrtev?
“Opozarjam, tu ni šlo samo za navaden zločin, ki se znajde v črni kroniki in kjer se prikrije identiteta storilca ter žrtve. Vsi so odkrili identiteto žrtve, ki jo poznamo, potem so odkrili še identiteto storilca, zaščitili pa bi samo integriteto žrtve. Da bi zaščitili tudi integriteto storilca, moramo povedati vse. Ozadje umora na takšen način postane javni interes. Tu gre zdaj znova za pravi politični problem, ki razgalja dvoličnost slovenskih medijev,”
še dodaja Mamić.

Združenje novinarjev in publicistov je bilo pred leti ustanovljeno ravno z namenom, da bi prispevali h krepitvi svobode govora in medijev kot temeljnih pravic posameznikov in družbenih skupin v Sloveniji. Soočamo se namreč s problemom političnih pritiskov in interesov kapitala, ki niso v skladu z ustavno pravico do svobode izražanja in vlogo medijev v modernih družbah. Pogosto se interesi kapitala prepletajo s političnimi interesi in pritiski. Za demokracijo v Sloveniji bi bilo nevarno, če bi ob tem prišlo do hegemonizacije zgolj ene politične opcije, kar bi lahko vodilo v odpravo medijskega pluralizma v državi.

A ravno to se znova dogaja v primeru Gašperja Tiča, levičarskega estradnika in aktivista, ki se je pred dvema letoma aktivno pridružil kampanji ZA novi družinski zakonik. Isti mediji, ki zdaj o njegovem skrivnem življenju želijo molčati kot grob, že leta in leta brez sramu obračunavajo z Janezom Janšo, si izmišljujejo zgodbe o njegovem zasebnem življenju, napadajo njegove otroke in družino.

Kaj je počelo Društvo novinarjev Slovenije, ko so se mediji nizkotno spravili na družino Janeza Janše?
“Ko je govora o Janši, očitno obča človeška merila dostojnosti niso pomembna. Z neverjetnimi lažmi so se lotevali poročati o zdravju Janše in njegove soproge, izmislili so si celo, da njun sin boleha za Downovim sindromom oz. da je umrl. Mediji so šli tako daleč, da je morala Urška Bačovnik v javnosti pokazati slike svojega zdravega otroka, da se je vse skupaj nehalo. Ne spomnim se, da bi takrat Društvo novinarjev Slovenije pozivalo medije, da prenehajo z lažmi na račun družine Janeza Janše,”
nam je še povedal Timo Mamić.

Na Novi24TV izpostavljamo še nekaj primerov, ki jih je Mamić pozabil omeniti. Po smrti dr. Jožeta Zagožna so se mediji skupaj s sodišči brez milosti spravljali na njegovo soprogo in otroke, čeprav je kasneje obtožnica v aferi Patria padla. Prav tako veliki levičarski mediji niso moralizirali, ko je bilo treba lani poleti razkriti podrobnosti o družini dveletne jeseniške deklice, ki je umrla nasilne smrti po krivdi svoje mame in njenega partnerja. Prav tako so levičarski mediji pognali v smrt ravnatelja mariborske srednje šole, ko so se norčevali iz njegove afere z učiteljico. Bil je javno linčan, ker se je zapletel v heteroseksualni odnos s svojo sodelavko, na katerega je slednja sama pristala, medtem ko je o siljenju v homoseksualni odnos očitno treba molčati.

Ravno zato je umor na Trubarjevi razgalil mnogo več kot samo dvojno življenje igralca Gašperja Tiča, še zaključuje Mamić. Razgalil je popolno skorumpiranost medijev in izjemno moč homoseksualnega lobija.

T. F.