fbpx

Razkrivamo: Tone Krkovič jabolko spora med ljubljanskima sodnicama

Foto: Nova24TV

Na plan prihajajo podrobnosti iz sojenja Tonetu Krkoviču, ki je v vojni za Slovenijo ukazal sestrelitev helikopterja JLA, ko je ta priletel v varovan zračni prostor nad Ljubljano, ki ga je s protiletalskim sistemom varoval Krkovič s podrejenimi. Sodnica Cenerjeva je hotela sojenje Krkoviču zavreči, vendar ji je senat sodnikov to preprečil, saj je Mrlakova na dan, ko je Cenerjeva svojo zahtevo naslovila na senat, svoje absurdne obtožbe posodobila. 

Iz korespondence med preiskovalno sodnico Dešo Cener in sodnico poročevalko Mojco Kocjančič izhaja, da je Cenerjeva na senat sodnikov naslovila zahtevo za odločitev o zahtevi za preiskavo, saj se s preiskavo ni strinjala. Cenerjeva je svojo odločitev utemeljila na podlagi preveč splošnega zahtevka zasebne tožilke Emilije Mrlak, ki ni imel potrebne opore v dokazih, posledično pa tudi ne more obstajati utemeljen sum za storitev kaznivega dejanja, ki ga Mrlakova očita Krkoviču.

Cenerjeva je svoj zahtevek podkrepila z dejstvi, da Krkovič, ki je izdal ukaz za sestrelitev, in strelci, ki so sestrelitev tudi opravili, niso mogli vedeti, da je bil v helikopterju Mrlak, niti sestrelitev ni bila opravljena na zahrbten način, saj je šlo za vojaški helikopter. “Splošne navedbe oškodovanke kot tožilke ne morejo zadoščati dokaznemu standardu utemeljenega suma, saj ne izhajajo iz zbranih dokazov, temveč gre zgolj za zaključke oškodovanke kot tožilke brez opore v dokaznem gradivu,” je zapisala Cenerjeva.

Celoten odgovor sodnice poročevalke lahko preberete tukaj.

Senat: Krkovič bo moral še enkrat na sodišče
Utemeljitev sodnice Cenerjeve pa senatu sodnikov, ki ga sestavljajo Vladislava Lunder, Jasmina Javornik in Mojca Kocjančič, ni zadoščala, saj je Mrlakova na dan, ko je sodnica poslala zahtevo za odločitev o zahtevi za preiskavo, svoje obtožbe “posodobila”. Krkovič je novo verzijo obtožbe označil za absurdno, njegovo mnenje pa je podkrepil tudi nekdanji častnik Slovenske vojske in inštruktor protiletalskega sistema Strela 2M, s katerim je bil sestreljen helikopter, Zoran Dernovšek.

Senat sodnikov je kljub nesmiselnim obtožbam odredil, da mora sodnica Cenerjeva ponovno zaslišati Krkoviča, saj Mrlakova trdi, da je je bil pilot sestreljenega letala Anton Mrlak član Teritorialne obrambe, čeprav tudi o tem, kot je bilo že velikokrat izpovedano, nihče ni bil obveščen. Mrlak naj bi bil v kontaktu z Jelkom Kacinom, takratnim ministrom za informiranje, zaradi česar je Krkovič Kacina pozval, naj o tej temi spregovori in tako zaključi celotno zgodbo. Preiskovalna sodnica je po prejemu odločitve senata sodnikov Toneta Krkoviča ponovno povabila na zagovor, o čemer smo že pisali.

Krkovič: Dokazati nameravajo, da Slovenija ni bila v vojni
Krkovič se je v vmesnem času že obrnil na Ministrstvo za obrambo RS, saj mu je ministrica Andreja Katič ponudila pravno podporo v zadevi. Krkovič je namreč prepričan, da posodobitev obtožbe, v ozadju katere naj bi nekateri hoteli dokazati, da Slovenija v času dogodka sestrelitve helikopterja pravzaprav sploh ni bila v vojni, ni nedolžna. Zaradi tega je prepričan, bo v prihodnje potreboval pomoč strokovnjakov za mednarodno vojno pravo.

Žiga Korsika