fbpx

Razkrivamo: Vrhovni sodnik Zobec je bil šokiran, ko je med Masleševimi piarovci zagledal tudi Dnevnikovega režimskega novinarja Berdona

Branko Masleša. (Foto: STA)

Dejstvo, slovenska sodišča ne delujejo neodvisno, je slovenski javnosti že dlje časa dobro znana stvar, čeprav se o tem v režimskih medijih ne piše veliko, saj njihovi novinarji pogosto ne opravljajo svoje obrti, temveč delujejo bolj kot družbeno-politični delavci, ki ne raziskujejo, kritično ne ocenjujejo dela politikov in sodnikov, temveč s svojim molkom pravzaprav podpirajo vladajoči aparat. A vseeno nas je kar malce presenetila osebna izpoved nekdanjega ustavnega sodnika, zdaj vrhovnega sodnika na Vrhovnem sodišču RS, Jana Zobca, ki je v ponedeljek objavil svojo kolumno na pravniškem portalu Ius info. Zobec namreč opisuje šokantne podrobnosti delovanja nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča, Branka Masleše. Med drugim se je obdal s piarovci, ki so bili prej prav novinarji omenjenih režimskih medijev in so bili v prvi vrsti za napade na določene sodnike, ki niso sodili po njihovih pričakovanjih. Eden izmed njih je tudi Sven Berdon, ki je pred tem vrsto deloval na Dnevniku.

Sodniki so nežna in tenkočutna bitja, piše v svojem blogu Jan Zobec.Nekateri predvsem do sebe. Tako zelo, da do grehov svojega ceha kritičnim kolegom sodnikom, ki motijo mir in lagodje vladajočih sodniških korifej in njih oprod, grozijo kar z disciplinskimi sankcijami – še posebej, ko so v javno izpostavljenih nečednostih prepoznali lastna početja,” preberemo na Ius info. “Zanimivo je, da več, ko ima posamezni imenitnik v sodniški hierarhiji oblasti, ali si domišlja, da jo ima, bolj se, v nasprotju s pričakovanji o intelektualnem diapazonu nominalnega justičnega mogočneža, oži polje njegove strpnosti do kritičnih pogledov in stališč, izraženih s strani njegovih kolegov in kolegic,” piše o svojih sodniških kolegih Zobec, a jih na začetku svojega zapisa sicer ne želi poimenovati. Seveda večina kritik leti na Branka Maslešo.

Povprečen Slovenec je po mnenju zgoraj omenjenega sodnika dovolj naiven, da ne bi pričakoval, da se bo sodniška hierarhija, ki ne samo, da ne pripada in tudi ne sme pripadati nobenemu političnemu polu, ampak se proti njim, kadar napadajo njene člane, celo bori, nagibala na levo ali desno smer. Povprečen Slovenec pričakuje, da bo torej t. i. tehtnica ves čas vodoravna. A vendarle Zobec opozarja, da v režimskih medijih za naše sodnike velja, da so izvorno dobri, nepristranski, neodvisni in nezmotljivi. Prav tako je Zobca zmotilo, kako takrat šefa vrhovnega sodišča to ni motilo oziroma je venomer modro molčal. Tudi takrat, ko bi moral. Oglašal se je le, ko so se sodišč lotevali konservativni mediji. “Visokega sodniškega neba to ni motilo. Je kratko malo obmolknilo. Povsem drugače, kot takrat, ko so sodnike napadali intimidatorji iz nasprotnega ganga. Takrat je, in prav je, da je, zagrmelo in zarohnelo,” cinično pripomne.

Jan Zobec (Foto: STA)

Berdon kot novinar Dnevnika deloval kot neuradni piarovec Branka Masleše
Sven Berdon
se je še kor urednik kronike na Dnevniku večkrat postavil za zaščitnika sodnikov in v tem imenu obračunal z določenimi mediji, znan je predvsem primer Reporterja. Berdon je bil takrat ogorčen, ker so si pri Reporterju drznili kritizirati delo okrožnega sodnika v Ljubljani, Gorazda Fabjančiča, ki je oprostil Dragana Tošića in ostale v zadevi Balkanski bojevnik, višje sodišče pa mu je sodbo sesulo. Berdon je bil celo prepričan, da sodnike sploh ni dovoljeno fotografirati, niti na ulici ne, čeprav so javni funkcionarji, ki izvršujejo sodno oblast. Že takrat se je govorilo, da Berdon pravzaprav deluje kot neformalni piarovec sodišča.

Zobec zdaj opisuje svoj junijski povratek z ustavnega na vrhovno sodišče, ko ga je šokiralo, da je med piarovci dejansko našel tudi ime Svena Bordona: “Takrat mi je prišel v roke telefonski imenik najvišjega sodišča v državi in sem ostrmel. V množici vse-sodno-upravnega, projektno-strukturalnega in v-očeh–ljudstva-lepo-podobo-sodstva-ustvarjajočega personala, ki je v devetih letih in pol proliferiral kot huda oblika raka, sem med kar štirimi piarovci (mimogrede, Ustavno sodišče nima niti enega – uredništvo nekega političnega tednika pa zgolj enega novinarja več) na plačilni listi najvišjega sodišča v državi uzrl ime starega znanca – koga drugega kot prej omenjenega gangovskega intimidatorja neposlušnih sodnikov.”

Novinar Mitja Lomovšek Berdona povezoval z afero Baričevič
Sicer pa se je pred časom o nekdanjem Dnevnikovem pisunu Bardonu razpisal tudi nekdanji novinar Mitja Lomovšek: “Seveda ste s to osebo piarovec mislili Svena Berdona – posiljevalca svojih psov: dog in bulmastifov ali vzornika Saše Baričeviča, ki leta 2011 ni zamudil priložnosti, da ne bi napadal Dragico Kotnik, ki si je upala raziskovati, kaj se je dogajalo v garaži na Oražnovi. 30. septembra 2014 je namreč v Dnevniku že objavil vsebino zmazka obtožnega predloga.”

Okrajno sodišče v Ljubljani je 21. junija 2017 sprejelo sklep, da se Kazenski postopek pod opravilno številko III K 26388/2012 konča samo za Dragico Kotnik, ne pa tudi zoper Mitjo Lomovška, zaradi česar so se pritožili tako Kotnikova, Lomovšek in tožilec iz Krškega Bogdan Matjašič. Višje sodišče teh pritožb še ni obravnavalo, zato tudi postopek zoper Kotnikovo še ni pravno formalno končan. Je pa vseeno bilo dovolj, da je Berdon postal piarovec na vrhovnem sodišču.

T. F.